05-05-2010, 01:06 AM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Mide rahatsızlığı (Sorularınızın cevapları) Bellek
Beyin çalışırken nasıl faaliyete girer ve beyin nasıl çalışır? Hafızaya bilgiler nasıl kayıt olur bu bilgiler ne zaman ve nasıl silinir? Bilgiler hafızaya nasıl kayıt olur ve bilgilerin hafızada kalması için neler yapılmalıdır?
İnsanın geçmiş bilgi ve deneyimleri zihninde tutma ve bunları yeniden anımsama yeteneğine bellek diyoruz. Yapılan araştırmalarda iki türlü bellek olduğu saptanmış. Kısa ve uzun süreli bellek. Normal bir insanda kısa süreli bellek yedi birimi aklında tutabilir. Yedi rakamlı bir sayı veya yedi değişik kelime gibi. Bu sayı kişiler arasında farklılık gösterir. Bilginin uzun süreli belleğe yerleşmesinde ise yineleme ve kodlama gibi süreçler bulunur. Tam bilinmese de kısa ve uzun süreli bellek birbirini tamamlayabilir veya birbirlerinden bağımsız olarak beyinde farklı bölgeleri kullanabilirler. Belleğe bilgilerin nasıl kayıt edildiği ve nasıl tekrar anımsandığı tam anlaşılamamıştır. Ancak son zamanlarda uzun süreli bellekte bilgilerin nasıl depolandığına dair bazı mekanizmalar bildirilmiştir. Beyin hücreleri arası sinyallerin uzun süreli hafızaya kayıt için gerekli proteinlerin sentezini nasıl uyardığı açıklanmıştır. Anıların, öğrenilenlerin, duyulanların, görülenlerin uzun süre kalabilmesi belirli proteinlerin sentezine bağlanmaktadır. Bu sentezi de mitojenle aktive olan protein kinaz adı verilen bir enzimin sağladığı bulunmuştur. Bu enzimin fonksiyonunun engellendiği farelerde uzun süreli bellekte sorunlar ortaya çıktığı gösterilmiştir. Normal fareler haftalar öncesini hatırlayarak belli davranışlarını tekrar edebilirlerken enzim eksik fareler yalnızca birkaç sat öncesini anımsayabilmişlerdir. Sonuç olarak tüm bilgiler hala kuramlar üzerine kuruludur ve kesin kanıtlanmış veriler elde bulunmamaktadır. İyi günler. Reflü
Mide reflüsü hakkında beni bilgilendirebilir misiniz? Tedavi yöntemleri hakkında bilgi almam mümkün mü? Önerebileceğiniz tedavi şekli ve uzman hekim için bana lütfen yardımcı olabilir misiniz? Sıkıntılarım çok fazla ve biran önce tedavi olmam gerekiyor? Fakat ne yapacağımı bilemiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım.
Mide içeriğinin yukarıya, yemek borusuna geçmesine reflü diyoruz. Aslında tüm insanlarda fizyolojik olarak bulunan reflüde önemli olan bunun sayısının ve süresinin artmış olması. Sizde ne gibi yakınmalar olduğunu ve hangi tetkikler yapılarak reflünün saptandığını bilemiyoruz. Ancak başvuracağınız hekim mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanı olmalıdır. Reflü öncelikle medikal (ilaçlarla) olarak tedavi edilmelidir. Eğer ilaçlarla tedavi başarısız olur ise (ki bu çok nadirdir) son çare olarak cerrahiye gidilmelidir. Günümüzde ne yazık ki reflü için gereksiz yere ameliyatlar yapılmaktadır. Bu nedenle reflünüz var ise ilaç tedavisinde ısrar etmeli, ameliyat önerilir ise bunu birden çok hekime teyit ettirmelisiniz. Başım dönüyor
Doktor Bey, ben yatağa uzandığım zaman bazen çok hızlı bazen de yavaş başım dönüyor. Gün içinde gayet normal.
Baş dönmesi kulak, beyin, göz, omurga ve damar hastalıklarına bağlı olarak gelişebilir. Baş dönmesi için öncelikle bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır. Eğer kulaklarınızda bir sorun yok ise hekiminiz sizi ilgili branşa yönlendirecektir. Benim sorunum bir aydır yemekten sonra oluşan mide ve karın ağrısı. Buna bağlı olduğunu sandığım karın göğüs ağrısı çarpıntı kollarda ve omuzlarda ağrılar ve gaz şikâyetleriyle ilgili. Mide spazm çözücü ilaçlar kullanıyorum fakat çok etkili olmuyor. Kalple ilgili bir problem olmasından endişeleniyorum.
Yakınmalarınız yemekten sonra başlıyor ise kalple ilgili olma olasılığı çok az. Ancak mide ve karında sancı yanında çarpıntı ve kollarda da ağrıların olması nedeniyle geniş kapsamlı bir biçimde araştırılmanız gerekli. Bunun için aynı zamanda İç Hastalıkları Uzmanı da olan Gastroenterologlar size yardımcı olacaklar ve başta mide olmak üzere tüm tetkiklerinizi yaptıracaklardır. Ben 37 yaşında evli ve 3 çocuk sahibi bir bayanım. 4 aydır adet olmuyorum. Karnımda bir şişkinlik var ve ağrı yapıyor. Doktora gittim röntgen çekti kist olduğunu söyledi ve ilaç tedavisine başladım. 1 aydır tedavi altındayım ve hiç bir yararını görmedim şişkinli hala var bunun sebebi nedir?
Karındaki şişkinlik mevcut hastalığınızla mı ilgili yoksa mide – bağırsak sisteminizde bir sorun mu var bu durum ancak gerekli muayene ve tetkiklerle ortaya çıkabilir. Kadın Hastalıkları Uzmanına yakınmalarınızı ayrıntılarıyla anlatırsanız o sizi gerekli branş hekimine yönlendirecektir. Mide – bağırsak sisteminizde bir sorun düşünülür ise bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmanız önerilir. Hepatit C
Benim sorunum hepatit C. Bundan 4 yıl önce yaşadığım ülke Amerika'da kuaför salonunda tırnaklarıma manikür yaptırırken geçti, tedavi gördüm. İğne ve ilaç, şimdilik hepatit durduruldu. Sayısı çok düşük. Doktorum dedi ki Çok çok küçük bir şey gözüküyor. Size sorum şu: bu Hepatit C zamanla vücuttan kaybolur mu yoksa çok ilerler mi?
Hepatit C virüsünü aldıktan sonra tedavi olduğunuzu bildiriyorsunuz ancak anladığım kadarıyla C virüsü hala vücudunuzda var ve (az ya da çok) çoğalıyor. Tümüyle iyileşmiş olmak için HCV RNA tetkikinin negatif olması yani virüsün üremesinin durmuş olması gereklidir. Az miktarda virüs bile karaciğerinizde hasar oluşturmaya devam edebilir. Üstelik karaciğerin durumunu bildiren AST ve ALT tetkikleri (ve diğer tetkikler) karaciğerde hasar sürse bile normal sınırlarda çıkabilir. Bu nedenle tetkiklerin normal olmasından çok HCV RNA'nın negatif olması daha önemlidir. Kronik C hepatiti çok çok yavaş ilerlese bile durumunuzun kesin olarak saptanması karaciğerin şu anki iç yapısının bilinmesine bağlıdır. Bu da 2 yolla öğrenilebilir. Birincisi karaciğer biyopsisi ve ikincisi fibrotest denilen kan tetkiki. Karaciğer biyopsisi zor veya riskli olabileceğinden fibrotest ile karaciğerinizin durumunu saptayabilir ve ilerleyip ilerlemediğini de takip edebilirsiniz. Son olarak C virüsü vücuttan atılabilir mi diye sormuşunuz. Düşük olasılıkla vücudunuzdan tümüyle atılabilir veya daha fazla hasara neden olmadan da (uyku halinde diyebileceğimiz biçimde) kalabilir. Babam mide kanseri
38 yaşındayım. Boğazımda yutkunma sorunu ile başlayan bir rahatsızlığım gelişti. Aynı zamanda boğazımda asit ve ekşime oluyordu. Babamda bir yıl önce buna benzer sorunlar oldu. Daha sonra yutamama sorunu gelişti ve neticesi hiç hoş değildi, mide adenokarsinom çıktı. Mideyi ve dalağını komple aldılar. Şu anda 6 aylık takiplerini yapıyor. Bu sebepten dolayı bende telaşlandım. Gastroenterology Uzmanına kontrole gittim, endoskopi çekildi, gastrit ve reflü olduğu söylendi. Verilen tedavi Ulcoreks (proton pompası), Motilium ve Prozak. Bu ilaçlar gerçekten faydalı mı? İki ay kullanmam gerektiği söylendi. Sorunum nispeten rahatladı ancak eğilirken veya yatarken hala boğazıma bir basınç hissi yaşıyorum. Boyun fıtığım olduğu için ortopedik yastık kullanmak zorundayım. Yüksek yastıkta da uyuyamıyorum. İki aylık süre geçmesine rağmen doktorum ilaçları kullanmam gerektiğini söyledi, bir süre de belirtmedi. Biliyorsunuz Prozak bir antidepresan, uzun süre kullanmam farklı sorunlar yaratmaz mı, babamın rahatsızlığından kaynaklı psikolojik olabileceğini de söyledi. Doktor Bey, uygulanan tedavi hakkında sizden görüş istiyorum.
Birinci derece akrabada (anne, baba, kardeş) mide kanseri çıkar ise hastanın yakınlarında mide kanseri riski artar. Yani sizde ve kardeşlerinizde mide kanseri riski normal insanlara göre daha artmıştır. Ancak bunun için telaşa kapılmaya gerek yok. Çünkü endoskopiniz yapılarak midenizde Helicobacter pylori bakterisinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer bu mikrop var ise onu yok edici tedavi verilmeli ve daha sonra yapılacak dışkı veya nefes testi ile bu durum teyit edilmelidir. Eğer bakteri yok edilir ise mide kanseri riskiniz normale inecektir. Size yapılan tetkiklerde bu bakteriye bakıldığı yönünde bir bilgi vermemişiniz. Bakılmamış ise bakılmalıdır. Gastrit ve reflü için Ulcoreks'i kullanabilirsiniz. Motilium'u günde 3 kez uzun süre kullanmak pratik değil. Eğer sıkıntı, sinir ve stresiniz varsa Prozac'a devam edin yoksa kesin. Sonuç olarak H. pylori var ise yok edilmelidir. Mide yakınmalarınız sürüyor ise Ulcoreks içebilirsiniz. İlaçların süresinin belirtilmiş olması gerekir. Bu nedenle Gastroenteroloji Uzmanı olan hekiminize yeniden danışınız. Atrofik gastrit
6 yıldır mide şikâyetlerim vardı. Babam Mideca'dan vefat etti.10 yıldır demir eksikliği tedavisi görüyorum. Kansızlığımın nedeni araştırıldığında mide endoskopisine gerek görüldü. Mide rahatsızlığımda vardı zaten hatta kusmalarım oluyordu. Teşhis ise atrofik gastritti. Ve B12 iğnesini ömür boyu vurulmam gerektiği söylendi. şiddetli sırt ve boyun ağrılarım vardı. Yorgunluk ve halsizlik şikayetlerim vardı. Midemin 2 yılda bir takip edilmesi gerekiyormuş. Şu an 2. endoskopiyi çektirdim biyopsi sonuçlarını size yazıyorum durumum hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Biyopsi sonucu: kronik inaktif gastrit -inflamasyon(+) - Helicobacter pylori (-) -Atrofi(-) –İntestinal Metaplazi(-) -Lenfoid Agregat(+) saygılar sunuyorum. (Herhangi bir ilaç kullanmıyorum midem için) Ferro Sanol demir hapı kullanıyorum.
Ailede birinci derece akrabada (anne, baba, kardeş) mide kanseri çıkar ise yakınlarında mide kanseri riski artar. Yani sizde ve varsa kardeşlerinizde mide kanseri riski normale göre daha artmıştır. Bunun için belli takip programı oluşturulmalıdır. Sizin durumunuzdakilere endoskopi yapılarak midede Helicobacter pylori bakterisinin olup olmadığı araştırılmalı ve var ise yok edilmelidir. Böylece mide kanseri riskiniz normale gelir. Sizde yapılan tetkiklerde bu bakteri yokmuş zaten. Ancak daha önce yapılan endoskopide atrofik gastrit tanısı konmuş. Atrofik gastrit de mide kanseri için risktir. Atrofik gastrit tanısı ile birlikte babanızda mide kanseri olması nedeni ile yılda bir endoskopi yaptırmanız ve endoskopi sırasında midenin birçok yerinden çok sayıda biyopsi aldırmanız önerilir. Sağlıklı günler. Doktor bey, benim şikayetim yine göğüs ağrısı. Yıllardır bu ağrıyla yaşamaya alıştım diyebilirim. Göğüs ve sırt bölgem aşırı ağrı yapıyor. Yorgunlukla daha da şiddetli yasıyorum. 37 yasındayım. Bu arada 6 yaslarında kalp romatizması geçirdim. Bununla ilgisi olabilir mi?
Göğüs ve sırt bölgesindeki ağrılar için öncelikle kalp hastalıkları araştırılır. Daha önce kalp romatizması da geçirmiş olduğunuzdan sanırım kalbiniz birçok kez araştırılmıştır. Kalp romatizması ile ağrıların ilgisi yoktur. Ağrılar için (akciğer, kas ve iskelet sistemi gibi) diğer organ ve dokular araştırılmalıdır. Bunun için bir İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalısınız. Karnım şişiyor
Çabuk sinirlenen bir yapıya sahibim. 5 sene önce bir iş değişikliği yaptım ve kısa bir zaman sonra mide şikâyetlerim başladı. Şikayetlerim karında aşırı şişlik çok fazla gaz çıkarma karında gerginlik ve ağrı endoskopi yaptırdım. Nodüler Gastrit teşhisi kondu. Vücudumda çok fazla gaz var. Bir çok doktora muayene oldum. Çok ilaç kullandım ama sorunum hala devam ediyor. Normal bir vücudum var fakat karnım çok fazla şiş. Gerekirse sizinle görüşüp, muayene olmak istiyorum.
Mide ve bağırsaklardaki sorunların bir bölümü strese bağlı olabilir. Ancak öncelikle bu organlarla ilgili olarak gerekli tetkikleriniz gözden geçirilmeli, eksik veya yeniden yapılması gereken bir tetkik var ise yapılmalı ve bir sonuca varılmalıdır. Yakınmaların nedeni organik mi psikolojik mi? bu ayrım yapıldıktan sonra tedaviye geçilmelidir. Nodüler guatr için ne önerildi yazmamışınız, onu takibi ve tedavisi ayrı elbette. Çok hekime değil güvendiğiniz bir hekime gitmenizi öneririm. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
Kaynak: Ekolay Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
| |