Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Çocuklara ve yetişkinlere takvimli aşı rehberi Evet, sezon başladı! Hayır, sonbahar giyim sezonundan değil, &aşı sezonundan bahsediyoruz. Malum, sonbahar mevsiminde okulların açılması ve havaların soğumaya yüz tutması nedeniyle artık kapalı mekânlarda daha fazla zaman geçirmek zorundayız. Bu da bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskimizin artması demek. Ama unutmayalım ki elimizde hastalıklara karşı çok güçlü bir silahımız var; aşılar! Kaç yaşında olursak olalım, aşılarımızın tam olması yaşamsal öneme sahip. Tabii aşıların etkili olabilmeleri için, doğru zamanda ve tavsiye edilen aralıklarla yaptırılmaları da çok önemli. Biz de, hem çocuklar hem de yetişkinler için takvimli bir aşı rehberi oluşturduk.
&Hangi aşıyı ne zaman yaptırmalısınız? Aşıların koruyucu süreleri nedir? gibi soruların yanıtlarını Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Dilek Arman ile Dokuz Eylül Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Kadir Biberoğlu'ndan aldık. Dosyamıza mutlaka göz atın.Çocuklar için...
BOĞMACA AŞISIözelliği: Aşı, boğmacaya neden olan &bordetella pertussis bakterisine karşı bağışıklık sağlayarak hastalığın gelişmesini önlüyor. Genellikle difteri ve tetanos aşılarıyla birlikte karma aşı şeklinde uygulanıyor.Aşı takvimi: Doğumdan sonra 2. 3. ve 4. ayların sonunda yapılmalı. 16-24. ayda ve 4-6 yaşlar arasında iki kez daha tekrarlanmalı. 9 yaşından sonra yinelenmesine gerek yok.
Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? önerilen aşı takvimi boyunca uygulanmalı.
Kimler yaptırmalı? Tüm çocuklara yaptırılmalı.
ÇOCUK FELCİ AŞISI
özelliği: İki tip çocuk felci aşısı var: 1 - Ağızdan damlatılan ve canlı virüs içeren aşı: Çocuk felcine yol açan &Poliovirusün hastalık yapma özelliği yok edilerek uygulanıyor. 2 – İnaktif, yani hastalık oluşturmayan virüs içeren aşı, kas içine yapılıyor.
Aşı takvimi: Doğumdan sonraki 2. 3. ve 4. ayların sonunda yapılmalı. 16-24. ayda ve ilkokul 1. sınıfta toplam iki kez daha tekrar edilmesi gerekiyor.
Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? önerilen aşı takvimi boyunca yaptırılmalı. 6 yaşından sonra tekrar edilmesi gerekmiyor.Kimler yaptırmalı? Tüm çocuklara yapılmalı.
MENENJİT AŞISI
özelliği: Vücutta bağışıklığı uyaran ve koruyuculuğu sağlayan &hemofilus influenza bakterisinin dış tabakasından oluşuyor.
Aşı takvimi: 2. 3. ve 4. ayın sonunda toplam 3 kez yapılmalı. 16-24. ayda bir kez daha tekrar edilmeli.Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? önerilen aşı takvimi boyunca yaptırılmalı. Aşı ömür boyu koruma sağlıyor.Kimler yaptırmalı? Tüm çocuklara yaptırmak gerekiyor. ROTA VİRüSü AŞISIözelliği: Ağızdan uygulanan bu canlı aşının 1 protein ve 5 protein içeren iki tipi var. Bu iki tip aşı da benzer düzeyde koruma sağlıyor. Aşı takvimi: Bir protein içeren aşı, doğumdan sonraki 2. ve 4. aylarda; 5 protein içeren ise 2, 4 ve 6. aylarda yapılmalı. Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? önerilen aşı takvimi boyunca yapılmalı. Bu aşının da koruyucu etkisi ömür boyu sürüyor.Kimler yaptırmalı? Tüm çocuklara yapılmalı. KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK AŞISIözelliği nedir? Tek bir aşıda, üç virüs, canlı ve hastalık yapma özellikleri engellenmiş olarak bir arada bulunuyor.Aşı takvimi: Doğumdan sonra 12. ayda bir doz ve ilköğretim 1. sınıfta bir doz olmak üzere toplam 2 doz uygulanması gerekiyor. Uzmanlar, daha önce aşılanmamış ve hastalığı geçirmemiş gençlere ilköğretim 8. sınıfta kızamıkçık aşısı yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? Uygulanan iki doz ile ömür boyu korunma sağlandığı için doz tekrarı önerilmiyor.Kimler yaptırmalı? Tüm çocuklara yapılmalı.Çocuklar ve yetişkinler için...GRİP AŞISIözelliği: Grip aşısının iki tipi var. Birincisi, inaktif, bir başka deyişle hastalık oluşturmayan aşı. Yumurtada üretilen virüsün öldürülmesiyle elde ediliyor. Diğeri ise canlı, etkinliği azaltılmış; burundan uygulanan aşı. Aşı takvimi: Grip salgını başlamadan önce, tercihen eylül ve ekim aylarında uygulanması gerekiyor. Ancak mart ayına kadar da yaptırılabiliyor. Grip aşısında yılda tek uygulama yeterli oluyor. Eğer 8 yaşın altındaki bir çocuğa ilk kez uygulanacaksa, bir ay ara ile iki doz olarak öneriliyor. Grip aşısı 3 yaşın altındaki çocuklara ise yarım doz olarak uygulanmalı ve ilk kez yapıldığında bir ay ara ile iki kez yarım doz verilmeli.
Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? Gribe yol açan virüsler sıklıkla değiştiği için her yıl yeniden aşı yapılması gerekiyor. Aşının etkisi de zaten yaklaşık bir yıl sürüyor.
Kimler yaptırmalı? Sık seyahat edenler, sağlık hizmeti sektöründe çalışanlar, 50 yaş ve üzeri yetişkinler, kalp, diyabet, astım, akciğer, böbrek hastalığı veya AIDS gibi birtakım sağlık problemleri olanlar, kanser tedavisi görenler, yuvada çalışanlar ve huzur evinde kalanlar, uzun süre aspirin tedavisi alanlar ve grip mevsiminde hamileliğinin 2. ve 3. ayında olacak hamileler mutlaka aşılanmalı. Ayrıca iş adamlarına, üretimde çalışan kişilere ve sporculara da öneriliyor.
ZATüRREE AŞISIözelliği: Aşı, hastalığa neden olan pnömokok bakterisinin dışında bulunan tabakadan elde ediliyor. 23 tip pnömokok bakterisi içeren aşı 2 yaşın üzerindeki çocuklarda ve yetişkinlerde, 7 tip pnömokok içeren aşı ise 2 yaşın altındaki çocuklarda da etkili oluyor.
Aşı takvimi: Daha önce yaptırmamış olanlar, 23 tip pnömokok bakterisi içeren aşı ile bir defa aşılanmalı. 7 tip pnömokok bakterisi içeren aşı ise 2. 4. ve 6. ayda toplam 3 dozdan sonra, 12-15. ayda tekrarlanarak uygulanmalı. Aşının başlama zamanı risk faktörlerine göre değişebiliyor.
Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? Çoğu kişi için 23 tip pnömokok bakterisi içeren zatürree aşısını bir kez yaptırmak yeterli oluyor. Aşı, bağışıklık sistemi iyi çalışmayan kişilerde ise 5 yıl sonra tekrarlanmalı.
Kimler yaptırmalı? Kalp, diyabet, böbrek ve akciğer hastalığı olanlar, kortizon kullananlar, kemoterapi tedavisi görenler, organ transplantasyonu yapılmış hastalar, karaciğer hastaları, dalağı çalışmayan veya çıkartılmış kişiler ile 65 yaş üzerindeki sağlıklı kişilere öneriliyor. 2 yaşın altındaki çocuklarda ise 7 tip pnömokok bakterisi içeren aşıdan yararlanılıyor.
HEPATİT B AŞISI
özelliği: Hepatit B virüsünün zararsız bir maya hücresinde üretilmesiyle elde ediliyor. Aşı takvimi: Hepatit B aşısı üç dozdan oluşuyor; ilk iki doz arasında 1-2 ay, ikinci ile üçüncü arasında 3-4 aylık bir süre geçmeli. Annesinin hepatit B virüsü pozitif olan veya bu virüsü taşıyıp taşımadığının bilinmediği bebeklerde, ilk aşı doğumu izleyen 12 saat içerisinde, diğer bebeklerde ise ilk doz doğumdan hemen sonrası ile ikinci ay arasında verilmeli. Yetişkinlerde ise her yaş grubunda, her zaman yaptırılabiliyor.
Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? ömür boyu koruma sağlıyor.
Kimler yaptırmalı? Sağlık hizmetleri sektörü gibi kan ile temas riski olan mesleklerde çalışanlar, aynı nedenle itfaiyeci ve polisler, birden fazla seks partneri olanlar ya da cinsel partnerinin Hepatit B testi pozitif olanlar, kan ürünü kullanılması gereken hastalar, aile bireylerinde Hepatit B pozitifliği olanlar, kronik Hepatit C hastaları, uyuşturucu alışkanlığı olanlar ve diyaliz hastaları yaptırmalı.
HEPATİT A AŞISI
özelliği: Aşının çocuklara ve yetişkinlere olmak üzere iki formu bulunuyor. Hepatit A virüsünün üretildikten sonra hastalık yapma özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde ediliyor.
Aşı takvimi: 15 yaşına geldiğinde hastalığı geçirdiğine dair bir işaret bulunmayan gençlerin aşılanması öneriliyor. Aşı iki doz halinde uygulanıyor; ilk dozdan sonra 6-12 ay içinde ikinci dozun yapılması gerekiyor.Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? Hepatit A aşısı ömür boyu koruma sağlıyor. Bu yüzden tekrarlanmasına gerek duyulmuyor.
Kimler yaptırmalı? Hepatit A enfeksiyonu ile karşılaşma riski yüksek olanlar yaptırmalı. Sağlık hizmetleri alanında çalışanlar, kan pıhtılaştırıcı ilaç kullanan veya karaciğer hastalığı bulunanlar yüksek riskli gruba giriyor.
DEVAMI FORMSANTE DERGİSİ'NDE... Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |