Yeni bir bebek dünyaya geldiğinde, "Anneli babalı büyüsün" deniyor. Bu, aynı zamanda çocuğun anne ve babasıyla birlikte büyümesinin bir dileği. Çünkü çocuğun hayatında, onu doğuran annesi kadar babasının varlığı da çok önemli.
Değişen sosyal yaşam babanın rolünü farklılaştırdı
Çalışan annelerin sayısının artması, çocuğun ailedeki rolünün farklılaşması, babanın, aile içindeki anlamını ve rolünü değiştirdi. Değişen günlük koşullar, ebeveynlik becerilerini ve tutumlarını etkilese de hem anne hem de baba, çocuğun gelişimi, eğitimi ve yetişmesinde aktif rol oynuyor.
Uzman Psikolog Ece Akın Bakanay, uzun yıllar boyunca yapılan araştırmaların, çocuğun gelişiminde anne rolünün önemine vurgu yaptığını, babaların ise çocuğun gelişiminde dolaylı bir etkisi olduğunu söylüyordu. Ancak bu gibi yorumlar artık eskidi. Çocuğun hem bilişsel, hem sosyal hem de duygusal gelişiminde babanın rolü oldukça önemli.
Bilişsel gelişim
Baba ile çocuk arasındaki destekleyici, olumlu ilişki, çocuğun bilişsel becerilerini ve okul yıllarındaki akademik başarısını olumlu yönde etkiliyor. Bebeklik döneminden itibaren çocuğa sağlanan zengin uyaranların, zihinsel gelişim üzerindeki etkisi çok büyük. Çocuğunuzla ilgilenmek için ayırdığınız zaman, birlikte yaptığınız etkinliklerin çocuğunuza sağladığı deneyimler, onun öğrenmesini ve zekasını destekliyor. Babaların, annelere göre çocuklarına daha bağımsız davranmak için fırsat verdikleri bilinen bir gerçek. Bu yaklaşım, kişilik gelişimini olumlu yönde etkiliyor.
Babalara ipuçları
Çocuğunuz ile ilişki kurmak için büyümesini beklemeyin. Birlikte zaman geçirmeye ne kadar çabuk başlarsanız aradaki ilişki o kadar güçlenecektir.
Çocuğunuza duyduğunuz sevgiyi göstermekten çekinmeyin.
Çocuğunuz hata yaptığında, önce yanlış davranışını tanımlayın, daha sonra beklediğiniz, doğru davranışı belirtin. Uyguladığında başarısını övün, benzer hataları tekrarladığında davranışının sonucunu yaşamasına izin verin. Olumsuz eleştirinizi, çocuğunuzun kişiliği ile ilgili değil, davranışı ile ilgili olduğunu dikkat ederek ifade edin. "Ne kadar beceriksizsin, bir bardağı taşıyamadın" demek yerine, "Suyu dökmeden taşımak için iki elinle taşımalısın" demek gibi.
Gün içinde birlikte olmak için, kısa da olsa mutlaka zaman ayırmaya çalışın.
Baba-oğul, baba-kız olarak etkinliklere katılın. Sinemaya gitmek, alışveriş yapmak,
e binmek, tamir yapmak, top oynamak, yüzmek, kitap okumak gibi...
Söylediklerinizden çok davranışlarınızla çocuğunuza örnek olduğunuzu unutmayın. Çocuklar güçlü gözlemcilerdir ve unutmazlar.
Pınar Yücel / Hürriyet