Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| KONTAKT LENSLER
Renk Körlüğü için Kontakt LensRenk körlüğü tahmin edilenden çok yaygındır. Çoğunlukla cinsiyete bağlı kalıtım gösterir. Bu yüzden erkeklerde kadınlardan çok daha sık izlenir: Yaklaşık 12 erkekten biri (%8) ve 200 kadından biri (%0.5) çeşitli derecelerde renk körüdür. Pek çok insan renk körlerinin dünyayı sadece siyah-beyaz ve gri tonlarında gördüğünü sanır. Oysa bu büyük bir yanılgı... Renk körleri genellikle kırmızı ve yeşili ayırdedemezler.
Renk körlüğünün nedenleri
Renkleri gözün retinasındaki kon ismi verilen hücreler sayesinde görürüz. Bu hücreler normalde mavi, yeşil ve kırmızı dalga boyundaki ışığa duyarlı pigmentler içerir. Renk körlerinde bu pigmentler belli oranlarda azalmıştır ya da hiç yoktur.
Renk körlüğü erkek çocuklarının ilkokul dönemindeki başarısını etkileyebilmektedir. Günlük hayattaki bütün dezavantajlarının yanısıra, renk körlerinin sahip olduğu şaşırtıcı bir avantaj ise askerlik sırasında kamuflajı rahatlıkla farkedebilmeleridir. Normal renk hissine sahip kimi migren hastaları ise, atak öncesinde geçici bir renk körlüğü yaşayabilmektedir.
Renk körlüğünün tedavisinde kontakt lensler
Renk körlüğünü tamamen tedavi etmek mümkün değil. Ama renk körlüğünün tipine göre özel filtreli kontakt lensler, renk körlerinin renkleri ayırdedebilmesini sağlıyor. Bu yumuşak lensler numaralı veya numarasız olabiliyor.
Ülkemizde Eylül 2006da sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmeliğin değişmesi ve renk körlerine de sürücü ehliyeti verilmeye başlanması, renk körlüğü konusunu tekrar gündeme getirdi.
Keratokonusta Melez Kontakt Lensler
Keratokonus gözün en öndeki şeffaf tabakası olan korneanın incelmesi ve öne doğru sivrileşmesi. Ergenlikte başlayan bu hastalık, yüksek miyopi ve düzensiz astizmatizmaya yol açıyor. Gözlük numaraları sık sık değişiyor. Hastalık ilerlediğinde, gözlüklerle yeterli görüş sağlanamıyor. O takdirde, sert veya melez kontakt lens kullanımı gerekiyor.
Sert lensler net bir görüş sağlıyor ama özellikle rüzgarlı havalarda altına toz kaçması ve gözlerde batmaya yol açması gibi nedenlerle kullanımı çok rahat değil. Melez lensler ise yumuşak lenslerin konforu ile sert lenslerin görüntü kalitesini birleştiriyor.Tenis ve Golf için Kontakt Lens
Açık hava sporlarında sporcular için üretilmiş güneş gözlüklerinin yanısıra, kontakt lensleri de kullanmak mümkün. Bu konuda mevcut tek marka, Bausch and Lomb firmasının Nike işbirliği ile ürettiği Maxsight kontakt lensleri.
Bu kontakt lens, belli dalga boyundaki ışığı süzerek, kontrastları artırıyor, ışık dağılmalarını önlüyor ve ışığa bağlı rahatsızlık hissini azaltıyor. Maxsight, UVA ve UVByi %95 oranında süzüyor. Göze zararlı mavi ışığın ise %90ını süzüyor. Mavi ışık, gözün retinasının (sinir tabakası) önünde odaklanarak, görsel gürültü denen durumu oluşturuyor ve kontrastları azaltıyor.
Özellikle tenis ve golf gibi açıkhava sporları için üretilen bu kontakt lensler, sporcuların topa daha net odaklanmasını sağlıyor. Lensin dezavantajı ise, göze takılıyken, göz akına taşan bölümünde renginin belli olması. Bu durum sporcularca istenmeyen bir estetik özellik olarak belirtiliyor. Bu lensleri kullanmaya başlamadan önce mutlaka göz muayenesi olmanız gerektiğini unutmayın. Göz muayeniz sırasında bu lensleri deneyerek, hem görüntü kalitesini, hem de kozmetik görünümünü kendiniz test edebilrsiniz.
Renk önerisi
Bu lenslerin 2 rengi mevcut. Gri-yeşil olanı golf ve koşma, amber (turuncu) olanı ise futbol ve tenis için öneriliyor.
Bu kontakt lensler güneşin zararlı ışınlarını süzmelerine rağmen, güneş gözlüklerinin yerini tutmuyor. Çünkü bu lensler sadece korneayı (gözün en öndeki şeffaf tabakası) ve gerisindeki oluşumları koruyor, güneş gözlükleri ise göz akını ve göz kapaklarını da koruyor.
Kontakt Lens TipleriKontakt lens malzemeleri; yumuşak veya sert olmak üzere 2 tiptir. Bu 2 tip malzemeden üretilmiş kontakt lensler, pek çok farklı amaçla kullanılmaktadır. Hangi tip lens kullanılırsa kullanılsın; en hafif batma, kızarma, çapaklanma ve ışık hassasiyeti şikayetinde lensler mutlaka çıkartılmalı ve göz doktoruna başvurulmalıdır.
Yumuşak Kontakt Lensler
Günümüzde en sık kullanılan lensler yumuşak lenslerdir. Yumuşak lenslerin standart, torik ve çok odaklı (multifokal veya progresif) tipleri vardır:
Standart yumuşak lensler: Bu lensler kullanımı çok rahat lenslerdir. Miyopi, hipermetropi ve 1 Dye dek astigmatizmada bu lensler kullanılır. Son yıllarda oksijen geçirgenliği çok yüksek silikon-hidrojel yumuşak lensler üretilmiş ve korneanın daha iyi oksijenlenmesi sağlanmıştır.
Torik lensler: Astigmatizması 1 D ile 2.75 D arası olan gözlerde torik yumuşak lensler kullanılır. Bu lensleri uygulamadan önce, bir çift deneme lensi ile astigmat açısının doğruluğu teyit edilir. Bu lensler de bir kez doğru açıya ulaşıldıktan sonra konforlu lenslerdir.
Multifokal lensler: Kırk yaşından sonra gelişen yakın görme problemi ve yakın gözlüğü takma zorunluluğu pek çok kişiyi hayal kırıklığına uğratmaktadır. Multifokal lenslerle ise aynı anda hem yakını hem uzağı görmek mümkün olabilmektedir. Bu lenslerle de önce bir çift deneme uygulaması yapılmakta, lens kullanmaya uyum sağlanırsa bu uygulamaya devam edilmektedir.
Ayrıca yumuşak kontakt lensler, estetik amaçla renkli olabilirler.
Sert (Gaz Geçirgen) Kontakt Lensler
Bunlar genellikle PMMA denen sert malzemeden üretilmişlerdir. Sert gaz geçirgen lensler günümüzde keratokonus gibi kornea hastalıklarında ve yumuşak torik lenslerle giderilemeyecek denli yüksek astigmatizmada (2.75 Dnin üstü) kullanılmaktadır.
Bu lenslerin altına rüzgarda toz, vb. kaçabilir ve bu takdirde batma gibi şikayetlere yol açabilir. Sert
lensler, yumuşak lenslere kıyasla daha az konforludur. Sert lenslerin çapı, yumuşak lenslerden daha küçüktür.
Melez Kontakt Lensler
Bunlar, ortası sert, etrafı yumuşak lenslerdir. Keratokonusta kullanılırlar. Avantajları, sert lenslerin görme kalitesi ile yumuşak lenslerin konforunu birleştirmeleridir. Ancak başlangıç ve orta seviyedeki keratokonusta uygulanabilirler.
Renk Körlüğü için Kontakt Lensler
Son yıllarda yaygınlaşan bu lenslerle, renk körleri renkleri daha iyi ayırdedebilmektedirler. Öncelikle hangi renklerin algılamasının bozuk olduğu tespit edilmekte, sonra buna uygun lensler kişiye uygun numarada üretilmektedir. Yumuşak yapılıdırlar.
Prostetik Kontakt Lensler
Kornea yaralanmaları ve bazı hastalıklar, korneada estetik olmayan beyaz lekelenmeler yaratabilirler. Bu lekeleri gidermek ve görmeyi sağlamak için kornea nakli uygulanmaktadır. Ancak görme beklentisi olmayan gözlerde, prostetik kontakt lensler kullanılır.
Prostetik lensin göz bebeği kısmı siyah ve etrafı diğer gözle aynı renktedir. Prostetik lens, kişiye özel olarak da üretilebilmektedir.Ülkemizde bu üretim yerli firmalarca çok başarılı ve düşük maliyetli olarak gerçekleştirilmektedir. Prostetik lensler, yumuşak yapılıdırlar.
Spor Lensleri
Yumuşak yapılı lenslerdir. Tenisçiler için turuncu renkli, golf oyuncuları için yeşil filtreli olanları mevcuttur. Bu lensler topun daha net görülmesini sağlamaktadırlar.
Kostüm Lensleri
Kostüm lensleri; şaka, eğlence ve film çekimi gibi amaçlarla kullanılmaktadır.Renkli Kontakt Lensler
Renkli (kozmetik) lensler günümüzde aksesuar amaçlı olarak, yaygın şekilde kullanılmaktadır. Göz doktoru kontrolünde kullanıldıkları müddetçe göz sağlığını tehdit etmeyen bu lensler, doğru kullanılmadıkları zamansa ciddi göz problemlerine yol açabilmektedirler. Renkli kontakt lensler, yumuşak yapılıdırlar.
Kozmetik kontakt lenslerin temel olarak 2 tipi vardır:
Güçlendirici renkler: Gözleri zaten açık renkli olanlarda, göz rengini belirginleştiren lenslerdir.
Opak renkler: Koyu renk gözlülerde, göz rengini değiştiren lenslerdir.
Renkli lensler numarasız olabilecekleri gibi, numaralı da olabilirler. Astigmatizmayı düzelten torik tipleri ve presbiyopiyi (yakını görememe) düzelten multifokal tipleri de vardır. Günübirlik, aylık veya yıllık kullanım için üretilmiş çeşitleri vardır.
Kozmetik lenslerde renkler; ela, yeşil, mavi, menekşe, ametist ve gridir. Renkli lenslerde göz bebeğinin üstüne gelen kısım şeffaftır, bu sayede etraf renkli görülmez.
Renkli kontakt lenslerin dezavantajları
Renkli lensler göz hareketleri ile sağa sola kayabilir ve altından göz renginiz belli olabilir. Renkli lensler, şeffaf lenslere göre daha konforsuz olabilir. Ayrıca renkli lenslerle sağlanan görüş, şeffaf lenslerle sağlanandan az olabilir.
<BR clear=all>Kontakt Lens Kullanım Kılavuzu
Şeffaf veya renkli kontakt lens kullanırken, problem yaşamamak için doğru kullanım önerileri:
Madde 1. İlk kez kontakt lens alırken mutlaka göz muayenesi olmalısınız. Gözünüzde görme kusuru olup olmadığının belirlenmesi ve size uygun kontakt lens ölçülerinin belirlenmesi gerekir.
Madde 2. Lenslerinizi takmadan ve çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
Madde 3. Önce kontakt lenslerinizi takmalı sonra makyaj yapmalısınız. Makyajınızı silmek istediğinizde de sıra aynıdır: Önce lenslerinizi, sonra makyajınızı çıkarın.
Madde 4. Lens kabındaki solüsyonu her gün değiştirmeyi ihmal etmeyin.
Madde 5. Lens kabınızı daima yanınızda taşıyın.
Madde 6. Lenslerinizle uyumayın.
Madde 7. Lenslerinizle yüzmeyin ya da yüzecekseniz gözlerinizle havuz veya deniz suyunun temasını önleyecek bir yüzücü gözlüğü kullanın.
Madde 8. Kontakt lenslerinize musluk suyu temas ettirmeyin. Musluk suyu Akantamoeba ismi verilen ve lenslere yapışırsa ciddi göz enfeksiyonlarına yol açan bir mikrobu barındırabilir.
Madde 9. Asla renkli lenslerinizi bir başkasıyla ortak kullanmayın.
Madde 10. Kontakt lenslerinizi belirtilen kullanım süresinden uzun kullanmayın. Solüsyonunuzun son kullanma tarihini kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş solüsyon kullanmayın.
Gözlerinizde şu belirtiler olduğunda lenslerinizi çıkarın ve göz doktorunuza başvurun:
Batma
Kızarma
Çapaklanma
Işık hassasiyeti, ışığa bakamama
Görme bulanıklığı
Kaşıntı
Kontakt Lense Bağlı Problemler
Kontakt lensler, göz bozukluğumuz için kulandığımız yardımcı araçlar. Ancak doğru kullanılmazsa, kontakt lenslerle bazı problemler yaşamak da mümkün:
Allerjik konjonktivit: Gözlerde kaşıntı, kızarma, beyaz renkli göz akıntısı
Dev papiller konjonktivit: Lensi çıkardıktan sonra kaşıntı, sabahları gözlerde çapaklanma, lense toleranssızlık, lens üzerindeki birikintilere bağlı bulanık görme
Korneada damarlanma: Kornea normalde damarsız, saydam bir dokudur. Lensler yüzünden yeterince oksijen alamayan kornea, özellikle lensleriyle uyuyanlarda damarlanır.
Kornea ödemi: Korneanın oksijensiz kalmasına bağlıdır. Bulanık görmeye ve ışıklarda dağılmaya yol açar.
Keratit: Korneada beyaz bir leke, gözde kızarma, ağrı, ışık hassasiyeti, çapaklanma. Keratit çok ciddi bir durumdur ve görme kaybı veya kornea nakliyle sonuçlanabilir. Lenslerle uyumak, yüzmek, lens hijyenine uymamak keratit için risk faktörüdür.
Sıkı lens sendromu: Ağrı, ışık hassasiyeti, görme bulanıklığı, gözde yabancı cisim hissi. Kornea eğimine uygun ölçüde lens kullanılmamasına bağlıdır, göz kuruluğuyla da ilgilidir.
Korneada çizikler: Gözde acı, yaşarma, ışığa bakamama ve bulanık görme. Lensler takılıp, çıkarılırken dikkat edilmezse olur.
Kontakt Lens Solüsyonları
Günümüzde yaygın olarak kullanılan kontakt lens solüsyonları, multipurpose (çok amaçlı) solüsyonlardır. Buradaki amaçlar, temizleme, durulama, dezenfekte etme ve saklamadır.
Bir solüsyonu kullanmaya başladığınızda hep onunla devam etmeniz tavsiye edilir. Bu sayede olası alerjik reaksiyonların hangi solüsyona bağlı olduğu kolayca tespit edilip, ilgili solüsyonun kullanımına son verilebilir.
Gözde lens varken üzerine damlatılarak, gözleri nemlendirici özellikte solüsyonlar da mevcuttur. Bu solüsyonlar yerine, kullan-at suni göz yaşı damlaları da kontakt lensin üzerine damlatılabilir.
Hassas gözler için (for sensitive eyes) ibaresi taşıyan solüsyonların içinde, tiomersal denen ve allerjik reaksiyonlara sebep olan bileşik yoktur. Bir solüsyonu yıllarca hiç problemsiz kullansanız bile, yıllar sonra allerjik reaksiyon gelişebilir. Allerji belirtileri, kaşıntı, yaşarma, yabancı cisim hissi, yanma, kızarma ve akıntıdan biri veya birkaçı şeklinde olabilir. Allerjik gözlerde, hidrojen peroksitli solüsyonlar da iyi bir seçenektir.
Kontakt lens solüsyon şişelerinin ağzını asla ellemeyin, başka bir yüzeye sürmeyin. Lens kabındaki solüsyonu mutlaka her akşam değiştirin. Lens kaplarına su değdirmeyin. Musluk suyundaki mikroplar, ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabilirler.Kontakt lens solüsyonlarının içinde çeşitli temizleme maddeleri vardır.
Temizleme maddesi olarak hidrojen peroksit içeren solüsyonlar, belli bir süre saklama kabında kalmadan (ürüne göre değişen sürelerde) göze uygulanırsa gözlerde şiddetli yanma, yaşarma hissine yol açarlar. Bu yüzden, kullanılan ürünün ne içerdiği ve nasıl kullanılması gerektiği prospektüsten dikkatlice okunmalıdır.
Kaynak: Sağlık Rehberi Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |