Menopoz nedir Menopoz nedir Menopoz nedir
Menopoz kadın hormonu olan östrojen ve progesteronun seviyesi düştüğü ve vücudunuz yumurta üretmeyi durdurduğu zaman meydana gelir. Aybaşı temelli kesilir ve hamile kalmak için zamanınız kalmamış olabilir. Ne umduğunuzu bilmiyorsanız sizi fiziksel ve duygusal anlamda müthiş bir zorluğun beklediğini unutmayın. Ne zaman meydana gelir?
Menopozun ortaya çıkacağı zaman önceden tahmin edilememektedir. Genellikle, 45 ila 55 yaşları arasında rastlanacağı düşünülmekte ancak bazı kadınlarda 35 gibi daha erken bir yaşta yada 60 gibi daha ileriki bir yaşta başlayabildiği gözlenmiştir. Bu, olağandışı bir şekilde erken menapoz olmanız (36 yaşından önce kimi zaman da 18 gibi çok genç bir yaşta) dışında sizin anormal bir durumda olduğunuz anlamına gelmez.
östrojen seviyesindeki artıştan evvel, kalp rahatsızlığı ve kemiklerde zayıflama riski artar. Menapoz erken başlarsa yada aile bu rahatsızlıklarla ilgili büyük bir risk taşıyorsa Doktorunuza görünmeniz gerekir. Buna karşın bir kemik yoğunluğu taraması yaptırın ya da mammogram yardımcı olacaktır. Genellikle, menopozun başlayacağına dair bazı belirtiler ortaya çıkar. Aydönümleri gitgide gecikir, azalabilir ve bir önceki kadar uzun sürmez. Alternatif olarak, bazı bayanlar kısa aralıklarla ağır kanamalar geçirir. Bazen, aybaşı hiçbir uyarıda bulunmadan kesilir. Fiziksel Belirtiler
östrojen ve progesteronun salınma miktarındaki azalma aybaşından kesilmeden birkaç yıl önce başlar ve rahatsızlık verici bazı fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur:
• Hararetlenme. Birçok kadında bu durum farklı şiddetlerde yaşanır. Fakat hepsi için ortak olan nokta, bir dakika boyunca yüksek sıcaklığa maruz kalma -bu da sizin evdeki tüm pencereleri açmayı istemeniz için yeterlidir- ve titreme hissidir. Ortalama olarak, hararetlenme günde dört ya da beş kez ve genellikle beş dakika arayla meydana gelir. Bazı kadınlar aynı zamanda ciltte karıncalanma hissi ortaya çıkar.
• Gece terleme. Bunlar gece meydana gelen yüksek ateşlerdir. Eğer şiddetliyse, yatağınızı sırılsıklam edebilir, sizin ve partnerinizin uyku rahatını bozabilir.
• Düzensiz, yetersiz ve ağır aybaşları. Bu, yaklaşan menopoz için ortak bir belirtidir, fakat daha da kötüsü menopoz dışındaki bazı durumların (örneğin, polip ya da tümörler) neden olduğu düzensiz ve ağır kanamalardır. Bu nedenle kontrol edilmek iyi bir fikirdir.
• Kuru ya da kaşıntılı cilt. Yaşımız gereği, cildimiz yaşlanmaya başlar ve oksijensiz kalan cilt için nemi hapsetmek zorlaşır.
• Ağrı ve acılar. Düşük seviyedeki östrojen baş ağrıları ve acıların artmasına neden olabilir. Bunlar eklem ve kas ağrılarından sırt ya da baş ağrılarına kadar çeşitlenebilir.
• Kansızlık. Buna düşük seviyedeki östrojen neden olur, fakat uyku rahatınızı bozacağı gibi gece terlemeleri ile de şiddetlenebilir. Sıkıntı yada depresyonda birer faktör sayılabilir.
• Yorgunluk ve uyuşukluk. Gece terlemelerinden dolayı uykuda meydana gelen eksiklik gün boyunca kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.
• Mesane problemleri. Bunlarda sistite yada diğer mesane enfeksiyonlarına ve idrar tutamama stresine dair aşırı hassasiyet söz konusudur. İdrar tutamama stresine pelvis boşluğundaki kas ve doku elastikliği kaybı neden olur. Pelvis taban egzersizleri yardımcı olabilir. Bazı kadınların aynı zamanda mesane kapasitesi azalır.
• Vajina esnekliğinin kaybı. Vajinal çeperin incelmesi, kuruması ve elastikliğini kaybetmesi sebebiyle ilişki rahatsız edici yada acı verici hale gelebilir. Su sistemli yağ sağlayıcı bir madde yardımcı olabilir, acı şiddetli ve sürekli ise tıbbi yardım alınması tavsiye edilir. Baş dönmesi, ayak bileğinde şişlik ve çarpıntı gibi diğer belirtiler de söz konusudur fakat sık rastlanmaz. Duygusal belirtiler
Bazı kadınlar Menapoz doğru hiçbir Duygusal değişime uğramadan, gururla hareket ederken diğerleri menopozla baş etme konusunda psikolojik sorunlar yaşayabilir.
Ruh halindeki sapmalar her an ağlamaya hazır olmaktan, asabilik ve depresyona kadar farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Depresyonun menopozdan hemen önceki yıllarda kendini göstermesi, özellikle geçmişte PMS (premenstrual sendrom) yaşadıysanız muhtemeldir.
Hormonlarınız hayatınızı acınacak hale getirebilir, fakat östrojen yetersizliği kendinizi aşırı duygusal hissetmenize sebep olmaz. Depresyon östrojen seviyesindeki düşüklüğe, 40-50 yaşlarında bazı kadınların yüzlerinde meydana gelen değişikliklere, iş yada evliliğin oluşturduğu baskıya, hasta yada ihtiyar ebeveynlere bakma sorumluluğu taşımaya, çocuklarla ilgili problemlere ve yaşlanma neticesinde değişen görüntüyle baş etmeye çalışmaya bağlansa da her zaman kesin değildir. Duygusal belirtilerin içeriği:
• Panik ataklar. Kendinizi çoğunlukla huzursuz hissetmeniz çarpıntı, nefes darlığı yada baş dönmesi gibi panik atak belirtilerine öncülük edebilir.
• Zayıf hafıza ve yoğunlaşma. östrojen beyinde sinir hücrelerinin yaşamsal işlevinde rol oynadığı için miktarındaki azalma konsantrasyonda belli belirsiz düşmeye neden olur.
• Sekse karşı isteğin azalması. Bazı kadınlar menopoz süresince ya da menopozdan sonra seksten uzaklaşırlar. Buna kadın hormonlarının seviyesindeki düşüş, yorgunluk, acı ya da rahatsızlıkla sonuçlanan vajinal kuruluk neden olabilir. Ancak, sebepler daima fiziksel değildir. Bazı kadınlar menopoz süresince karşılaştıkları değişikliklerin kendilerini nasıl hissettiklerini etkileyebileceğini düşünür. Eğer uzun süreli bir ilişkide yanlış anlaşılmalar varsa, şuan öne çıkabilir. Menapoz tetikleyici olabilir fakat cinsel dürtünüzü yitirmenizin nedeni olamaz. Partnerinizle bunlar hakkında konuşmaya çalışın.
Diğer taraftan, bazı kadınlar seksi menopozdan sonra daha eğlenceli bulurlar. Hamile kalma endişesi içerisinde olmamanın getirdiği özgürlük, engelleri ortadan kaldırmanıza, doğal olmanıza ve seksüel sabrınızın artmasına yardımcı olabilir. Bazı çiftler için yeni bir başlangıç olabilir.
[b] Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |