Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Hastane Kökenli Pnömoniler Hastane Kökenli Pnömoniler[/b]Prof.Dr.Eyüp Sabri Uçan
Hastane kökenli pnömoni(HKP), hastaneye herhangi bir bedenle yatıştan en az 48 saat sonra yada çıktıktan sonraki ilk 48 saatte gelişen pnömonileri tanımlar. HKP'nin önemli bir alt grubu da entübasyonu, invaziv mekanik ventilasyonu izleyerek ortaya çıkan ventilatörle ilişkili pnömonidir(VİP). ABD verileri 1000 yatışta 5-20 oranında saptandığını ancak mekanik ventilatör uygulanan olgularda sıklığın 6-20 kat arttığını ortaya koymaktadır. Hastanede geçirilen günler arttıkça kolonize olan ve giderek pnömoniye yol açan bakterilerin de niteliği değişmekte ilk günlerde saptanan Gram pozitif etkenler yerlerini Gram negatif etkenlere bırakmakta ve doğaldır ki mortalite oranları da % 30 - 70'lere ulaşmaktadır(1,2). Ülkemizden Akalın'ın 163 olguluk serisinde HKP görülme sıklığı %1.4 ( yoğun bakımlarda %9.5, diğer kliniklerde %0.5) ve mortalite oranı da %45 olarak bildirilmiştir(3).
HKP, patogenezinde temel unsur orofaringeal sekresyonların mikroaspirasyonudur. Hastanede yatan kişide başlangıçta orofarinkste Gram pozitif etkenler kolonize iken giderek hastane florasından etkilenerek dirençli Gram negatifler ve metisiline dirençli S. aureus kolonize olur. Hastada hastaneye yatışı gerektiren ileri yaş, nörolojik problemler, bilinç kaybı gibi çok sayıda durum ise mikroaspirasyona yol açar. İnhalasyon yolu ise daha çok kontamine solunumsal cihazlardan kaynaklanır. İnfekte nebülizatörler, ventilatörler ve devreleri, nemlendiriciler HKP gelişimine yol açabilir. Özefagus ve gastrik içeriğin aspirasyonu, hematojen yol, komşuluk yolu ile plevral bir infeksiyonun akciğere ulaşması da söz konusu olabilir. HKP patogenezinde çok önemli yer tutan bir diğer mekanizma da entübe hastalarda bakımı üstlenen personelin el yıkama alışkanlığının olmaması nedeni ile direk bakteri inokülasyonudur.
HKP patogenezinde kolaylaştırıcı faktörlerin diğer bir deyimle risk faktörlerinin neler olduğu bir çok araştırmada incelenmiş ve ortaya konmuştur (Tablo 1, 2, 3). Genel kabul gören kriterler ise; 48 saatten daha uzun süren mekanik ventilatör uygulanımı, antibiyotik kullanımı, yoğun bakımdaki ve hastanedeki yatış süresi, altta yatan hastalığın şiddeti(APACHI skoru) ve ARDS varlığıdır(2).
Tablo 1. HKP gelişimine yol açan risk faktörleri ve göreceli risk oranları(4)
Risk faktörü
Solunum yetmezliği
Yoğun alkol alımı
KOAH
Hava yolu girişimleri
Gastrik içeriğin aspirasyonu
Cerrahi girişim
Mekanik ventilasyon
Nemlendirme sistemleri
Trakeostomi
PEEP
Reentübasyon
MV süresi & 3 gün
göreceli risk oranı
2.7
1.93
1.92
2.67
5.33
1.66
2.45
2.25
3.05
1.96
7.4
1.94
p
0.032
0.03
0.02
0.04
<0.0001
0.0058
0.06
0.02
0.04
0.03
<0.0001
0.013
Hastane kökenli pnömoni tanısı; akciğer grafisinde başka bir nedenle açıklanamayacak yeni bir infiltrasyon varlığına eşlik eden 38°C'yi aşan ateş, 10000/mm3 aşan lökositoz, balgam veya solunumsal sekresyonların pürülansı yada bu materyallerde her sahada en az 25 nötrofil görülmesi kriterlerinden birinin varlığı ile konulur(5). Hastane kökenli pnömoniler, pnömoninin geliştiği güne göre etken spektrumunda değişiklik gösterir. Bu nedenle erken ve geç hastane kökenli pnömonilerden söz etmek olasıdır. 48-96.saat arasında (ilk 4 gün) gelişen pnçömoniler erken hastane kökenli pnömonilerdir ve burada saptanan kor etkenler: Haemophilus influenzaei Streptococcus pnemoniae metisiline duyarlı Staphyloccus aureus' tur. Geç hastane kökenli pnömoni tanımı 5.günden daha geç olarak gelişen pnömonileri kapsar, saptanan etkenler ise : Pseudomonas aeriginosa, Enterobacteriaseae, Acinetobacter baumannii, Stenotrophomonas maltophilia gibi aerobik Gram negatif bakteriler ve metisiline dirençli Staphylococcus aureus' tur(1,2).
Tablo 2. HKP gelişimine yol açan risk faktörleri ve göreceli risk oranları(5)
Risk faktörü
Kronik akciğer hastalığı
Bilinç bozukluğu
Entübasyon
Büyük volümlü aspirasyon
Torako-abdominal cerrahi
Yaş & 70
göreceli risk oranı
3.7
5.8
6.7
10.6
4.7
2.3
p
0.0003
0.0002
0.0001
0.0003
0.0018
0.04
Tablo 3. Yoğun bakımda HKP gelişimine yol açan risk faktörleri ve göreceli risk oranları (EPIC çalışması) (6)
risk faktörü
Yoğun bakımda kalınan süre (gün)
1-2
3-4
5-6
13
-20
21
PA kateterizasyonu
CVP
Stress ülseri profilaksisi
Üriner kateterizasyon
Mekanik ventilasyon
Travmalı olgu
göreceli risk oranı
2.54
8.99
15.01
30.75
60.4
76.06
1.20
1.35
1.38
1.41
1.75
2.07
Klinik gidişi, empirik tedavi yaklaşımını, mortaliteyi belirleyen bir diğer unsurda pnömoninin ciddiyetidir. Ciddi hastane kökenli pnömoni tanımı ile pnömoninin yoğun bakımda izlenmeyi gerektirmesi, mekanik ventilatör tedaviyi gerektirecek kadar ağır solunum yetmezliği, PaO2/FiO2 oranının 200'ün altında olması, hızlı radyolojik progresyon, multilobar yada kaviter radyolojik görünüm, sepsis yada septik şok varlığı kriterlerinden en az birisinin bulunduğu durum olarak kabul edilir(Tablo 4)(1,7,8). HKP kavramı ile iç içe geçen ve hemen değerlendirilmesi gereken bir başka durum da çoğul dirençli bakteriler dir. KOAH veya bronşektazi gibi yapısal akciğer hastalığı varlığı, antibiyotik kullanımı, kortikosteroid kullanımı, 6 günü aşan invaziv mekanik ventilatör uygulanması çoklu ilaç direnci olan bakterilerin seçilmesini, kolonize olmalarını ve dominant hale gelmeleri sürecine yol açarlar. Sonuçta MRSA, Acinetobacter baumanii, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeriginosa sorun bakteriler olarak seçilirler(Tablo 5)(8).
Tablo 4: Ciddi hastane kökenli pnömoni (7,8,9)
Yoğun bakım gerektirmesi / yoğun bakımda gelişmesi
Solunum yetmezliği (PaO2/FiO2 < 200 )
Grafide multilobar, kaviter infiltrasyon yada hızlı progresyon
Hipotansiyon yada uç organ disfonksiyonu ile birlikte seyreden ciddi sepsis varlığı:
şok < 90 / 60 mmHg
dört satten fazla vazopressör gerektirmesi
üriner debinin saatte 20 ml, 4 saatte 80 ml'den daha az olması
dializ gerektiren akut böbrek yetmezliği
Tablo 5: Hastane kökenli pnömonilerde etkenler ve kolaylaştırıcı faktörler(8) Kolaylaştırıcı faktörler
Aspirasyon, abdominal cerrahi geçirilmesi
Koma, kafa travması,influenza geçirilmesi, İV ilaç bağımlılığı, diabetes mellitus,böbrek yetmezliği
Yüksek doz steroid kullanımı
Yoğun bakımda izlem,steroid kullanımı, antibiyotik kullanımı, yapısal akciğer hastalığı, malnütrisyon, uzamış hospitalizasyon, invaziv mekanik ventilasyon uygulanması
Antibiyotik kullanımı, invaziv mekanik ventilasyon
Antibiyotik kullanımı, uzamış invaziv mekanik ventilasyon Etkenler
Anaeroblar
S.aureus
Legionella
P.aeruginosa
Acinetobacter
MRSA
İçindekiler
Kaynak: toraks.org.tr Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |