Gece Körlüğü (Tavuk Karası Hastalığı) Nedir?
Dış etkenlerden çok genetik faktörlere dayalı bir hastalık olan gece körlüğü, anne ve babasında bulunan kişilerin daha çok yatkın oldukları göz hastalığıdır. Hastalık adından da anlaşıldığı üzere, akşamları görme sorunu yaşanmasına veya hiç görmemeye sebep olur. Tavuk karası ve gece körlüğü olarak bilinen bu göz hastalığının tıptaki adı, retinitis pigmentosadır.
Sonradan tavuk karası hastalığının görülmesi nadir durumlardan biridir ve genellikle bu hastalığa sahip kişiler gece körlüğü rahatsızlığı ile doğmuşlardır. Güneş ışığının az olduğu ortamlarda görme yetisini yeterince kullanamayan kişiler için ancak uzman doktorların muayenesi sonrasında teşhis konulabilir.
Gece Körlüğünün Nedenleri Nelerdir?
Göz hastalıklarının başlıca nedenleri arasında zamanla gözlerin fazla yorulması ve göz hücrelerinin zarar görmesi yer almaktadır. Işığın az olduğu yerlerde görememe durumu olarak adlandırılan tavuk karası hastalığının başlıca sebepleri arasında bu tür dış etkenler yer alsa da çoğunlukla karşılaşılan sebepler kalıtsal ya da doğum esnasında meydana gelen problemlerde dolayı ortaya çıkmaktadır.
Tavuk karası diğer göz hastalıklarından bağımsız bir sorundur. Ancak başka göz hastalığınız varsa ve tedaviye geç kalmışsanız, bu da tavuk karası hastalığına sebep olabilir. Özellikle yetişkinlerde sıkça rastlanılan katarakt tavuk karasına sebep olması muhtemel başlıca göz hastalıklarından biridir. Diğer yandan tedavisi henüz yapılmamış olan miyopi ve glokom hastalığının da gece körlüğünü tetikleme özelliği bulunmaktadır.
Şeker hastalığının kan basıncının yükselmesine sebep olması da göz hücrelerine zarar vereceği için diyabet hastalarında da gece körlüğü bulunabilmektedir. Çinko ve A vitamini eksikliklerine bağlı olarak görülen tavuk karası hastalığı, süt ve süt ürünlerinin az tüketilmesi durumunda da ortaya çıkmaktadır.
Gece Körlüğünün Belirtileri Nelerdir?
Gözde bir sorun olduğunu apaçık belli eden tavuk karası hastalığının fark edilmesindeki başlıca belirtilerden biri gece ya da loş ortamlarda yakın mesafelerin dahi görülemez olmasıdır. Tavuk karası hastalarının pek çoğuna gözlük önerisinde bulunulmasına rağmen gözlük kullanımı bu hastalığın tedavisi için tek başına yeterli değildir.
Beslenme şeklinin değiştirilmesi ve A vitamini yönünden zengin yiyecekler yemeye özen gösterilmesi gece körlüğü bulunan kişilerin dikkat etmeleri gereken noktalardan biridir. Hastalığın belirti vermeye başladığı ilk zamanlarda kişi alacakaranlık ortamlarda görme sorunu yaşarken ilerleyen safhada gece görememe şikayetleri artmaktadır. Parlak ışığa maruz kaldıklarında, bir süre görme sorunu yaşarlar. Gözlerde sürekli kuruma olur.
Bilgihanem.com