06-05-2010, 05:59 PM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| BİR KAZA SIRASINDA HASTA/YARALILAR NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ BİR KAZA SIRASINDA HASTA/YARALILAR NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ
************************************************** ********** Bir hasta/yaralı kurtarırken öncelikler sırası izlemek gerektiğini gördük. Bir kaza yerinde bulunanlarımız, büyük olasılıkla, uygulanan yardımın bir dü******zen gerektirdiğini düşünmüştür (emir veren-hatta çelişkili emirler veren çeşit******li insanlar, yaralıların gereksiz hareketlen, bir manevra uygulandığı sıradaki düzensizlik vb.)
************
Bu durumdan kaçınmak için ilkyardıma tarafından hatırlanması kolay bir hareket şeması uygulanması gereklidir. Bu semayı "Hastanın İlk Değerlen******dirmesi" olarak adlandırıyoruz.
******
Bir hasta/yaralının ilk değerlendirmesi, yaşam bulgularının ve durumunun genel bir değerlendirmesini içerir. Bu değerlendirme, her durum için girişim******deki önceliklerimizin belirlenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
******
Olay yerinde yapılması gereken değerlendirme iki aşamadan oluşur :
******
1- İLK DEĞERLENDİRME
2- İKİNCİ DEĞERLENDİRME
************
1-************ İLK DEĞERLENDİRME[/b]
Hasta/yaralının yaşamı açısından acil bir tehdit oluşturan durumların belir******lenmesi amacıyla yapılır ve aşağıda sıralanan noktalar hızla gözlenir.
******
Bilinç durumu, Özellikle hasta/yaralını n bilinç durumu, soru sorularak yada dokunarak değerlendirilir.
Solunum yolu açıklığı sağlanmalıdır.
Solunum, bak dinle hisset yöntemiyle değerlendirilir.****** Eğer solunum yoksa yapay solunum yapılmalıdır.
Kan dolaşımı, şah damarından****** 3****** parmakla 5****** saniye süre İle nabız alınmaya çalışılarak yapılır.
Ağır kanamaların (hemorajilerin) varlığı, varsa hemen durdurulmalıdır.
****************** Şekil 2.1' de bu aşamaları sırasıyla görüyoruz.
******
******2-****** İKİNCİ DEĞERLENDİRME:
******
Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra hasta/yaralının diğer yaralarıyla (kanama, yanıklar, kırıklar vb.) ilgilenebilir ve olası kapalı yaralarını araştırabiliriz.
************
Bunun için hasta/yaralıyı baştan aşağı sırasıyla ayrıntılı olarak inceleriz (Şekil 2.2). Ne olup bittiğini öğrenmek bizim için çok yararlı olacaktır. Bunun için ka******za yerindeki tanıklara sorular sorabiliriz ya da hasta/yaralının kendisiyle ko******nuşabiliriz (bize anlattığı her şeyi dinleriz, özellikle durumuyla ilgili anlattıkla******rı önemlidir. Bir yeri ağrıyor mu, kıpırdayabiliyor mu? ya da bir uzvunu hissedebiliyor mu? vb).
******
******
************************************************** **************** Her aşamada hasta/yaralıyı sakinleştirmeli, amacımıza ve her zaman dikkatle gerçekleştirdiğimiz manevralarımıza ilişkin bilgi vermeliyiz.[/b]
******
İkinci değerlendirme için eylem şeması aşağıdaki gibidir :
******[/b]
a) Baş[/b]
******
·****************************************** Kafa derisi ve yüzde yaraların varlığı araştırılır.
·****************************************** Burun veya kulaklardan kan gelip gelmediğine bakılır, bu kafatası kırık******
larına ilişkin bir belirti olabilir.
·****************************************** Göz ve çevresinde yaraların bulunup bulunmadığına bakılır.
·****************************************** Yüz incelenir (soluk, soğuk ve terli bir deri şoku düşündürür). ****** b) Boyun
************
·****************************** Çok hassas bir bölgedir. Hasta/yaralının göstereceği en küçük bir ağrı belirtisini gözeterek azami dikkatle davranın. Eğer hareket ettirmeniz gerekiyorsa, baş-boyun ve gövdeyi aynı hizada tutarak hareket ettirin.
·****************************************** Şahdamarı nabzına bakın (vuruların sıklığı, boyutu vb).
·****************************************** Boyun çevresindeki giysileri gevşetin.
************[/b]
c) Göğüs (toraks)[/b]
******[/b]
·****************************************** Yaraların ve/veya kırık kuskusu uyandırabilecek şekil bozukluklarının varlığını araştırın.
·****************************************** Solunum hareketlerini ve solunum zorluğu bulunup bulunmadığını de******ğerlendirin.
·****************************************** Ağrı bulunup bulunmadığını sorun, varsa yerini belirleyin.
************
d) Karın[/b]
******[/b]
·****************************************** Yaraların bulunup bulunmadığına bakın.
·****************************************** Ağrı olup olmadığını sorun, varsa yerini belirleyin.
·****************************************** Karnın sert mi yoksa yumuşak rnı olduğuna dikkat edin.
·****************************************** İç organ yaralanması olasılığını göz önünde bulundurun.
************
e) Kollar ve bacaklar (ekstremiteler)[/b]
******[/b]
·****************************************** Hasta/yaralıyı mümkün olduğu kadar az hareket ettirerek yaralar, ka******nayan yaralar, şekil bozukluğu (deformiteler), kızarıklık vb bulunup bulunmadığını görmek için kolları ve bacakları inceleyin (her iki kolu ve bacağı karşılaştırmak çok yararlı olacaktır).
·****************************************** Bir omurilik yaralanmasını ayırmak için kollarını ve bacaklarını hissedip hissetmediğini (deriyi çimdikleyerek) ve hareketliliğini (hasta/yaralıdan el ve ayaklarını oynatmasını isteyerek) araştırın.
************
·****************************************** ÖNEMLİ :[/b]
******
Söz edilenlerin yanı sıra kişinin örneğin şeker hastası, herhangi bir maddeye karşı alerjik ya da kanama hastası olduğunu, bir ilaç te aavısı gördüğünü ya da organlarını bağışladığını gösteren bil******gilendirici bir kart, bilezik ya da kolye gibi bir tıbbi uyarı ta******şıyıp taşımadığını an******lamak için araştır******mak uygun olacaktır (Şekil 2.3).
******
Kaynak: Sağlık Rehberi Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |