Antibiyotiklerin gücü azalıyor Antibiyotiklerin gücü azalıyorAntibiyotiklerin gücünde bir değişme yok. Bütün olay bu antibiyotiklere karşı, bakterilerin direnç kazanması. Bir bakteri türü, belirli bir antibiyotikle tümden yok edilemiyorsa, o antibiyotiğe karşı direnç geliştirebiliyor.Halk SağlığıPenisilin'in ilk icat edildiği 1940'lı yıllarda, etkisi mucize denilebilecek düzeylerdeydi. Frengiden belsoğukluğuna, zatürreye varıncaya kadar bir çok hastalık çok kısa zamanda ve yüksek başarıyla tedavi ediliyordu. 1950'li yıllarda, Penisilinle tedavi edilemeyen bazı hastalar belirmeye başladı. Yıllar geçtikçe Penisilinle tedavi edilebilen hastalık sayısı azaldı. çok şükür ki ilaç sanayisi, sürekli olarak yeni ve daha güçlü antibiyotikler geliştiriyor ve bu sayede hastalıklarla baş edebilmek mümkün olabiliyor.
Ne oluyor da, antibiyotiklerin gücü azalıyor?
Aslında antibiyotiklerin gücünde bir değişme yok. Bütün olay bu antibiyotiklere karşı, bakterilerin direnç kazanması. Bir bakteri türü, belirli bir antibiyotikle tümden yok edilemiyorsa, o antibiyotiğe karşı direnç geliştirebiliyor. Artık bu bakterinin soyundan gelen tüm bakteriler, o antibiyotiğe karşı dirençli oluyorlar.
Antibiyotiklerin yaygın ve düzensiz kullanılması da, bakterilerin çok sayıda antibiyotiğe karşı dirençli bir yapı kazanması sonucunu yaratıyor. İşte bir antibiyotiğin piyasaya verildikten sonraki yıllar içinde daha az etkili bir yapı kazanması, antibiyotiğin gücünün azalmasından değil, çok sayıda bakterinin onu tanıyıp direnç geliştirmesi nedeniyle oluyor.
Antibiyotikler bazen gereksiz kullanılıyor
Antibiyotikler, virüslere karşı etkili değil. Etki ettikleri hastalık etkenleri, bakteriler. Soğukalgınlığı, nezle, grip gibi virüslerle oluşan hastalıklarda yüksek ateş de olsa, antibiyotiklerin bir etkisi yok. Ancak bu hastalıklar da bazen virüs hastalığı şeklinde başlayıp, sonradan üzerine eklenen bakteri enfeksiyonları nedeniyle karmaşık yapı kazanabiliyor. İşte hastaların ve hatta bazen de doktorların gereksiz antibiyotik kullanmasına yol açan neden bu. Yapılan muayene ile hastalığın sadece virüslerle mi oluştuğu, yoksa bakteri enfeksiyonu da mı eklendiğini belirlemek mümkün olamıyor. Bunu belirleyebilmek için bazen bakteri kültürü tahlili yapmak gerekiyor. Ancak bu da, en az 1-2 günlük tetkik süresini ve ek maliyetleri gerektiriyor. Bu nedenlerle çoğu zaman, hemen antibiyotik kullanımı başlıyor.
Amerika'da yapılan bir araştırma, yazılan reçetelerdeki antibiyotiklerin ortalama üçte birinin gereksiz olduğunu ortaya koyuyor. Antibiyotiklerin reçetesiz satın alınamadığı Amerika'da gereksiz antibiyotik kullanımı bu kadar yüksekken, reçete gerekmeden her türlü antibiyotiğin alınabildiği, ve komşu tavsiyesiyle ilaç kullanıldığı ülkemizde bu oranın ne kadar yüksek olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Antibiyotiklerde yanlış kullanım yaygın
Bir çok ilaç gibi, antibiyotiklerin de uygun etkiyi sağlayabilmesi için kandaki düzeyi belirli dozlarda olmalı. Antibiyotiğin cinsine göre kanda bulunma süreleri farklı olabiliyor. Bu nedenle bazı antibiyotikler 6, bazıları 12 bazıları da 24 saat arayla kullanmayı gerektiriyor. Kanda bulunması gereken doz da belirli bir düzeyin altında olmamalı. Bunun için de hastanın yaşına ve vücut ağırlığına göre doz belirlenir.
Hastalığın cinsine göre antibiyotiğin kullanım süresi de değişiyor. Bu bazı hastalıklarda en az 5 gün, bazen de bir kaç ay olabiliyor. İşte bu nedenlerle antibiyotikler, uygun sıklıkta, uygun dozda ve uygun sürede kullanılmak zorunda. özellikle ülkemizde hastalık belirtileri azalınca ilacı kesmek, ya da bir kaç ilaç alarak idare etmeye çalışmak yaygın bir uygulama. Bu nedenle bakteriler tümden yok olmuyor, bu da direnç kazanmada önemli bir neden olarak karşımıza çıkıyor.
Yiyeceklerle de antibiyotik alabiliyoruz
Antibiyotikleri bazen isteğimizin dışında da alabiliyoruz. Et üreticileri hayvanlardaki hastalıkları önlemek, et verimini arttırmak amaçlı olarak bazen antibiyotik kullanıyorlar. Benzer şekilde meyve ve sebze üretiminde de antibiyotik etkili maddeler kullanılabiliyor.
Yararlı bakteriler de yok oluyor
Antibiyotikler, vücutta bulunan zararsız ve hatta bazen de yararlı etkileri bulunan bakterileri de yok ediyor. Hem antibiyotiklere dirençli olmayan hem de zararlı olmayan bakteriler ortadan kalktığı zaman, kullanılan antibiyotiğe dirençli bakteri, bir anlamda 'meydanı boş bularak' kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlıyor. Yararlı bakterilerin yok olması, 'fırsatçı bakterilere' imkan hazırladığı gibi, öncelikle B vitamini olmak üzere bazı vitaminlerin üretimini de engelliyor.
Ne yapılabilir?
Antibiyotiklerin gerekli olmadığı hallerde ya da uygun olmayan dozlardaki kullanımı sonucunda bilinen tüm antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler giderek daha sık görülüyor. Bu da tehlikeli sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskini arttırıyor. Bu tablo, bir an önce önlem alınması gerektiğini ortaya koyuyor.
Yapılması gereken şeylerin başında eğitim geliyor. Halkın, doktora danışmadan antibiyotik kullanılmaması ve doktorun önerdiği süre ve dozların dışına çıkılmaması konusunda eğitilmesi kadar, doktorların da eğitilmesi gerekiyor. Doktorlar da dirençli bakteriler konusunda uyarılmalı ve hastaların psikolojik etkisinde kalıp, gerekli olduğuna emin olmadığı hallerde tetkik yapmaksızın reçetelerine antibiyotik yazmaları engellenmeli.
Güncel Başlıklar Kayısı kanseri önlüyor Sigara içenlerde bel ağrısı riski artıyor Kimyasallar doğurganlığı azaltabilir Soğuk hasta yapar diye bir kavram yok Plastik tehlike Diyet hafızayı güçlendiriyor Sigara gözlere de zarar veriyor Temiz hava ömrü 5 yıl uzatıyor Aspirin karaciğeri de koruyor 15 yaşından önce anne olmak ölüm riskini artırıyor
En çok okunanlar Sarımsak Mucizedir Çok suyun yararı az Kahve beyni koruyor Folik asit spermlere iyi geliyor Evde yapılan spor da yararlı Tereyağı kalp krizini önlüyor mu? Şekle girmek kadınlar için zor Cildiniz için uygun ürünü nasıl seçersiniz? Demirin de fazlası zarar veriyor 60 yaş üzeri sigara içen erkekleri anevrizma tehdit ediyor
Kaynak: saglicaklakal.com Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |