Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Tamer SÖZEN, yaz aylarındagebelerindikkat etmesi gerekli konuları dile getirdi ve onlara önerilerde bulundu:
> Meteoroloji uzmanlarına göre, bu sene son 120 yılın en sıcak yazı geliyormuş,Özellikle sizingörev dalınızın hamileleride bu sıcak günlerde büyük zorluklar bekliyor sanırım.
> Evet. Özellikle gebeliğin son aylarını ve son haftalarını geçirecekler için hem bebek açısından hem anne adayı açısından şüphesiz çok sıkıntılı günler geliyor. Gebelerin bu dönemde artan sıvı ihtiyacını karşılamakta ve bebek hareketlerini izlemekte üzerlerine çok önemli görevler düşmektedir. Bol sıvı almalılar. Su, meyve suyu hatta günde 1 i geçmemek kaydıyla kola, kahve ve diledikleri kadar gazoz, soda, ayran ve çay içebilirler.
> Gebelerin nelere dikkat etmeleri gerekir?
> Herkesin olduğu gibi gebelerin de günün en sıcak saatlerinde (12:00-14:00 arası) açık havada olmamaları, güneşin direkt üzerlerine gelmesinden kaçınmaları gerekir. Fazla sıcak, suyla birlikte tuz kaybına da neden olacağından gebelikteki çok hassas olan sıvı elektrolit dengesinin bozulmasına yol açar. Bu da hem anne hem bebek açısından önemli tehlikeleri beraberinde getirir.
> Peki ya tatile çıkmak isteyenler, denizi, güneşi özleyenler...
> Doğum için ideal zaman aslında Nisan, Mayıs, Haziran aylarıdır. Bunun için bir önceki yılın Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında hamile kalmaları gerekir. Çünkü hem yaz gebeliği geçirmemiş olurlar, hem bebek baharda dünyaya gelmiş olur, hem de bebeğin ilk ayları yaz olduğu için daha az hastalanır.
Ama diyelim ki gebeliğin son dönemi yaza geldi. Bu hastalar tatil yapmayacak, denize girmeyecek mi? Elbette girecekler, tatile gidecekler, kumsalda güneşlenip, sahil yörelerinin doyumsuz tadına varacaklar. Bunların hiçbirinin kesinlikle sakıncası yok. Hatta gebeler üzerinde yapılan bir araştırmada en ideal egzersizin kondisyon
i ve yüzme olduğu ortaya çıkmıştır. Yüzme karın kaslarını güçlendirdiği için hem çatlakları önler, hem normal doğumda ıkınmaları ve doğumu kolaylaştırır. Hem sezaryen sonrası karnın toparlanmasını kolaylaştırır. Böylece genç hanımların en çok kaygı duyduğu sezaryenden sonra karnın kalma korkusundan kurtulmuş olurlar. O nedenle bizler hastalarımıza tatil programlarını hiç değiştirmemelerini hatta programlarında yoksa özellikle tatile gitmelerini ve bol bol yüzmelerini salık veriyoruz.
> Denize veya havuza girmenin ne gibi sakıncaları olabilir?
> Eğer deniz kirli değilse hiç bir sakıncası yoktur. Zaten kirli denizler tüm insanlar için sakıncalıdır. Havuza enfeksiyonu önlemek için katılan klor ve benzeri kimyasal maddelerin anne ve bebek için hiç bir zararı yoktur. Havuza giren ve vajin eti mantarı vb.enfeksiyonları olan kadınların bu hastalıkları, havuz çok küçük olmadığı sürece bulaştırma riski yoktur. Dolayısıyla güvenilir havuzlarda diledikleri kadar yüzüp zaman geçirebilirler.
> Gebelerin için önerilen ideal bir yüzme sitili var mıdır?
> Karın kasları için en ideal yüzme stilleri sırt üstü ve serbest yüzme şeklidir. Ancak kurbağalama ve kelebeğinde bir engel oluşturduğunu söyleyemeyiz. Fakat suda özellikle tuzlu suda çok uzun süre kalmak yine tuz kaybına neden olacağından gebelerin denizde ve havuzda çok zaman geçirmemeleri ve yorucu hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.
> Tatil yörelerindeki giyimleriyle ilgili bir öneriniz var mıdır?
> İstedikleri bikiniyi, mayoyu, pareoyu, ayakkabıyı giyebilirler ancak denizden ve havuzdan çıktıktan sonra hemen değiştirmelidirler. Çünkü gebelerin enfeksiyonlara karşı direnci normal insanlara göre daha azdır.
> Son olarak özetle neler diyebiliriz?
> Yazın hamile hanımlar bol bol sıvı almalı, egzersizlerinden geri kalmamalı ve tatil programlarını aksatmayarak denize, havuza girip dilediklerince yüzebilirler.
Tüm gebelerimize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.
Kaynak : Bayposta.com