Kulecilerimiz ;
1- Yörelerini çok iyi bilen personelden seçilmektedir.
2- Yöre ormanlarında meydana gelen değişiklikleri yangın mevsimi öncesinde gezerek değişiklikleri tespit edip ilgili amirlerine bildirmektedirler. (Göçmüş yol,Bozulmuş sanat yapısı,yeni
yol,yeni ağaçlandırılmış alan gibi)
3- Kulede bir defter bulundurarak gerekli bilgileri kayıt altına alırlar.
4- Yörelerini harita fotokopileri ile pekiştirerek sayısal ortamda sorumluluk sahalarını öğrenirler.
5- Kendini ilgilendiren tüm bilgileri defterine yazmaktadırlar.(Kulenin rakımı, koordinatları, ekiplerin sayıları,a rozözlerin plakaları telsiz kotları gibi)
6- Açılı dürbün kullanarak her ihbarda mutlaka açı vermekteler, yangının kuleye olan olası uzaklığını da bildirmektekdirler.
7- Açıları ve mesafeleri doğru verebilmek için, dürbünün sapma yapmadan açı verebildiği yeri önceden belirleyerek, görüş alanındaki kule, yerleşim yeri gibi yerlerin kendi kulesine
olan mesafesi ile açısını önceden defterine kayıt ederek oşası bir yangın görmeleri halinde hızlı bir şeklide bu verilerden faydalanarak yer bilgilerini verirler.
8- Kulede görevli personelimiz kendi aralarında iş bölümü yaparak gözetlemenin 24 saat aralıksız yapılmasını sağlamaktalar.
9- Her türlü gereksinimini ve eksiklikleri amirlerine önceden bildirerek temin ederler hiçbir aksaklığa neden olunmaz.
11- Hava halleri nedeniyle görüş alanında oluşan kısıtlamaları merkeze bildirirler.Bu tür yerlerin yer ekipleri tarafından takip edilmesi gerekliliğini haber verirler (sisli ve puslu hava gibi)
12- Yangın sürerken çevredeki diğer ormanları gözetlemeyi ihmal etmezler.
13- Soğutma safhasında ve sonrasında yangın yerini titizlikle gözetlemeye devam ederler.