2B Nedir?
2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesi B Bendi için kullanılan bir kısaltmadır.
Bu tabir, orman vasfını yitirmiş araziler için kullanılmaktadır.
Daha açık bir ifadeyle, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2B olarak tanımlanmaktadır.
Hangi araziler satılacak?
Yeni uygulama, ormanların değil, orman olma vasfını kaybettiği, bilim ve fen açısından da orman haline tekrar dönüştürülmesi mümkün olmadığı 31.12.1981 tarihi itibariyle tespit edilen, orman arazisi olmaktan çıkmış arazilerin satışını öngörüyor.
Orman yağması değil, tam tersi. Çünkü;
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından elde edilecek gelirden ayrılacak ağaçlandırma çalışmaları payı, mevcut orman alanlarının arttırılmasını sağlayacak.
Bu araziler satılmalı. Çünkü;
Orman vasfını kaybetmiş olan bu araziler orman köylüsü olmayan kişi ve kuruluşların işgali altındadır.
473 bin hektarlık alanı kaplayan araziler üzerinde, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı yer almaktadır.
Arazilerin yeniden orman olması imkansız. Çünkü;
31.12.1981 itibariyle yapılan tespit, bu arazilerin yeniden ormana dönüştürülmesinin "bilim ve fen açısından" mümkün olmadığını vurguluyor.
Altyapı sağlanmış 400 bin bina ve işyerini boşaltıp yıkmak, hem ekonomik hem de sosyal açıdan imkansız.
Bu araziler neden satılmalı?
Varolan yasal boşluk sebebiyle işgalci durumunda bulunan kişi ve kurumlar devlete hiçbir katkı sağlamadan bu arazileri kullanmaya devam etmektedirler.
Mevcut durumun sürmesi, devleti önemli bir mali kayba maruz bırakmakta, ayrıca benzer yönelişleri teşvik anlamına gelmektedir.