AFYON Kocatepe Üniversitesi Afyon MeslekYüksekokulu Tekstil Teknolojisi Bölümü öğrencileri, yılsonu çalışmalarında kendi tasarladıkları tarihi kıyafetlerle medeniyetler arasında köprü kurup modayla zaman yolculuğuna çıktı.
Tekstil Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Emrah Ulutürk, moda tasarımı dersinde yaratıcılıklarının gelişmesi ve teknik detaylara daha fazla dikkat etmeleri için öğrencilerden tarihi kıyafetler tasarlamalarını istedi.
Bu kıyafetlerde giyim ve modanın tarihsel değişiminin görülmesini amaçlayan Ulutürk, kıyafetlerin farklı dönem ve coğrafyalardan seçilmesini söyledi.
İlk Çağ insanlarından başlayarak Mezopotamya, Sümer, Babil, Asur, Pers, Mısır, Etrüsk, Roma gibi pek çok uygarlığı araştırmaya başlayan öğrenciler, barbar kavimlerin yanı sıra Orta Çağ Avrupası’ndan da kıyafet örnekleri çıkardı. Tarih kitaplarını, filmleri inceleyen öğrenciler, kendi imkanlarıyla çalışırken zaman zaman öğretim üyeleri ve terzilerden de yardım aldı. Öğrenciler, hummalı çalışmaları sonunda hazırladıkları kıyafetlerle Afyon Meslek Yüksekokulu’nun bulunduğu Ali Çetinkaya Kampüsü’nde diğer öğrenci ve öğretim görevlilerini zaman yolculuğuna çıkardı.
OBURİKS’TEN VENEDİK’E
Çizgi roman karakteri Oburiks’ten Romalı askerlere, Mısır firavunlarına kadar pek çok karakteri yansıtan kıyafetler hazırlayan öğrenciler, bu süreçte hem eğlendi hem de öğrendiler.
Asur askeri giysisini tasarlayan öğrencilerden Hacer Üçkılınç, patiska kullandığını, kumaşı Asur desenleriyle boyadığını, tamamlayıcı olarak da asker başlığı ördüğünü anlattı.
Antik Yunan kadın kıyafeti tasarlayan Zehra Doğanay da ödevini yaparken çok eğlendiğini, annesinin 20 yıllık kemerini aksesuar olarak kullandığını söyledi. Elbise ve
şal modelleri pullarla süslediğini anlatan Doğanay, dikiş makinesinin başına geçerek süsleme ve dikim işlemlerinin son kontrollerini yaptı.
Orta Çağ İtalyasını tercih eden Merve Akkuş, kıyafeti tasarlarken dönem resimlerini uzun uzun incelediğini kaydetti. Seçimin tasarlamaktan daha zor olduğunu vurgulayan Akkuş, "Kıyafeti aklımda tasarladım ve çizdim. Hocamla birlikte kumaşı seçtik. Kadife bir kumaştan kabarık bir elbise meydana getirdim. Venedik Maske Festivali’nden esinlenerek elbisemi bir maskeyla tamamladım. Maskenin pullarını tek tek yapıştırdım" dedi.
Öğretim Görevlisi Emrah Ulutürk ise büyük beğeni toplayan bu çalışmanın öğrencilere, toplumların giysi seçiminde hangi beğeni, ihtiyaç ve yaşam tarzlarını öne çıkardıklarını öğrettiğini belirtti. Ulutürk, "İlk Çağ’dan günümüz modern kıyafetlerine bir gönderme yaparak, bir nevi giyim tarihi arasında medeniyetleri birleştirdik. Gelecek yıl ödev olarak geleneksel ve tarihi Türk kıyafetlerine ilişkin bir sergi hazırlamayı hedefliyoruz" dedi.