Bazen eskimiş, cilası, boyası dökülmüş ahşap bir eşyayı yenilemek isteriz ya da yepyeni anılara merhaba diyecek ham bir objeyi baştan yaratabiliriz. Biraz beceri, ilgi ve sabırla birbirinden güzel ve kullanışlı bir çok ürünler ortaya çıkarabilirsiniz. Böylece hem yaratıcılığınızı geliştirmiş hem de bir terapi yöntemi olarak düşünürsek günün stresinden arınmış olursunuz. Attığınız her fırça darbesinde deşarj olup kendinizden birşeyler kattığınızda bu işin ne kadar eğlenceli ve rahatlatıcı olduğunu göreceksiniz
NASIL YAPILIR?
Malzemeler
Ahşap obje (eski bir eşyanı yada hobby mağazalarından almış olduğunuz ham obje), zımpara, akrilik boya, çeşitli kalınlıkta fırçalar ve vernik (isteğe göre yarı mat da olabilir).
Yapılışı
Öncelikle objemiz ne olursa olsun işe zımpara yaparak başlıyoruz. Kuru bir bezle tozunu aldığımız objenin, ipeksi bir yüzeye sahip olduğundan emin olduktan sonra açık istediğimiz renkteki boyayı bir kat sürüyoruz.
Boyanın ilk katı iyice kuruduktan sonra, su zımparasıtla hafifçe, yaniden zımparalıyoruz.
İkinci kat boyayı sürebiliriz.
Kuruma işlemi bittikten sonra üzerine dilerseniz istediğiniz tekniği uygulayabilir yada sade bir şekilde vernikleyip kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Teknikleri
DEKUPAJ
-Ahşap obje
-Uygulamak için seçtiğiniz resim
-Akrilik boya
-Dekupaj tutkalı
-Su zımparası
-Fırça (Değişik kalınlıkta fırçalar)
-Vernik
Objenizi zımparalayıp temizleyin. Özellikle fotokopiyi yapıştıracağınız yüzeyin pürüzsüz olmasına dikkat edin.
Fotokopinizi tersten zımparalayarak kağıdı inceltin. Bu işlem kağıdın çok daha kolay ve pürüzsüz yapışmasını sağlayacak.
Resminizi önceden hazırladığınız yüzey üzerine dekupaj tutkalı ile yapıştırın. Yapıştırdığınız yüzeyde hava kabarcığı olmamasına dikkat edin. Resmin etrafını tamamlayarak ya da dilediğiniz bir tekniği uygulayarak objenizi tamamlayın...
Son olarak verniğinizi sürün. Objeniz hazır. Güle güle kullanın.
TRANSFER TEKNİĞİ
-Ahşap obje
-Uygulamak için seçtiğiniz resim
-Akrilik boya
-Beyaz astar boya
-Transfer tutkalı
-Su zımparası
-Fırça (Değişik kalınlıkta fırçalar)
-Vernik
Akrilik boya (1 boya + 2 su ) su ile inceltilir. Yassı kıl fırça ile ince bir kat sürülür, kurutulur. Kuruyan boyanın üzeri sıfır nolu zımpara ile hafifçe zımparalanır (pürüzsüz yüzey fotokopi kağıdının iyi yapışmasını sağlar).
Transfer tutkalı fırça ya da parmakla sürülebilir. Önce resminizin boyalı yüzeyine ince bir kat, daha sonra yapıştıracağınız zemine ince bir kat transfer tutkalı sürülür, kurumaya bırakılır. Hızla kuruyup şeffaf hale gelince resmin boyalı yüzüne ikinci defa daha kalın bir tabaka transfer tutkalı eşit şekilde sürülür ve kurutulmadan hemen yüzeye yapıştırılır. Ortadan kenarlara doğru bir bezle hafifçe bastırılarak yapıştırılır. (hava kabarcığı kalan yerlere iğne batırılıp, silinerek havası çıkartılır). Transfer tutkalı en az 3 saat bekletildiğinde tam ve şeffaf olarak kurur. Daha fazla beklenebilir ama 3 saatten önce kağıdı sökme işlemine geçilmemelidir.
Kağıdın yüzeyi çok az nemlendirilir ve bir köşesinden sökülmeye başlanır. Fotokopide renklerin yoğun olduğu yerlerden kağıt kolayca sökülecektir. Beyaz olan yerlerde fotokopi boyası olmadığı için kağıdın sökülmesi daha fazla nemlendirmeyi gerektirir. Beyaz yerlerden kağıdın temizlendiğine emin olmalısınız. Yoksa cila aşamasında yüzeyin üzerinde kalan kağıt tabakası pürüzler oluşturur.
Resim ince bir tabaka halinde yüzeye taşınmıştır. Kullanılan boyanın uygun renkleri ve uygun fırçası ile tamponlayarak resim tamamlanır. Gereken yerlerde sivri uçlu fırça kullanılır.
Son cila olarak; parlak bir yüzey için çatlatma verniği ya da mat bir yüzey için; mat sprey cila kullanılır.
Püf Noktası: Transfer yaparken, transfer tutkalını hem obje üstüne hem de transferini yapacağınız fotokopi üstüne sürün ve hiç hava kabarcığı kalmadığından emin olun. Transferinizi açmak için en az 2 gün bekleyin.