13-12-2008, 09:07 PM
|
#2 (permalink)
|
Moderator
Üyelik tarihi: Apr 2008
Mesajlar: 2,721
Tesekkür: 16,247
1,756 Mesajinıza toplam 14,576 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Bir önceki bölümde tanıştığımız Nurten, bunu bilerek yapmasa da duygularını ayarlayabilmek için pek çok özel metod kullandı. Bir arkadaşı ona bazı seçenekler önerdiğinde şöyle dedi, "Kim olduğumu bildiğim için mutluyum. Öte yandan değişmek çok zor! Bu yüzden başkalarının ne dediğinden bana ne?"
Nurten, bir bakıma haklı: Akılsal dengeyi elde etmek çaba gerektirir. Aynı zamanda sağlıklı bir bedeni korumak ve sahip olmak da fiziksel egzersiz ister. Yaptığımız bu hesaba göre, bunu yapabilmek için çok zor olmayan dürüst metodlar mevcuttur. Herkes bilir ki fiziksel sağlık için bir çok egzersizden faydalanırız. Peki ya akılsal sağlığımız? Araştırmalar pekala göstermiştir ki fiziksel sağlık ve akılsal sağlık el ele gitmektedir. Kalp damarları egzersizden yaralanır ve beyinde yozlaşmaya neden olan değişikliklerin önüne geçmeye yardımcı olur. Şimdi beyni ya da aklı işleten özelleştirilmiş egzersizlerden bahsedelim. İyi fiziksel fonksiyonlar gibi, beynin temel gücü harekettir. Düzenli egzersiz, zihinsel jimnastik beyni daha uyanık. daha dikkatli yapmakta ve yaşlanma sürecini geciktirmektedir.
Elde edilen kanıtlara göre hayatlarının geç dönemlerine kadar entelektüel yeteneklerini gerek canlandırma gerek meydan okuma yoluyla koruyan insanların, Alzheimer hastalığını da içeren hafıza bozukluklarından etkilenme oranları düşüktür. Öğrendiğimiz her yeni şey, tek bir yeni kelime bile sinir hücrelerinin bitimlerini değiştirmekte ve sinir impulslarının iletimini arttırmaktadır. Bütün hayatımız boyunca, potansiyel beyin gücümüzün çok küçük bir fraksiyonunu kullandığımızı duymuşsunuzdur. Öyle olsa bile, açık bir kanıt var ki beyin fonksiyonları gerçekten değişebilir ve yeni öğrenimleri alabilecek devasa bir kapasiteye sahiptir. Buna sinirsel esneklik denmektedir, Vücut geliştirme programları olduğu gibi. pek çok beyin egzersizleri de vardır. İşte bilinen aktiviteler; dilbilgisi çalışmak, sözcük dağarcığını geliştirmek, makul akıl oyunları, heykeltıraşlık ya da ressamlık. Her gün yapabileceğimiz birçok gündelik beyin egzersizi vardır. Örneğin, trafikte kaldığınız da ya da hipermarketteki kasa kuyruğunda takıldığınız da;
• Görüş alanınız içindeki objelere, yerlere, insanlara dikkatlice odaklanın. Aktif olarak çevreyle ilgilenin.
• Bir odaya girin ve insanların yapısını, giysilerini, içindeki mobilyaları ve diğer objeleri dikkatli bir şekilde not edin.
• Katıldığınız bir olayla ilgili hatırladığınız her şeyi yazın.
• Oyunlar (briç, satranç, dama, bulmaca) beyninizin aktif kalmasını sağlar.
• En iyi sonuçlar için, bedeninizi hareket ettirin (egzersiz, spor ve yürüyüşlerle) ve beyninize meydan okuyun. İşte son bir bilgi; monoton ve tekrara dayalı işler beyin ya da akıl egzersizi için iyi değildir. Biraz değişiklik ve canlılık katın.
Alıntı |
Offline
| |