26-05-2010, 02:57 PM
|
#2 (permalink)
|
Guest | Cevap: Stresle başa çıkmanın yolları 3. Fiziksel olarak formda olmak. Formunuzu korumanın ömrünüzü uzatabileceği, beyin üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ve stresi yenme kapasitenizi arttırdığı konusunda bütün araştırmacılar hemfikirdir.
Forma girmek ve formda kalmak için düzenli olarak jimnastik yapmanız gereklidir. Haftada 3 gün, en az 20 dakika jimnastik yapmak sağlıklı yaşam ve iş performansı açısından idealdir.
Spor yapmak için motive olmak bazen zor olabilir ama bunu başkalarıyla birlikte önceden belirlenmiş zamanlarda yapmak hayatınızı kolaylaştıracaktır. Çünkü böylece hem verdiğiniz sözü tutmak zorunda kalacak hem de birlikte spor yaptığınız grup ile motivasyon paylaşımı gerçekleştirmiş olacaksınız. 4. Sağlıklı beslenme. Birçok beslenme uzmanı, doymuş yağ oranı düşük, lifli, tuz ve şekeri az, düşük kalorili ve kolesterolsüz ayrıca nişastası zengin yiyecekleri tüketmenin faydaları konusunda birleşiyor. Ayrıca, aşırı kafein, nikotin ve yoğunlaştırılmış şekerin vücuttaki stres oranını arttırdığı konusunda aynı görüşü paylaşmaktadırlar. 5. Rahatlamak. Vücudunuzun düzenli olarak dinlenmeye ihtiyacı vardır. Rahatlama teknikleri çok önemlidir. Kendinize uygun bir rahatlama tekniği seçin ve en yakın zamanda hemen düzenli olarak uygulamaya başlayın.
Yoga
Meditasyon
Kendi bünyenize uygun spor faaliyetleri
Kas gevşetme 6. Gün boyunca kısa dinlenme molaları vermek. Bedeninizin bütün gün tam gaz ileri gitmeye değil, çalışma ritminde dönüşümlere (iş, dinlenme, iş, dinlenme) ihtiyacı vardır. Hem öğle tatilinde, hem de gün boyunca küçük aralar vererek mutlaka biraz dinlenin.
İşiniz gereği hep oturuyorsanız, olabildiğince sık ayağa kalkın. Ya da tam tersi.
Bazı insanlar için yalnız kalıp rahatlamak için uygun bir yer bulmak çok zordur. Bu durumda istesek de istemesek de boş olduğumuz, iş yapmadığımız anlardan faydalanmak iyi bir fikirdir. Örn. Asansörde, koridorda yavaş yürürken, tuvalette, araba trafik ışıklarında durduğunda vb
Günde birkaç kez kısa aralar vermek için "işten uzaklaşmak" çok önemlidir. Önemli olan mola süresinin uzunluğu değil, mola almayı ihmal etmemektir. 7. Nefes alıp-vermek Strese cevap vermeye başladığınız zaman değişen ilk şey nefes alıp vermenizdir. Ve işin iyi yanı nefes alıp-verme kolayca kontrol edilebilir.
Eğer, nefes alıp-vermelerinizin yavaş ve düzenli olmasını sağlayabilirseniz, bedeniniz gevşer, ruhsal durumunuz bundan etkilenir ve stresi kontrol altına alabilirsiniz. İnsanların saunada ya da yüzme havuzunda kavga etmesinin ne kadar az bir ihtimal olduğunu düşünün. Eğer yavaş ve düzenli nefes alıp vererek, bedeninizi bilinçli bir şekilde rahatlatırsanız stresi engelleyebilirsiniz. Beş aşamada nefes alıp-verme tekniği Bu, ihtiyaç duyduğunuz her an uygulayabileceğiniz, hızlı, yararlı ve basit bir rahatlama tekniğidir. Bu tekniği uygulamak için gözlerinizin açık ya da kapalı olması önemli değildir. Bu nedenle yalnız olmadığınızda bile tekniği kullanabilirsiniz, hiç kimse bunu fark etmeyecektir.
Mide kaslarınızın önce hareket edip sonra gevşediğini hissederek, 5 kere derin nefes alıp verin.
Nefes 1: Derin bir nefes alın-verin.
Bundan sonraki dört adımda, nefes alırken şu adale gruplarınızı gerin, nefes verirken gevşetin.
Nefes 2: Ayaklar.
Nefes 3: Eller ve bedenin üst kısmı.
Nefes 4: Çene.
Nefes 5: Mide. 8. İşiniz için düzenleme yapın. Stresten kaçmanın en iyi yollarından biri, iş ve özel hayatınızda sizden beklenen olaylara karşı, kendinizi tam manasıyla hazırlamış olmanızdır. Bu bir diğer anlamda iş ve özel hayatınızdaki hedef ve planlarınızı belirlemiş olmanız demektir. Beklenmeyen şeylerle başa çıkabilmek muhakkak ki beklentiniz dahilinde olan şeylerle başa çıkmanızdan çok daha zordur.
Ruhsal yönden hazır olmak moral gücünüzün yüksek olması çok önemlidir ama önceden hazırlıklı olup planlar yapabilmek ve bunun için gerekli becerilere sahip olmak da en az onun kadar önemlidir. Bilgi ve tecrübe eksikliği, korkunç bir “bilinmeyenle karşılaşma” duygusuna sebep olabilir.
Eğer siz de, hizmet sunan bir çok kişi gibi, iş yaşamında önceden plan yapabilme hakkında yeterli bilginiz olmadığını düşünüyorsanız, hemen bu konuda eğitilmek üzere harekete geçmenizi öneririz.
* Kullandığınız sistemi ve donatımı gözden geçirin.
* Bazı şeyleri not etmeye çalışın.
* Bir seferde tek bir işi yapın.
* Bir sonraki işinizin ne olduğunu bilerek hareket edin.
* Çalışma yerinizi düzenli tutun.
* Gerek duyduğunuz her şey elinizin altında olsun.
* Sık kullandığınız her şeyi kolayca ulaşabileceğiniz yerlerde bulundurun. Positive Stress Management, P.E. Makin – P.A. Lindley |
| |