Parmaklarla Şifa: Mudralar
Mudra, şifaya ulaşmak amacıyla el parmakları kullanılarak yapılan çeşitli hareketlere verilen isimdir. Asanalar (yani beden duruşları) ve pranayamadan (nefes kontrolu/ egzersizleri) oluşan Hatha Yoga’nın bir parçası kabul edilirler. Bu nedenle mudralarla şifaya, parmak yogası da denir.
Mudraların Faydası Nedir?
Her bir parmak ucunda bulunan sinirlere temas edilerek, sinirsel bir aktivite başlatılır ve her bir mudra, bedenin bir başka bölgesine ya da zihinsel/ ruhsal bir duruma şifa verir. Her elin 5 parmağı ayrı bir enerjiyi temsil eder.
Başparmak; solar pleksus çakrası (göğüs kemiğinin altından göbek deliğine kadar), işaret parmak; kalp çakrası, orta parmak; boğaz, yüzük parmağı; kök çakra (genital organların merkezine), serçe parmak; sakral çakraya (karın çakrası) denk gelir.
Nasıl Uygulanır?
Mudrayı uygularken, o mudra ile ilgili niyeti zihinden geçirmek ya da seslendirmek de mümkün olduğu gibi, sessizlik içinde beklentisiz de uygulanabilir. Kanımca, meditatif olarak bakıldığında, ikincisi daha uygundur. Oturarak, yatarak, yürürken de uygulanabileceği belirtilmişse de, oturmak en uygunu olacaktır. Ben bağdaş kurarak, omurgam dik bir şekilde ve sakince nefes alarak uygulamayı tercih ediyorum. Rastgele uygulamak yerine, bir süre ihtiyaç duyulan mudrayı uygulamak daha işlevsel olacaktır.
Süre: 5 dakika yeterlidir. Ne kadar uzun uygulanırsa, o kadar etkili olmaktadır. Parmaklarda ya da bedenin başka bir bölümünde bir mudrayı uygularken başlangıçta acı ya da ağrı hissedilebilir, bu da aslında mudranın işe yaradığı anlamına gelir. Bir süre sonra esenlik hali yaşanacaktır.
Mudralardan Örnekler:
Korkusuzluk mudrası (Abhayaprada): Güçlü ve korkusuz olmayı sembolize eder. Ellerin avuçları oldukça düz ve parmaklar bitişiktir, elin ayası bedenin dışına doğru dönüktür. Birçok savaşçı heykelinde ya da resminde görüldüğü üzere, elin bu duruşunun karşı tarafa “dur” manasına da geldiğini düşünebiliriz. Beden diliyle uğraşan birçok uzman, doğruyu söyleyen insanların el ayalarının genelde düz ve karşısındakine doğru açık olduğunu fark etmiş olduklarından, dürüstlüğü de sembolize ettiği düşünülebilir. Zaten kanımca, dürüstlük, korkusuzluğun bir sonucudur.
Kalp mudrası (Akash): Enerjiyi bedenin merkezine getirmeye yarar. Bedenin her bir parçasını, enerjinin yokluğunda besler.
Dünya Bağlantısı Mudrası (Apana): Dengeye ve kararlılığa ihtiyaç duyduğumuz zaman, dünya enerjisine bağlanmamıza yardım eden topraklayıcı bir güce sahiptir.
Sezgi mudrası (Bhudy): Kendi içimizdeki en derin ve gizli duygulara ulaşmamızı sağlar.
Meditasyon Duruşu (Dhyana): Bu duruş evrensel olarak, meditasyon ve rahatlama durumlarında kullanılır. Bedenin, sonradan konsantrasyon gerektiren bir işe hazırlanması öncesinde (misal bir dövüş sanatı ya da sportif bir aktivite öncesi), içsel sessizlik yaratması amacıyla da sıklıkla kullanılır...
Engellerin üstesinden gelme/Cesaret mudrası (Ganesha): Bir mücadele durumunda, zorluklarla yüzleşme gücünü sembolize eder, gerginliğin üstesinden gelerek cesaret kazanmayı sağlar. Eller gergin bir şekilde birbirlerini çekiyormuş gibi gergin tutarlar. Eller, kalp hizasında birkaç kez hızla gerilip de bırakılabilir.
Mistik Kuş (Garuda): Yükseltilmiş sezgiye ulaşmak ve ruhsal dünya ile iletişim kurmak amacıyla kullanılır.
Hatırlama mudrası (Hakini): Düşünme ve konsantrasyona yardım eder. Zihinsel faaliyetleri güçlendirir. Konferans dinleyen birçok kişinin ellerinin bilinçsizce bu şekilde tutulduğunu gözlemişimdir...
Mutluluk mudrası (Kapitthaka): Gülen Buda mudrası olarak da bilinir. Saadet hali verir.
Dilek mudrası: (Kubera): Dilek mudrası bir konudaki isteğimize erişmek ve erinç hali için kullanılır. Dileğimizi seslendirirken, avuç içimize parmaklarımızla bastırabiliriz.
Koruyucu mudra (Linga): Soğuk havalarda akciğerleri korumanın bir yolu olarak kullanılır, vücudun bağışıklık sitemini güçlendirir.
Rahatlama mudrası (Suchi): Sabırsızlık, öfke krizleri, başkalarına bağımlılık gibi, kontrol altına alınamayan davranışların uysallaştırılmasında kullanılır.
Kaygıyı Yenme Mudrası (Kalesvara): Kaygıyı yenmek, taşkın ve huzursuz (ajite) ruh halini gidermek için uygulanır.
Aydınlanma mudrası (Uttarabodhi): İlahi bir güçle ilişkilendirilir ve mükemmel oluşu sembolize eder. İşaret parmağının, her zaman İlahi olanla birliği sembolize ettiği görülmüştür.
Kadınlık mudrası (Yoni): Dişi enerjiyle teması ve rahimi sembolize eder. Bu mudranın sadece kadınlar için olduğunu düşünmemek lazımdır. Tabiat ve toprakla ilgili ve her türlü yaratıcılık ve sezgi gerektiren eylemin, geniş anlamda evrendeki dişi enerjiyle teması gerektirdiği düşünülür.Bilgi :Reyhan Sözen
resimlerin url'leri aşağıda:
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...56&oe=55634D86 https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...3257c6bfcca19e https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...156658097261fa