türkiyede ve dünyada bazıları doğuştan bazıları da sonradan milyonlarca insan bedensel engelli olarak hayatlarını sürdürmekte,bu engellerden aklıma ilk gelenler şunlar özür dilerim çok daha fazla olabilir pek bilgili değilm bu konuda sadece aklıma gelenleri yazıyorum.
kör olmak,el yada ayaklarda yetersizlik eksik gelişim yada kopma sonucu kullanamammak,duyma yetisi olmamak ,çoçuklukta geçirilen hastalıklar sonucu menenjizt gibi beynin hasar görmesi ve kendi başına yaşamasına engel olması,felç sonucu vücüdun alt kısmını yada bir kısmını kulanamamak,vb...
Ailemizde ,komşularımızda,akrabalarımızda,sokakta hergün bir çoğu ile karşılaşıyoruz ,evet sadece karşılaşıyoruz sonra yanlarından geçip gidiyoruz hep söylediğim bir şey vardır bazı şeyler başa gelmeden yada yaşanmadan onun zorluklarını bilemeyiz sadece anlarız yani elimiz yanmadan yanık acısını anca tahmin edebiliriz.
bu siteyi incelemenizi istiyorum
http://www.engelliler.net/
Bizler bedensel bir engeliiz olmadığı halde bile ne çok zorluklarla karşılaşıyoruz gündelik yaşamda
ayağımız kırılmadan anlamıyoruz kaldırımların yüksek olduğunu ve çıkmak için zor olduğunu,bir taşın üstünden kolayca atlıyoruz ama o taşa takılan bir tekerlekli iskemle kullanan arkadaşımız olduğunu düşünmüyoruz ,üst geçitlerden yada alt geçitlerden geçerken hiç düşünmüyoruz çıkamyanları,
gün batımını seyerederiz herkesde sever ya renkleri hiç tanımayan yada sadece rüyalarında görenler olduğunu,ben senden daha zekiyim deriz bazen ya zekası daha az gelişmiş bir kardeşimiz olsa ne yaparsınız sorarım sizlere.
Uluslararası tanımlanmış engellilik durumları:
*Parapleji
*Amputasyon
*Lokomotor hastalıklar
*Serepral palsi
*Zeka özürlülüğü
*Görme engelliliği
*Duyma engelliliği
çoğu latince anlamıyorum be bildiklerimi yazdık halk dilinde.
bu siteyide inceleyin lütfen
http://www.igespor.com/dosyalar/enge..._icin_spor.htm
Hayata bir engelle nasıl başa çıkarız ,engelli bir aile bireyimizle anne,baba,kardeş,çoçuk, yaşamak nasıldır ,siz yaşamaya bilirsiniz gördükleriniz ,şahit olduklarınız var ise....
Paylaşım ve fikirlerinizi bekliyorum .