Gözümüzde bulunan “kör nokta” nedir? Günlük hayatta "kör nokta"nın varlığını neden hissetmiyoruz?
Önce gözümüzün yapısını ana hatlarıyla inceleyelim. İnsanda göz, göz küresi ve gözün yardımcı organları olan kaşlar, kirpikler, gözyaşı bezleri ve göz kaslarından oluşur. Göz küresinin duvarı dıştan içe doğru üç tabakadan meydana gelir: sert tabaka (sklera), damar tabaka (pigment tabakası) ve retina (ağ tabaka). Bu tabakaların en içte bulunanı olan retinada, çok sayıda reseptör (almaç) ve sinirler bulunur. Reseptörlerin sayısı yaklaşık 130 milyondur. Retinanın arka kısmında bulunan en iyi görme alanına “sarı leke” (sarı nokta) adı verilir. Görüntüyle ilgili bilgiyi alıp beyine ileten reseptörlerin en yoğun olduğu yer, sarı lekedir. Gözdeki üç tabakayı delip gözün arkasından dışarı çıkan sinir demetine ise “optik sinir” adı verilir. Optik sinirin ve gözü besleyen kan damarlarının göz küresinden çıktıkları bu noktada hiç reseptör bulunmadığı için bu bölgeye de “kör nokta” adı verilir. Yani kör noktanın üzerine düşen hiçbir görüntü algılanamaz.
Peki biz günlük hayatta kör noktanın varlığını neden hissetmiyoruz? Örneğin neden sürekli küçük siyah noktalar, boşluklar görmüyoruz? Ya da her şeyi nasıl eksiksiz görebiliyoruz?
Sorumuzu küçük bir deneyle cevaplayalım ve kör noktanın aslında nelere sebep olabileceğine bir bakalım:
A4’ün yarısı büyüklüğünde bir kağıdın orta hizasına, aralarında 10 cm bulunan büyükçe bir nokta ile bir artı işareti çizin.
Sağ elinizle sağ gözünüzü kapatıp sol gözünüzle kağıdın sağ tarafına çizdiğiniz şekle bakın. Sol elinizle tuttuğunuz kağıdı hafifçe ileri geri oynattığınızda belli bir hizada sol taraftaki şekli göremediğinizi farkedeceksiniz. Bunun sebebi, bu şeklin görüntüsünün, o anda tam kör noktanın üzerine düşmesi ve sol göz tarafından algılanamamasıdır. Bizim günlük hayatta bu durumu farketmeyişimizin sebebi ise diğer gözümüzün bu şekli farklı bir açıdan görüyor olması ve görüntünün kör nokta üzerine gelmeyerek beyine iletilmesidir. Bu sayede bir gözümüz tarafından algılanamayan görüntüyü, diğer gözümüz algılar. Beyin ise bu yapbozun parçalarını birleştirerek, bize eksiksiz bir görüntü sağlar.
Kaynak:
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/mer...=2&soru_id=482