Günlük hayatın bizlere getirdiği yaşam tarzı, en fazla ayakları olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle kadınların tercih ettiği dar, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar ayaklarda deformasyona neden oluyor. Zaman içerisinde değişime uğrayan ayaklarda, kemik ve eklem deformasyonları, batık, kalınlaşmış tırnak, topuk çatlağı, nasır, tırnak-deri mantarı ve ayak kokusu gibi sorunları ortaya çıkarabiliyor.
Hissettiğiniz ya da söz konusu olduğu an dahil yüzümüzü buruşturduğumuz ayak kokuları, sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olup ayakların bakteri ya da terleme kaynaklı kokması ile ortaya çıkmaktadır. Son derece etkin ve kötü bir koku olmakla birlikte bulunduğunuz ortamlarda rahatsız olmanıza neden olacaktır. Öyle ki ayakları kokmuyor olsa dahi bu tedirginlikle yaşayan kişiler sosyal fobi olarak nitelendirilen bir korkuya kapılabilir. Peki
ayak kokusu nasıl geçer; nedenleri arasında ilk sırada hiç kuşkusuz bakteriler yer almaktadır. Bakteriler ayakta, ayak parmaklarının arası, ayakkabı ya da tüm gün giyilen ya da birkaç gün giyilmeye devam eden çoraplar nedeniyle hızlı ve etkin bir şekilde üremektedir. Bakterilerin ayakta beslendikleri ölü derler ve yağ, yine bakteri kaynaklı oluşan sülfür nedeniyle oldukça keskin ayak kokularına neden olmaktadır. Buna ek olarak kullanılan ayakkabılar, çoraplar, mantar hastalıkları, ilaç kullanımı, hormonal değişimlerde ayak kokusuna neden olabilmektedir.
Bu sorunu yenebilmek adına öncelikle
ayak sağlığı konusunda titiz olunması gerek ve kronikleşmiş bir durum yok ise öncelikle iyi hava alan, anti bakteriyel bir ayakkabı kullanmanız, günlük olarak çoraplarınızı değiştirmeniz ve değiştirdiğiniz çorapları uzun süre beklemeden yıkamanız gerekir. Ayrıca gerekli durumlarda var ise hastalık kaynaklı sorunları çözmek için ilaç kullanmalısınız.