Tuncay Deniz Resim Sergisi
Galeri Artist Çukurcuma’da Ressam Tuncay Deniz
8 Mayıs-21 Mayıs 2008 tarihleri arasında kişisel sergisiyle Galeri Artist Çukurcuma’da sanat severlerle buluşuyor.
1984 de İstanbul da doğdu 1999- 2003 İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde okudu.Tülay YAMAN EKİNER, Oya TANSEL, Sumru EKŞİOĞLU ve Gülercan HACIOĞLU ile Lise Eğitimini tamamladı. 2003- 2008 Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Prof. Aydın AYAN, Prof. Yalçın KARAYAĞIZ ve Yrd. Doç. Mustafa Orkun MÜFTÜOĞLU ile eğitimine devam etmektedir.
Figür sanatı benim için her zaman ayrı bir öneme sahip olmuştur ve hiçbir nesne insan bedeni kadar özel ve zengin bir anlam çeşitliliğine sahip olmamıştır. Caravaggio’ nun Matthew and the Angel(1602) adlı çalışması küçüklüğümde karşılaştığım ilk figüratif eserdi. Bu eser benim bugüne değin süregelen çizim tutkumun filizlenişini sağlayan ilk örneğidir. O gün o resimde ilk gördüğüm, insanı anlatma biçimi ve ışık etkisi olmuştu. Bugün de bu etki beni her zamankinden daha çok etkilemiş ve çizginin gücünün renkten bir derece daha üstün oluşuna inanarak insanı resimlerimde konu almışımdır.
Sanat eğitimim süresince Batı Sanatının ikonları ile yetiştirilmiş olmam, figür çizimimdeki alt yapımı kuvvetlendirmiş ve ayrıca ilgilendiğim, Uzak Doğu Kaligrafi Sanatı ile bir sentez kurmaya ve bu sentezleme ile evrensel olanı arama tutkumu resim sanatıyla birleştirmeye yönlendirmiştir. Zen üstadları aydınlanma deneyimlerini ve tüm varoluşun içindeki aydınlık doğayı uyguladıkları sanatlarda yansıtmayı bilmiş ancak sanatlarında yansıtmak istedikleri içeriği eserin en harici görünümlerine feda etmekten kaçınmışlardır. Elmas Sutra'da denildiği gibi 'Yapılan tüm imajlar gerçek dışı ve sahtedir'. Söz konusu eserlerde bir sadelik ve kendiliğindenlik göze çarpar. Aktarılamayanı aktarmak amaçlanmıştır. Tıpkı elindeki lotus çiçeği tutan Buddha'nın vermek istediği mesajın sadece Mahakasyapa tarafından algılanması gibi. Uzakdoğu ülkelerinde kaligrafi, resim sanatının özü olarak kabul edilir. Çin’de 5.yy’ a değin ressamlar zanaatçı, kaligraflar gerçek sanatçı olarak değerlendirilmiştir. Kaligrafide fırça kullanılması, bu iki sanat dalını birbirine bağımlı kılmış ve her iki dalın da temel ölçüsü fırça vuruşlarının niteliği olmuştur. Uzak Doğu kaligrafisinde temel ölçüt, imgelerin kendi içindeki dengeli düzeni ile imgeler arasındaki boşlukların dengesidir. Bu ilkeler, resimlerimin mekân ve kompozisyon anlayışının da temelini oluşturur.
Galeri Artist Çukurcuma
Altıpatlar Sok. No 26 Çukurcuma
Beyoğlu İstanbul
Tel: +90 212 2519163
www.artistcukurcuma.com
Tarih : 8-21 Mayıs 2008