Fener Balat Turu Gezilecek Yerler Rehberi Ve Gezi Rotası
Fener Balat Turu,
Balat'ta gezilecek yerler, Balat Gezi Rehberi, Yürüyüş Rotası
Unkapanı’ndaki Atatürk Bulvarı, İstanbul tarihi yarımadasını tam ortadan ikiye böler. Doğu yakasında kalan Eminönü, Sirkeci, Sultanahmet ve Beyazıt gibi semtler hem yerli, hem de yabancı ziyaretçilerin akınına uğrar. Milyonlarca insan Kapalıçarşı, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Osmanlı Camilerini görmek için bu semtlere yönelirler.
Tarihi yarımadanın Batı yakasında kalan Edirnekapı, Zeyrek, Cibali, Fener, Balat ve Ayvansaray Semtleri de çok ilgi çekicidir. Bu semtler turistik merkeze biraz daha uzak olduğu için görece olarak daha az ziyaretçi çekerler ve aralarında İstanbul’un saklı mücevherlerinden Fener ve Balat Semtleri öne çıkar.
Fener Nerededir Ve
Balat'a nasıl gidilir ?
Fener ve Balat Semtlerine ulaşım için Atatürk Köprüsü’nden tarihi yarımadaya geçince sağa doğru (Eyüp İstikameti) yönelmek gerekir. Aynı şekilde Eminönü’nden gelirken de Eyüp istikameti izlenerek sahilden devam edilmelidir. Bu yol üzerinde Fener-Balat’a yaklaşırken, ilk olarak Kadir Has Üniversitesi karşınıza çıkar. Osmanlı döneminde bir tütün fabrikası olan bu bina, heybeti ile kolayca fark edilir.
Cibali-Fener-Balat yürüyüş turlarının büyük bir çoğunluğu, grubun Kadir Has Üniversitesi önünde buluşmasıyla başlar. Cibali ile Fener ve Balat iç içe geçmiş semtlerdir. Yürüyerek kolayca gezilebilir.
Fener Ve Balat Semtlerinin Tarihi Gelişimi
Fener ve Balat semtleri günümüzde halen mahalle kültürünü muhafaza eden şirin semtler. Ancak esas ilgi çekici olan kısmı, bu semtlerin tarihi ve demografik özellikleridir.
İstanbul’un Fethi Sonrası İstanbul
İstanbul’un 1453 yılında Osmanlıların eline geçmesini takiben, şehrin yapısı tamamen değişti. Zaten çok renkli bir dokuya sahip, işlek bir liman kenti olan Konstantinopolis; Türkler ve Doğu halklarının buraya yoğun bir şekilde akması ile daha da kozmopolit bir yapıya kavuştu. Şehrin yeni yapısı şekillenirken, Rum asıllı vatandaşlar Fener semtine yerleştiler. Hemen yanı başındaki Balat semti ise Musevi vatandaşların evi oldu.