Kişisel gelişim konusunda bizlere yardım eden subluminal telkinler iş hayatında ve
kariyer geliştirme konusundada bizden desteğini esirgemiyorlar.
İş görüşmeleri ile ilgili uzman görüşlerinden önce benim çıkardıklarım şöyle:
Kendine güven önemli, etkili iletişim ve göz teması işe yarıyor.
Dik ve kendinden emin bir duruş,
Cevapların ve tepkilerin net olması...vs...
Bu konular dinlenen telkinlerden sağladığımız faydalardan aslında...
İşte uzman görüşleride şöyle:
İş görüşmeleri grup ve bireysel mülakatlar olarak iki ana şekilde yapılabilir. Hem grup hemde bireysel mülakatlarda çok çeşitli teknikler kullanılır.
İş görüşmesi denince, akla ilk olarak iki kişi arasında geçen ve soru cevap şeklinde ilerleyen görüşmeler gelir, bu tarz görüşmelere birseysel mülakatlar denir. Ancak birden fazla görüşmecinin veya adayın bulunduğu toplu mülakatlarda yapılmaktadır. Her iki görüşme çeşidindeki davranış ve tutumlar farklıdır ve biri için doğru olan diğeri için yanlış olabilmektedir.
Ancak unutulmaması gereken: Şirketlerin, adayların güçsüz veya eksik yönlerini tespit etmek üzere değil, kendileri için uygun bir çalışan seçmek üzere görüşme yaptıklarıdır.
Bireysel mülakatlarda, şirketler bir aday ile 2 - 3 veya en fazla 4 görüşme yapmaktadırlar. Alınacak işin niteliğine ve pozisyona bağlı olarak bu görüşme sayısı artabilmektedir.
İlk görüşme, adayın genel olarak tanınması, isteklerinin ve yapısının aranan niteliklere uyup uymadığının anlaşılmaya çalışıldığı görüşmedir. Bu görüşmelerde, görüşme yapan kişi yada kişiler adayı kendi hakkında konuşturmaya çalışır. Bunun yanında ilk görüşmede adaya firma ve iş hakkında kısa bilgi de verilir. Bu görüşmeleri insan kaynakları tek başına yapabildiği gibi ilgili pozisyonun ilk amiri veya müdürü de katılabilir. Bu görüşmeler 15 –20 dakikalık kısa görüşmelerdir.
İlk görüşmede başarılı olan adayları daha detaylı tanımak için ikinci görüşmeler yapılır. Burada, adayın kendini tanıtması yanında firmanın, pozisyonun ve yapılacacak işin niteliği ile ilgili konular üzerinde daha detaylı konuşulur. Bunlar 45 dakika ile 1,5 saat arasında sürebilen uzun mülakatlardır.
Mülakatlar sırasında hem şirketler için hemde adaylar için adı konulmamış, yazılı olmayan bazı kurallar vardır. Her iki tarafında bunları bilmesi ve uygulaması ile görüşmedeki başarı şansı artar.
Ben size burada bir iş için başvurup bunun neticesinde görüşmeye çağırılan bir adayın dikkat etmesi gereken yazısız kuralları sıralamaya çalışacağım:
İŞ GÖRÜŞMESİNİN YAZILI OLMAYAN KURALLARI
Görüşmeye Hazırlık
Görüşmeye erken gidilmesi, karşı tarafa bırakılacak ilk intiba hem de görüşme öncesi doldurulması gereken formların rahat doldurulabilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle mülakat için randevulaşılırken görüşme yerinin adres ve tarifinin, saatinin ve kim ile görüşüleceğinin, tam olarak alınması yararlı olur. Mülakat için görüştüğünüz kişinin adını ve ulaşabileceğiniz telefon numarlarını da alırsanız, görüşmeye geç kalacak veya katılamayacak olduğunuz durumlarda haber vermenizde kolaylık sağlar (ki mutlaka görüşmeye katılınamıyacak durumlarda karşı tarafa daha sonraki olası başvurularımız düşünülerek haber verilmelidir, unutulmamalıdır ki iş çevresi ne kadar büyükte dursa aslında kendine has küçük bir dünyadır).
Görüşmeye mümkün olduğunca özel araba ile veya mümkün değil ise toplu taşım araçları yerine taksi ile gidin. Özellikle yaz aylarında toplu taşım araçları ile seyahat etmek zordur.
Görüşmeye girmeden önce kendinize son bir kere bakıp çeki düzen verin.
Firmanın doldurmanız için verdiği özel İş Başvuru formunu tam ve eksiksiz doldurun. Formda karşı tarafın ters anlayacağı cümleler kullanmayın. Örneğin, “aldığınız eğitimleri detaylı yazın” gibi bir soruda formu kabaca çizerek ‘özgeçmişime bakın’ denmesi görüşmeyi yapan kişinin formunuzu incelediğinde sizine karşı bir önyargı geliştirmesine neden olabilir. Firmanın başvuru formunda doldurulması gereken çok detaylı yerler var ise, görüşmeye gitmeden önce yanınıza alacağınız güncellenmiş özgeçmişinizi bu formun ekine koyarak bu sorunu çözmüş olursunuz. Özgeçmişinizin fotoğraflı olması ile de her iş görüşmesi için ayrı bir fotoğraf vermenize gerek kalmamasını sağlar.
Mülakat öncesi iş, pozisyon ve firma hakkında araştırma yapın. Firmanın yatırımları, hedefleri üst yönetimi..vb. konularda bilgi sahibi olun. Görüşme sırasında firma hakkında sorulabileceğiniz soruları önceden kafanızda tasarlayın. Firmanın web sitesini ziyaret edin. İnsan kaynakları ve varsa müracaat ettiğiniz bölümün sayfalarını inceleyin. Personel dağılımını ..vb. personel istatistiklerine bakın, personele verilen maddi ve manevi imkanları inceleyin. Maddi olanakları öğrenerek karşı tarafa bu tarz soracağınız soruların sayısını azaltarak sizin sadece finansal beklentisi olan biri gibi görünmenizi engellemiş olursunuz.
Bu tarz bilgiler size mülakat sırasında sorulacak soruları tahmin etmenizde de yarar sağlar ve bu bilgilerden hareketle şirket ve pozisyon hakkında önemli sorular sorma şansınız olur. Ayrıca pozisyona gerçek bir ilgi duyduğunuzu göstermiş ve olumlu bir izlenim yaratmış da olursunuz.
Soracağınız soruların size mülakat sonunda karar vermenizi kolaylaştıracak sorular olmasına dikkat edin. Görüşmeye gitmeden önce size sorulacak olası sorular için cevaplarınızı ve sizin soracağınız olası soruları kafanızda tasarlayın ve kısa bir hazırlık yapın.
Danışmadaki veya sekreterlikteki kişiler ile olan dialoglarınızın iyi olmasına dikkat edin. Perçok yönetici adayın üçüncü şahıslarla olan davranışıyla ilgili bilgi almak için kendi sekreteri veya danışmadaki kişiye aday hakkında bilgi sorabilir.
Görüşme öncesinde cep telefonunuz kapatın, kapatamıyorsanız sessiz konuma alın.
Size birşey ikram edilirse, kabul edin. Ancak yiyip içmeniz konuşmanızı engeleyici bir şekilde olmasın. Benim tavsiyem, bu gibi durumlarda su istemenizdir. Su, konuşurken boğazınızda oluşabilecek kuruluğu gidermesi açısından size yardımcı olacağı gibi karşı tarafın ikramını "red etmiş" durumuna düşmenize engel olur. Bekleme sırasında veya görüşme esnasında sigara içmeyin.
Görüşmelere ailenizin bir ferdi ile gidecekseniz bu kişinin dışarıda sizi beklemesini sağlayın. Mülakatı yapacak kişi ile karşı karşıya gelmemesine dikkat edin.
Beklemeniz gerekirse mümkünse bir dergi (gazete sizi çok fazla dağınık gösterebilir) veya kitap okuyarak kendinizi oyalayın. Ancak ne kendinizi kaybedecek kadar okumaya gömülün ne de sürekli saate bakıp da ‘tetikte’ bekleyen aday görüntüsü çizmeyin.
Mülakatı yapan kişinin size gösterdiği yere oturun ve karşı taraf konuşmaya başlamadan önce siz başlamayın (selam,nasılsınız..vb. gibi hatır ve selam konuşmaları dışında).
Yaklaşım Tarzınız
Görüşme sırasında vücut dili çok önemlidir. Çünkü karşı tarafın sizin hakkınızda edindiği ilk intiba görünümle olduğu kadar beden dilinizle de ilgili olacaktır. Kendine güvenli bir duruş ve yine güven telkin eden bir tokalaşmanın olumlu etkisini sakın unutmayın. Kendine güvenen, yaptığı işi bilen ve kaliteli bir aday olduğunuzu sözleriniz kadar duruşunuz ve konuşmanızla da ifade etmelisiniz.
Ses tonunuz kolay duyulabilir ancak çok yüksek olmayan bir ses tonu olmalıdır. Ne yavaş nede karşı tarafın sizi izlemesini zorlaştıracak kadar hızlı konuşun.
Konuşurken vücudunuzun ve yüzünüzün görüşmeye katılanlara dönük olması ve göz temasının sağlanması siz konuşurken karşı tarafın dikkatinin size toplanmasına ve hem sizin hem de karşı tarafın konsantrayonunun bozulmasına engel olur.
Rahat ve dik bir şekilde oturun. Aşırı mimik veya el kol hareketlerinden kaçının.
Konuya göre yüz ifadenizi ayarlayın. Yeri gelince gülümseyin ve çok ciddi bir şey konuşuluyorsa da ciddi bir yüz ifadesi takının.
Görüşme sırasında sizin olduğu kadar karşı tarafında benden diline dikkat edin. Buna göre sorularınızı ve cevaplarınızı ayarlayın. Ancak görüşmeyi yapanın her hareketinden bir anlam çıkartarak tedirgin olmak da yanlıştır. Sadece süreklilik gösteren hareketlerine dikkat edilmelidir(olası tikleri dışında tabiki).
Soruları Cevaplarken
Görüşme sırasında sorulan sorulara açık ve dürüst cevap vermeniz, belki de gelecekte işvereniniz olabilecek kişilerle şimdiden güvene dayalı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.
Çok uzun ve sonu gelmeyen, karmaşık cümleler kurmayın Kısa, soruya tam karşılık gelen bir cevap verin, gerektirmedikçe "Evet-Hayır" şeklinde kestirme cevaplardan ve “eeee”, “aaa” şeklinde boşluk doldurma sözcüklerinden mümkün olduğunca kaçının.
Sorulara cevap vermek için acele etmeyin. Eğer kafanızda cevabı tasarlamak istiyorsanız suyunuzdan bir yudum alıp cevap verin. Cevap vermeden önce kısa bir duraklama yapmanız sizin açınızdan olumsuz olmaz. Ancak duraksamanın uzamamasına dikkat edin.
Cevabını bilmediğiniz sorularda bunu dürüsütlükle itiraf edin ama bu tarz durumların mümkün olduğunca az olmasına da dikkat edin. Hiç beklemediğiniz sorularla karşılaştığınızda da mümkün olduğunca rahat şekilde cevaplamaya çalışın.
İş görüşmesi sonunda görüşme sizce iyi geçmemişse bile görüşme yerinden güleryüzlü ve soğukkanlı olarak ayrılın.
Dış Görünüş
Giyiminiz klasik, cok renkli olmamalıdır. Seçimlerinizde kurumsal iş ortamına uygun, temiz, ütülü, bakımlı kiyafetler seçin.
Traşlı ve makyajlı aşırı makyaj ve parfüm rahatsız edici olur.
Kıyafetınız, çantanız, ayakkabı, çorap, çantanız ..vb. renk uyumu içerisind eolmalıdır. Ne hepsi tek bir renk nede alacalı. Ayakkabı ile çorabınızın uyum sağlamasına dikkat edin.
Bazı kıyafetleri bir iş görüşmesine giderken asla kullanmayın:
-ahenksiz ses çıkartan takı ve aksesuarlar
-birden fazla yüzük veya küpe
-ayak ve yüz takıları
-önü veya arkası aşırı açık, sandalet türü ayakkabılar
-modası geçmiş, çok geniş ya da dar kıyafetler giyilmemeli
-aşırı kısa veya aşırı uzun kıyefetler giyilmemeli
-hemen kırışan türden kumaşlardaki kıyafetleri tercih etmeyin
-deri tercih etmeyin (deri dış giyim gibi algılanabilri)
-Erkekler için balıkçı yaka: En azından ilk görüşmede bir kıravat tercih edilmelidir. En kötü ihtimalle yakalı tişörtler giyilmelidir.
-Baskılı ve modaya uygun el çantaları: Çantalar, sade olmalı, dikkat çekmemeli ve göze çarpmamalıdır.
-Kırmızı evrak çantaları: Evrak çantaları, cüzdanlar ve ayakkabıların hepsi iyi bir renk uyumu içinde sade ve gösterişsiz olmalıdır.
Yalın ve gösterişsiz renkler arasında gri ve mavinin çeşitli tonları en iyi olanlardır. İş görüşmesi sırasında siyah giymek sizi çok ciddi gösterebilir. Siyah giyerseniz, bu rengin yanında onu yumuşatan bir renk bulunmasına dikkat edin. Kahverenginin hala bir iş rengi olup olmadığı tartışılmaktadır. Bu nedenle bu rengi kullanmaktan kaçınmalısınız. İkinci bir görüşme için arandığınızda giysilerinizde değişiklik yapın. Farklı renk bluz, kravat ya da fular takmalısınız.
İş görüşmeleri, modanın ön plana çıktığı yerler değildir. Fakat sanat gibi iş alanlarında olanlar modayı ön plana çıkarabilir. Onlar dışındaki herkes sade, gösterişsiz ve klasik bir görünüşü tercih etmelidir.
Kıyafetiniz sizin bir profesyonel olduğunuzu, işi almaya ve yeni bir işe başlamaya hazır olduğunuz gerçeğini vurgulamalıdır. Bir kıyaftin moda olması iş görüşmesine uygun bir kıyafet olacagı anlamına gelmeyebilir.
Kıyafet seçiminizin sizin istediğiniz işi almanıza engel olmasına izin vermeyin.
yasamdersleri.com dan alıntıdır.
Konu ile ilgili linkler;
http://www.insankaynaklari.com/CN/Co...sp?BodyID=2168 http://www.sinerjikariyer.com/isarama.php