05-01-2009, 03:28 AM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 432,578
Tesekkür: 0
429 Mesajinıza toplam 518 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Fibromiyalji Sendromu Fibromiyalji Sendromu
<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Kısa Tarihçe:
[/b]
Hipokrat tan buyana, fiziksel olarak sağlıklı bir görünüm ve kronik ağrı sendromunu içeren uzun süreli bir hastalıktan söz edilmiştir. 18. yüzyılda Avrupalı doktorlar ,yumuşak doku ağrısını ,eklem romatizmalardan ayırt etmişler ve daha sonra bunu kas romatizması katagorisine sokmuşlardır. Eski çağlardan beri bilinen buhastalığın modern kriterleri 1990 yılında yayınlanmıştır.1992 den beri, Dünya Sağlık örgütü fibromiyaljiyi romatizmal hastalıklardan biri olarak tanımıştır.
<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Sık rastlanılan bir hastalıktır:
[/b]
Fibromiyalji toplumun % 2-4 ünü etkilediği kabul edilen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanılmaktadır, yaklaşık 1 erkeğe karşılık 7-8 kadında görülmektedir. Romatizma kliniklerinde , romatizmal teşhislerin ortalama %25 ‘ini fibromiyalji oluşturmaktadır.<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Kimler bu hastalığa yakalanmaya eğilimlidir?
[/b]
Araştırmalara göre yaklaşık 3.7 milyon Amerikalı bu hastalıktan şikayetçidir. önceden romatoid artrit (iltahaplı eklem romatizması) veya Lupus gibi romatizmal bir hastalığı olan kişilerin fibromiyaljiye yakalanma riski diğer normal kişilere göre daha yüksektir.
FMS kalıtımla geçtiğine dair kesin kanıtlar bulunamamakla birlikte, sıklıkla aynı ailenin birden fazla üyesinde FMS rastlanabilmektedir.
Kliniklere başvuran gençler arasından %25 ila % 40 ‘ı juvenil fibromiyaljinin kriterlerine tam uygunluk gösteren bulgulara sahiptirler. Ancak çocuklar erişkinlere göre daha az sayıda ağrı noktalarına sahiptirler. Fibromiyalji hastası olan erişkinlerin %28 i, şikayetlerinin başlangıcının ilk gençliklerine kadar uzandığını belitmektedirler.<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Tanısı zor bir hastalıktır:
[/b]
Bu hastalığın tanısını koyabilmek için yapılabilecek hiçbir laboratuar testi veya radyolojik inceleme yoktur. Tanı sadece belirtilere ve klinik muayeneye dayanmaktadır. Bu hastalığa yakalanan kişiler fiziksel olarak sağlıklı görülürler .
çocuklara tanı koymak ise erişkinlerden çok daha zordur çünkü çocuklar şikayetlerini anlatmakta güçlük çekebilirler.
İstatistiklere göre teşhis ancak 3-5 doktorun muayenesinden sonra konabilmektedir ve ilk belirtilerin görülmesi ile teşhisin konması arasında ortalama olarak 5 senelik bir süre geçmektedir.
<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Tanı nasıl konur?
[/b]
Tanı koyabilmek için 2 kriter vardır:
1. Vücudu dörde bölünmüş olarak düşünürsek,her bir çeyreği tutan yaygın ağrı hissi (Bedenin sağ tarafında oldugu gibi sol tarafında ve alt tarafında olduğu gibi üst tarafında da hisedilen ağrılar). Bu ağrılar bazı hallerde belkemiği boyunca (Aksiyel) da hissedilmelidir. Yaygın ağrı şikayetinin en az 3 aydır olması gerekir.
2. özel ağrı noktalarının elle muayenesi sırasında 18 noktanın en az 11 tanesinde ağrı olmalıdır.
<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Hastalığa yaygın vücut ağrısı dışında çeşitli başka semptomlarda sıklıkla eşlik eder:
[/b]<br style="__styleDocument: [object]; mso-special-character: line-break"/><br style="__styleDocument: [object]; mso-special-character: line-break"/>
Uykuya dalmakta güçlük
Genellikle kısa süren ve sabahları hissedilen kas sertleşmeleri
Baş ağrıları
Adet düzensizlikleri
İrritabl kolon sendromu
Herhangi bir uzuvda uyuşma ve şişkinlik hissi
Ateş yükselmeleri
Gözlerde kuruluk
çeşitli ruhsal sorunlar: Aşırı kaygı hali(anksiyete),depresyon,
İdrar yollarında hassasiyet
Yorgun uyanma
Unutkanlık
Huzursuz bacak sendromu
<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Fibromiyaljide tedavi:[/b]<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">
[/b]
Hasta ve doktor açısından fibromiyalji tedavisi zor bir hastalıktır. Günümüzde fibromiyalji tedavisi multidisiplinerdir ancak ülkemizde bu konu ile en çok uğraşan hekim grubunun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimleri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hastalıkta patofizyolojik temeller anlaşılamadığı için tedavi hastalıktan çok, hastaya yöneliktir. Hasta eğitimi, bilişsel davranış tedavileri, fiziksel tıp uygulamaları, egzersiz, hidroterapi ve medikal tedavi başlıca tedavi yöntemleridir. Tanı konduktan sonra hastaya hastalığın, selim bir hastalık olup, doku hasarı yapmadığı vurgulanmalıdır. Bu güveni vermek bile birçok hastada tek başına başarılı olmuştur. Bu yaklaşım, tedavinin önemli bir kısmını oluşturur. Ayrıca hastalığı etkileyebilecek faktörler hastaya açık ve basit bir dille açıklanmalıdır.
<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Fibromiyaljide tavsiye edilen egzersizler nelerdir?
[/b]
Yürüyüş
Yüzme
Esneme-yaylanma hareketleri
Kasları fazla zorlamadan, dikkatli yapılan fitness egzersizleri
Sağlıklı bir kişiye göre fibromiyaljili bir hastada önemli olan, egzersizin düzenli olarak yapılmasıdır. Düzenli egzersizden kasıt, doktorla birlikte seçilen egzersiz programının haftada en az üç defa ve en az yarım saat boyunca uygulanmasıdır. Yorgunluk halinde zorlamamak gerekir. Yoksa şikayetlerde artma görülebilir.
<b style="__styleDocument: [object]; mso-bidi-font-weight: normal">Diğer öneriler:
[/b]
Kilo kontrolü
Beslenmenin düzenlenmesi (Sebze ağırlıklı, hayvansal proteinleri daha az tüketerek)
Düzenli,uygun fiziksel egzersiz.
Gün içinde gevşeme ve dinlenme zamanları
Stresle baş edilmesi Dr. Cem Erçalık<br style="__styleDocument: [object]; mso-special-character: line-break"/> Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |