Biyokimyaya Giriş Dip not değil ÜST Not: Bu yazıyı iyice ve severek okuyun, Latince kelimeleri bundan sonra böyle yaya yaya geniş geniş anlatma zahmetine girmeyeceğim. Okuyacağınız en sade ve normal düzeyde anlatılmış yazılarımdan biridir. Diğer yazılarda daha bilimsel, direk bir dil kullanacağım gibi, sizler de yazıları takip edip her anlamadığınız yeri sorarsanız zaten onları anlayabilir duruma geleceksiniz [sözüm anlamamış olanlara ve biyolojiyle(hele de şimdiki alanımız biyokimya ile) yeni ilgilenmeye başlayanlaradır, anlayanlar lütfen biz anlıyoruz zaten diye parazit yapmayınız …] Bu yazı aynı zamanda biyokimya ile ilgili çok sağlam ve fikir oluşturmanız bakımından gayet işlevsel bir yazıdır.
Biyokimyaya başlıyoruz[img]images/smilies/smile.gif[/img]. İlk önce biraz basit olarak metabolizmadan bahsedelim isterseniz. Metabolizma nedir? Metabolizma bir canlının vücudunda meydana gelen TÜM OLAYLARDIR. Yapım olayları, yıkım olayları, değişim olayları, kısacası tüm kimyasal reaksiyonlar metabolizmanın bir parçasıdır.
Metabolizmayı iki şekilde incelemek en doğru seçimdir:
-Anabolizma
-Katabolizma
Anabolizma, ufak parçalardan daha büyük parçalar elde edilen tüm kimyasal olaylardır. Yapı taşı olan moleküller birbirlerine bağlanarak daha büyük yapılı büyük moleküller oluşturulur. Amino asitlerden protein oluşumu gibi. Anabolizmanın diğer bir adı da yapım dır.
Katabolizma ise, anabolizmanın tam tersi olarak, büyük parçaların yıkılarak daha küçük parçaların elde edilmesi olayıdır. Büyük moleküller yıkılarak yapı taşı moleküllerine ayrılırlar. Dolayısıyla katabolizmanın diğer bir adı yıkımdır.
Gençlerde Anabolizma Katabolizma
Yetişkinlerde Anabolizma = Katabolizma
Yaşlılarda Anabolizma Katabolizma dır.
Anabolizma, DİVERGENTtir. Divergent kelimesinin anlamı, birkaç çeşit yapı taşlarından çok fazla çeşitlilikte daha büyük moleküllerin elde edilmesidir. Buradaki kelimenin anlamda dikkat çektiği yer; az çeşitlilikten çok çeşitliliğe doğru gidiştir.
Katabolizma, KONVERGENTtir. Konvergent kelimesi ise burada –kesin tahmin edenler vardır- çok çeşitli olan büyük moleküllerden, az çeşitli olan yapı taşları elde edilmesi anlamını karşılamaktadır.
O zaman;
Divergent = Az çeşit Çok çeşit
Konvergent = Çok çeşit Az çeşit
(Bu kavramlar biyolojinin bir çok bölümünde karşınıza çıkacak kavramlardır. DİKKAT!)
Arkadaşlar bu arada konuyu bayağı baştan aldığımın farkındayım. Amacım konuyla daha önce hiç ilgisi olmayan kişilerin de o yazıyı(şu haberci moleküller) okuyup hiçbir şey anlamayıp da bu açıklamadan sonra anlayabiliyor olma mutluluğunu yaşamasını istediğimdendir. Detaylarımı mazur görün. …
Şimdi arkadaşlar ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YERE GELDİK. Vücut, metabolizmanın, anabolizma mı yoksa katabolizma yönünde mi olacağına nasıl karar veriyor. Metabolizma aynı zamanda canlılık faaliyetlerin sürdürülmesi demektir. Yani uyarana tepki vermek, yemek yendiği zaman onu sindirmek, hücre içine besin almak, atık maddeleri almak, korku durumunda kalp atışlarını hızlandırmak, hatta burnumuza bir şey kaçtığı zaman hapşırmak gibi… EEEEEEEEE vücut bunları yapacağını nasıl biliyor?
Öncelikle vücutta bunları haber alan bir sistemimiz var. Kim? Sinir sistemi tabi ki. Sinir sistemi bu olayları gözleyen ve haber alan sistemimiz olup, vücudun davranışını endokrin (=hormon) sistemi ile birlikte yürütür. Peki nasıl oluyor bu işlem?
Bu işlemin olması, yani vücudun tepki göstermesi için biliyorsunuz tepki gösterecek olan organın (el olabilir, içine besin gelen mide olabilir, iğne batmış bir deri olabilir) hücrelerinin uyarılması gerekir ki bu tepkiyi gösterecek olan yapılar bu hücrelerdir biliyorsunuz. Vücudumuz nelerden oluşmuştuuuuurrrr??? Hüüüüücccrrreelleerrdeeeeeeeeeeeeennn…
Evet işte bu sinir ve endokrin sistemleri koordineli biçimde çalışarak ilgili organ hücrelerine endokrin sistem kan damarlarını, sinir sistem sinir liflerini kullanarak uyartılar gönderirler.
Bu uyartılar, o organdaki hücrelerin zarları üzerinde bulunan almaçları yani reseptörleri ile karşılanırlar ve hücrenin bir biçimde uyartı geldiğinden haberi olmalıdır.1 Bu haberi olma işini başlatan yapılar o halde, hücre zarındaki reseptörler diyebiliyoruz. Şimdi uyarması gerekenler uyararak işlerini yaptılar mı? Bence yaptılar. Görev sırası kimde? Tabi ki gelen uyartıyı (1)algılayıp, (2)değerlendirip, (3)tepki gösterecek olan hücrelerde. Vücudumuz tepki gösterdiğine göre, demek ki hücrelerimiz de bu işlevleri yapıyorlar. Sırası da aynen üst satırda belirttiğim gibidir; algılanır, değerlendirilir ve tepki gösterilir…
İşte bu işlem basamakları o yazdığım hücre içi habercil moleküller ile sağlanır. Daha sonra, hücrelerin birbirleriyle olan bağlantıları, koordineli çalışmaları vs. de tepkinin oluşturulması için çok önemlidir. Tepki kimi zaman mekanik(hareket etmek vs.) olabildiği gibi, kimi zaman DNA üzerine etki yapılarak belli bir protein ya da enzimin daha çok salgılanmasını sağlamak da olabilir… Bu işleri yapanlar Hücre İçi İkincil Habercil Moleküllerdir ya da Sinyal Molekülleri. İkincil diyoruz; çünkü birincil kabul edilenler sinir sisteminin yolladığı uyartılar(=impuls)2 ya da hormon (=endokrin) sistemin yolladığı hormonlar olarak kabul edilir.
Dipnot: 1 Aslında bazı uyaranlar hücre zarının yağında çözünebilirliklerine göre hücre zarındaki reseptörlere değil, hücre zarını geçerek çekirdek zarındaki veya direk DNA üzerindeki reseptörlere tutunabilir ve etki gösterebilirler. Bunu diğer yazımda açıklayacağım.
2 Sinir hücreleri, impuls iletirken de birbirlerine neurotransmitter (nörotransmitter) madde denen maddeler gönderirler. Bu madde de aynı zamanda diğer sinir hücrelerinin uyarılmasında etkili olduğu için bu maddelerin alıcısı olan hücrelere aynı biçimde etki gösterir. Nörotransmitter tipine, çeşidine göre sonraki sinir hücresi, iletinin devam mı edeceğine ya da durdurulup durdurulmayacağına karar verir. Bu da hücrenin değerlendirme işini yaptığını gösterir.
Aslında yazmış olduğum yazıya o Hücre İçi Haberci Molekülleri tanıtım yazısı olarak başladım; ancak detaylara indiğimden
sonra yazıya baktığımda biyokimya dalı adına çok yerinde bir giriş yazısı olduğunu düşündüm ve sonuç olarak bunu bu başlık
altına koydum. Bundan sonra biyokimya alanı bitene kadar (asla bitmez aslında ancak konuların geneline değinilip, tartışılana
kadar) biyokimya ile ilgili tüm konulardan bahsetmeye çalışacağım. Kendimle eş zamanlı yürütmeyi düşünüyorum konuların listesini zira bu sıra biyokimya çalışıyorum. TÜBİTAK Biyoloji Olimpiyat öğrencisiyim. Siteye de kendim neyi çalışıyorsam o alanlarda yazılar eklemeye çalışacağım vaktim oldukça. Beğeneceğinizi umuyorum.
Saygılarımla…
Caner LÜLE Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |