29-12-2008, 05:11 AM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Tesekkür: 0
429 Mesajinıza toplam 518 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Boğaziçi Robot Günleri 2007 Şampiyonu Minisumo Robotum Picor
İlk kez Boğaziçi Robot Günleri'nde yarışan minisumo robotum iyi bir mekanik tasarımı ve iyi motorları sayesinde 1. oldu
Minisumoyu yapmadan önce daha önce kazanmış iyi projeleri inceledim. Uygun motorlar bulmaya çalıştım, kartondan 3-4 farklı tasarım yaptım. Ven en sonunda uygun bir tasarım buldum.
Robot 10x10 cm izdüşüm alanı kuralına uyabilmek için dik başlıyor. Açıldıktan 5sn (kural olan bekleme süresi) sonra ön tarafını düşürerek başlıyor.
Picor'un önünde bir sharp Gp2d02 sensör kullanıyorum. Robot toplam 7 pille çalışıyor. Piller için 2 pil yuvası kullandım. Ortada gözüken siyah kutu (4 lü pil yuvası) ve ön tarafa yapıştırdığım 3 lü pil yuvası.
Mekanik
Robotun omurgasını ince sac oluşturuyor. Sac plakayı makasla istediğim şekilde kestim.
Her motor gövdeye 2 plastik kelepçeyle bağlanıyor. Ek olarak da her motorla gövde arasında bir miktar silikon yapıştırıcı kullandım.
Nazar boncuğu çıkartmasının etrafındaki pirinç disk robota 48 gram ağırlık sağlıyor.
Motorlar
Motorlar İsveç-Alman Ortak üretimi. Faulhaber motorlar dişli kutusuyla bütünleşmiş tek parça halindeler. Motorlar coreless (çekirdeksiz) motor teknolojisyle üretildiklerinden yükske verimliler. Bu motorları karaköyde bir elektronikçiden almıştım. Aynı özelliklerde başka motor kalmadı Bu motorlardan çizgi takipçi robotum yol süpürgesinde de kullanıyorum.
Motorlarla ilgili pdf'ler: Motor kısmı // Dişli kutusu kısmı
Faulhaber Motorların Teknik Özellikleri
Motor gücü 1,7Watt
ÇAlışma Voltajı 6V
Yüksüz Akımı 21ma
Rpm (devir/dakika) 190rpm @ 9V dişli kutusuyla birlikte)
Tork 507mNm == 70 oz/inç
Şaft kesit çapı 2mm
Motor Çapı 15mm (dişli kutusu çapı 17 mm)
Dişli Kutusu Model No 15/2
Düşürme Oranı 76:1
Dişli Kutusu Verimliliği %66
Motor Ağırlığı (Dişli kutusuyla birlikte) 39 gr
Tekerlekler
Lego oyuncaklardan çıkna tekerlekelri kullandım. Tekerleklerin merkezleri motor milinin girmesi için uygun değillerdi. Bende Tekerlek merkezlerindeki deliği genişlettim ve merkeze Hobi model dükkanlarında bulunabilen Shaft COllar (şaft bileziği)adlı parçayı biraz zorlayarak ve yapıştırıcıylada tutturarak geçirdim. Bilezikler (somuna benzeyen metal delikli parçalar) böyle bir proje için çok uygunlar.
http://www.robotus.net/robotteker/tekerlek.asp#legoteker Kullandığım lego tekerlekleri bu linkte bulabilirisniz.
http://www.robotus.net/mekanik/mekanik.asp linkinde sattığım şaft bilezikleirni bulabilirsiniz.
Elektronik
Robotta devreler için az bir yer oldğundan olabildiğince basit yaptım. Robotun devreleri 2 karttan oluşuyor Motorlar arasındaki kartta voltaj regülatörü ve motor kontrol devresi var.
Picorun diğer bir minisumoyu ittirirken avantajı
http://www.robbot.org/images/picoralt.jpg
Devre
Devreyi orjinal büyüklüğünde görmek için tıklayınız Robotun devresi oldukça basit.
Mikrokontrolör
Robotun mcu'su bir pic16F628A entegresidir. Robot toplam 9 I/O (giriş-çıkış) pini kullanıyor. Devreler A portunun yalnızca A2 pini ve B portunun hepsini kullanıyor.
1 pin Led
4 Pin Motor kontrolü
2 pin kontrast sensörleri
2 pin Sharp Sensör
Sensörler
Kontrast sensörleri
Robotun önünde 2 kontrast sensörü kulanıyorum.
Sharp GP2D02
Bu sensörler 10-80 cm arası mesafe ölçümü yapmak için üretilmiş sensörlerdir. Sensörlerin tepki süresi minimum 30 ile 70 milisaniye arasında bu nedenle robot hızlı bir şekilde dönüş yaparsa sensör veri gönderemiyor. Ben de programın akışını yavaşlatmak için sensör okuma programcığından sonra 60 milisaniye bekleme süresi koydum. Elimde yalnızca bir sensör vardı ben de programda robotun dönerek ringi taramasını istedim. Böylece bir turda sensörün görebileceği kadar bir alanı taramış olacaktı.
Sharp GP2D02 ile ilgili pdfler:
Odtü Robot Topluluğu'nun hazırladığı döküman: Sharp.pdf
Üretici Sharp firmasının dökümanı : GP2D02_1.pdf
Kullanılan Malzemeler
Pic16F628
Lm2937
L293D
18 pin dip soket
16pin dip soket
Erkek soketler
Dişi Soketler
2'li terminal
Anahtar
33kohm direnç x2
220ohm direnç x3
MAvi led
1N4148 Diyot
100nF kondansatör x2
4,7uF kondansatör
1000uF kondansatör
Qrd1114 x 2
Program
Mikrokontrolörün giriş çıkış pinleirni az kulandığım için robotun programı da kısa oldu.
@ dEVICE pic16F628, INTRC_OSC_NOCLKOUT
@ device MCLR_off
'RoBBot.oRg
'
CMCON = 7
x var word
y var word
uzaklik VAR Byte
cl var portb.7
dt var portb.6
INPUT dt
HIGH cl
'
output 0
output 1
output 2
output 3
output porta.2
'
sayim:
for x = 1 to 5
high porta.2
low portb.0
low portb.1
low portb.2
low portb.3
pause 500
low porta.2
low portb.0
low portb.1
low portb.2
low portb.3
pause 500
next
'
gerigit:
high 0
low 1
high 2
low 3
pause 200
goto basla
'
basla:
gosub gpoku
pause 60
if uzaklik 80 then ileri
low 0
high 1
low 2
low 3
if portb.4=0 and portb.5 = 1 then solkon
if portb.4=1 and portb.5 = 0 then sagkon
if portb.4=0 and portb.5 = 0 then geri
goto basla
'
ileri:
for y = 1 to 3
low 0
high 1
low 2
high 3
next
goto basla
'
hepileri:
for x = 1 to 3
low 0
high 1
low 2
high 3
next
goto ileri
'
solkon:
low 0
high 1
high 2
low 3
pause 500
goto basla
'
sagkon:
high 0
low 1
low 2
high 3
pause 500
goto basla
'
geri:
high 0
low 1
high 2
low 3
pause 500
low 0
high 1
high 2
low 3
pause 500
goto basla
'
gpoku:
LOW cl
rl:
IF dt = 0 THEN rl
SHIFTIn dt , cl , 2 ,[uzaklik]
HIGH cl
PAUSE 1
RETURN
Bütün resimleri ekleyemedim arkadaşlar projeyle ilgileniyorsanız http://www.robbot.org/default.aspx?rid=3585 linkine bakmanızı öneiririm. Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
| |