Uluslararası ruh sağlığı kongrelerinde 20 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edilen "Korku ile Kaplı" TIRı, Janssen-Cilag a divison of Johnson & Johnson tarafından psikiyatri dünyasının liderlerinin danışmanlığında geliştirildi. Bir şizofreni hastasının yaşadıklarını yansıtan ve tüm Avrupada İngilizce, Fransızca, Flemenkçe, İspanyolca, Lehçe, Almancanın yanı sıra Türkçe de izlenebilen "Korku ile Kaplı" TIRı mobil bir simülatör.
Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Janssen-Cilag a division of Johnson & Johnson ortak çalışması ile Türkiyeye gelen "Korku ile Kaplı" TIRı İstanbulun ardından Kocaeli, Bursa, Manisa, İzmir, Denizli, Antalya ve Ankara gibi illerde de ziyarete açılacak.
Kamuoyunda şizofreni hastalığına dair bilinen yanlış-olumsuz ön yargıların azaltılması ve hastalığa dair bilincin artırılması amacıyla organize edilen bu "Korku ile Kaplı" TIR İstanbulda olduğu gibi diğer tüm illerde de halkın ziyaretine açık olacak.
Şizofreniden korkmayın!
Türkiyede şizofreni konusundaki toplumsal bilinci artırmayı amaçlayan Gör – Hisset – Paylaş Projesi Türkiyede kamuoyuna, hastalara ve hasta yakınlarına, hastalığın erken döneminde başlayacak etkili ve kesintisiz bir tedavi ile şizofreni hastalarının günlük hayatlarını büyük ölçüde sürdürebilir ve toplum yaşantısına uyum sağlayabilir duruma gelecekleri mesajını ulaştırmayı hedeflemektedir.
"Gör - Hisset - Paylaş" projesine destek veren Janssen–Cilag a division of Johnson & Johnson Türkiye Medikal DirektörDr. Çiğdem Dönmez yaptığı konuşmada: "Kamuoyunda ruh sağlığı bilincinin artırılmasını bir sosyal sorumluluk olarak değerlendirmekten ve bu konuda toplum bilincinin artırılmasına aracılık etmekten memnuniyet duyuyoruz" dedi.
Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi Doç.Dr.Haldun Soygür ise "Türkiye gibi 70 milyonlu nüfuslu bir ülkede yaklaşık 700 bin şizofreni hastası bulunduğu tahmin edildiğini belirtti. Gör-Hisset-Paylaş Projesi ile Türkiyede 20 günlük zaman zarfında 2.500 kişiye ulaşarak, şizofreni hastalığı konusunda toplumsal duyarlılığı biraz daha artıracaklarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
"Korku ile Kaplı" nasıl doğdu?
"Korku ile Kaplı" projesinin ilk ayağı; önde gelen psikiyatristler, hemşireler, şizofreni hastaları, hasta yakınları ve hasta bakıcıları ile yapılan detaylı görüşmelerden oluştu. Bir sonraki adım ise bir şizofreni hastasının fırına yapacağı kısa bir yürüyüşün senaryosunu yazmak oldu. Bir kamera ekibi üç gün boyunca kalabalık bir caddede yaşanan günlük olayları filme aldı. Çekimlerde hiçbir oyuncu rol almazken yoldan geçenler,
çiler, ambulans ve mağaza vitrinleri dahil tüm görüntüler rastgele filme alındı. Sonrasında bu canlı çekimler içinden seçilen kareler özel efektlerle desteklendi.
Neden "Korku ile Kaplı"?
Tek kişilik olan"Korku ile Kaplı" simülatörziyaretçilerin, kalabalık caddedeki bir fırına yapılan sıradan bir yolculuğun, nasıl zorlu ve ürkütücbir hal alabildiğini hastaların gözlerinden görmesini sağlıyor.
"Korku ile Kaplı" ses, video ve titreşimlerden oluşan bir kombinasyon ile yolculuk boyunca yaşanan işitsel ve görsel halüsinasyonların etkisini canlandırmaktadır. Katılımcılar, yoldan geçen biriyle göz göze gelmenin nasıl bir tehdide dönüştüğünü, kaza ile gerçekleşen fiziksel temasın nasıl bir saldırı gibi algılandığını ve yol kenarında park etmiş arabaların nasıl trafik canavarlarına dönüştüğünbirinci elden yaşıyor.
"Korku ile Kaplı" hangi illerde bulunacak?
23 Ekimde İstanbulda kurulacak olan "Korku ile Kaplı" TIRı bir sosyal sorumluluk kampanyası kapsamında Türkiyenin çeşitli illerini ziyaret edecek.
26 Ekim Kocaeli
27 Ekim Bursa
30 Ekim Manisa
31 Ekim İzmir
02 Kasım Denizli
05 Kasım Antalya
08 Kasım Ankara
Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu Hakkında
2006 yılında, farklı şehirlerde aynı amaçlarla kurulan şizofreni derneklerinin ülke düzeyinde örgütlenerek birleşmesi ile tek bir çatı altında toplanan şizofreni dernekleri, dayanışma içinde güç birliği yaparak; toplumun şizofreni hastalığı konusunda bilgilendirilmesini, toplumsal desteğin artırılmasını, şizofreninin tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgili tüm olanakların seferber edilmesini hedefliyorlar. Başkanlığını Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Haldun Soygürün yaptığı Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu; dernek üyesi olan, hasta ve hasta yakınları ile gönüllüler, şizofreni ve sivil toplum örgütyöneticiliği konusunda eğitim alarak federasyonun gelecekte daha da güçlenmesi için çalışıyor.
Janssen-Cilag Hakkında
1961 yılında Johnson & Johnson grubunun bir parçası haline gelen Janssen Pharmaceutica, 1994 yılında Cilag şirketiyle birleşerek Janssen-Cilag adını almıştır. Johnson & Johnson bünyesinde faaliyet gösteren Janssen-Cilag, yüksek kalitede ilaç geliştirme faaliyetleriyle bugün dünyanın önde gelen yenilikçi sağlık şirketlerinden biridir. Merkezi Belçikada bulunan Janssen-Cilag, şizofreni, depresyon, anksiyete, alzheimer, kanser, AIDS ve diyabet gibi alanlarda insan sağlığının iyileştirilmesi konusunda araştırma-geliştirme, pazarlama ve satış faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Janssen-Cilag, 1999 yılından beridir de Türkiyede insan sağlığı için çalışmaktadır.
Kaynak:Kadınvizyon