Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| İdeal Hamilelik Yaşı Kaç Olmalı
Teorik olarak son adet görme dönemine kadar her kadının, hamile kalma şansı vardır. Aslında, istediğiniz yaşta çocuk sahibi olabilmeniz mümkündür, Fakat en uygun hamile kalma yaşı 20 ile 35 yaş arasıdır. 35 yaşından sonra hamile kalma oranınız giderek azalır. Bu sebeplerden dolayı, ilerleyen yaşlarınızda her zaman hamile kalmanız mümkün olmayabilir.
Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu, kariyerine önem veren kadınlarda ileri yaş hamileliklerine daha sık rastlandığını, daha çok tüp bebek uygulamaları ile bebek sahibi olabildiklerini söylüyor.
İDEAL YAŞTA HAMİLELİK ŞANSI AZDA YÜZDE 20
Hamile kalabilme oranınız hem doğal yollarla hem de tüp bebek uygulamalarında yaşınızın artmasıyla birlikte azalır. Aylık hamile kalma oranı, ideal yaş grubunda aylık yüzde 20 dolaylarındadır. Tüp bebek uygulamalarında, kadınlarda bu oran 35 yaşın altında yüzde 44 iken, 40- 42 yaş grubunda yüzde 22- 23 ve 42 yaşın üzerinde hamile kalma oranı ise yüzde 10- 12 civarındadır. Bu rakamlardan da net olarak görebileceğiniz gibi yaşınızın artması ile hamile kalma oranınızda düşme gözlenir. Burada, belirleyici olarak rol oynayan sizin yaşınızdır. Eşinizin de yaşı çocuk sahibi olmada önemli olmakla birlikte, belirleyici olarak rol oynamaz.
GEÇ YAŞTA ÇOCUK SAHİBİ OLMAK RİSKLİ
Geç yaşta çocuk sahibi olma ile ilgili riskleri iki gruba ayırabiliriz:
-İlk olarak, hamile kalabilme aşamasına kadar olan riskler
-İkinci olarak da, hamile kaldıktan sonra oluşabilecek risklerdir. İlerleyen yaşınız ile birlikte hamile kalmanız zorlaşır ve yardımcı üreme yöntemlerine ihtiyaç duyarsınız
Yaşınızın ilerlemesi ile birlikte yumurta sayınız azalır, kalitesi bozulur, döllenme oranınız ve nihayetinde embriyonuzun rahminize yerleşme oranı düşer. Aslında hamileliğinizi meydana getirecek olan parametreler, vücudunuzda yaşınızın ilerlemesi ile beraber ortaya çıkan fizyolojik değişikliklere uyum sağlar, yani bir yaşlanma sürecine girer. Hamileliğinizle birlikte vücut ağırlığınız, kan hacminiz, kalp atım sayınız, akciğer solunum kapasiteniz ve böbreklerinizin kan süzme kapasitesi artar. Bunların hepsi de ilgili organ sisteminize ek yük getirir. İlerleyen yaşınız ile beraber, bu değişiklikleri tolore etmeniz daha güç olur. İlerleyen yaşınızda, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği ve kemik erimesi gibi sistemik hastalıklarınız da daha sık görülebilir. Ayrıca, anne yaşı ile beraber özellikle down sendromu gibi bebeği ilgilendiren kromozomal anomalilerin görülme sıklığında artış meydana gelmektedir. Bu açıdan da ileri yaş hamileliklerinde, doktor takiplerinin daha hassasiyetle yapılması gerekir.
TİROİD VARSA HAMİLELİK ÖNCESİ TEDAVİ ŞART
İleri yaşlarınızda hamile kalmayı planlıyorsanız, mümkün olduğunca en erken dönemde doktorunuza başvurmalısınız. Hamileliğiniz öncesi, genel ya da sistemik hastalıklarınız değerlendirilmeli ve hem sizin hem de eşinizin ailesinin genetik geçmişi incelenmelidir. Hamile kalmadan 3 ay önce vücudunuza folik asit desteğine başlayıp, endokrinolojik açıdan kontrol edilmelisiniz. Mesela tiroid hastalığı var ise, hamileliğinizden önce tedavi görüp, ondan sonra hamile kalmanız doğru olacaktır.
GEÇ YAŞ ANNELERİ DAHA BİLİNÇLİ
İleri yaş hamileliklerinin en güzel tarafı, genelde çiftler için planlı ve istenilen hamilelikler olmalarıdır. Bu dönemlerde hayatlarınızı planlamış, kariyerinizi, işinizi bir düzene oturtmuş ve “Evet, artık çocuk sahibi olmalıyım!†aşamasına gelmiş olursunuz. Bu noktadan sonra tüm enerjinizi bebeğinize verebilecek konumdasınızdır. Bebeğinizin gelişimi ile çok yakından ilgilenir, bu konuda daha bilinçli bir yaklaşım sergiler ve ona daha çok zaman ayırırsınız.
——–
İdeal Hamilelik Yaşı
Geçmiş yıllarda annelik, genellikle erken yaşlarda oluyordu. Ancak günümüzde anne olma yaşı, gitgide yükselmeye başladı. Toplumda kadının yeri, sosyo ekonomik durumu ve ikinci evliliklerini yapan kadınların sayısının artması, bu durumun en büyük nedenleri arasında sayılabilir.
Genel
Geçmiş yıllarda annelik, genellikle erken yaşlarda oluyordu. Ancak günümüzde anne olma yaşı, gitgide yükselmeye başladı. Toplumda kadının yeri, sosyo ekonomik durumu ve ikinci evliliklerini yapan kadınların sayısının artması, bu durumun en büyük nedenleri arasında sayılabilir.
Bu duruma hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan bakacak olursak, acaba ideal anne olma yaşı ne olmalı? Erken veya ilerleyen yaşlarda anne olmanın avantajları ve dezavantajları neler?
Psikolog Zuhal Yerlikaya, 20 yaşını geçmiş her kadının anne olabileceğini, ama önemli olanın yaş değil, olgunlaşma düzeyi olduğunu söylüyor: Aslında böyle bir yaş belirlemek doğru değil. Çünkü anne olma konusunda önemli olan yaş değil, kişinin olgunlaşma düzeyidir. Olgunlaşma da deneyimlerle kazanılan bir şey. Örneğin, yaşamında birçok olayla karşılaşmış, sorumluluklar almış bir genç kızla, üniversitede okumuş, hiçbir zaman kendi yaşam sorunlarıyla başa çıkmak zorunda kalmamış, sürekli birileri tarafından korunmuş olan erişkin bir kadın arasında sorumluluk alma konusunda büyük farklılıklar vardır. Yani olgunlaşma, bireyden bireye değişir. Bu anlamda da ideal anne olma yaşı da kişiden kişiye ve hatta karakterden karaktere değişebilir.
Genç anneler daha enerjik
Yerlikaya, erken anneliğin avantajlarını ve dezavantajlarını ise şöyle özetliyor: Ergenlik dönemini geçirmiş her kadın, anne olmaya adaydır. Ama erken yaşlarda anne olan kadınların deneyimleri ve hayat tecrübeleri tam olmadığı için yaşamla daha çok ve daha yoğun bir şekilde baş etmeleri gerekir. Ayrıca genç yaşlarda kadının vücudunda birçok hormonal ve duygusal değişim söz konusu. Bu değişikliklerin farkına vararak ve bunlarla başa çıkarak yaşamını sürdürebilen bir kadın, hamileliğini daha rahat geçirir ve bebeğini daha kolay kabullenir.
Öte yandan erken yaşlarda anne olmanın avantajlarından biri de, o yaşlardaki kadının enerji düzeyinin yüksek olması ve hareketli olması. Yaşı dolayısıyla olayların sorunlu taraflarıyla değil, keyifli taraftarıyla ilgilenir.
Ama bu tür anneliklerin dezavantajları da söz konusu. Genç kadın eğer belli bir sorumluluğa erişmemişse, evliliğinde sorunlar yaşayacaktır. Evliliğin ilk yıllarında sağlanması gereken uyum sağlanmadığı için, ikinci stres faktörü olan bebeğin dünyaya gelmesiyle de bir başka sorun daha çıkacaktır ortaya. Zaten kadından toplumun bekledikleri farklı, eşin bekledikleri farklı, ailelerin gelin olarak bekledikleri farklı. Eğer kadın bunlara alışamazsa, üzerine bir de bebek dünyaya getirirse, bu uyum daha da zor bir hal alacaktır.
İlgi dağılıyor
Psikolog Yerlikaya, ilerleyen yaşlarda anne olmanın olumlu olumsuz yanlarını ise şöyle özetliyor: Alışılmış bir yaşam tarzı sürerken, bir bebeğin yerleşmiş düzeni bozmasıyla hem anne hem de babaların zorluk çekmeleri söz konusu olabiliyor. Evliliğin geç dönemlerinde çocuk sahibi olmayı düşünen kişilerde; uzun yılların sonucunda evde, çiftler arası ilişkide ve sosyal ilişkilerde uyum sağlanır ve bir düzen tutturulur. Ama bebeğin gelişiyle birlikte anne, büyük bir zorluk yaşar. Bütün hayat değişir. Bu durumda kadın eşine ‘Artık benimle ilgilenmiyorsun. Eskiden olsa böyle yapardın, artık yapmaz oldun diye yakınır ve bunun gibi şikayetlerde bulunabilir.
Dingin dönem
Peki, ilerleyen dönemlerde çocuk yapmanın avantajları yok mu? Tabii ki var. Yerlikaya, bu avantajları şöyle anlatıyor: Kadının bu yaşlarda hayatındaki bütün düzenler yerli yerine oturmuş oluyor. Yani anne, neyi ne zaman yapacağını, nasıl bir hayat istediğini daha iyi biliyor ve daha oturmuş bir kişilik yapısına sahip oluyor. O zaman da bu düzenin yerli yerinde olmasından dolayı bebek, huzurlu ve doğru bir şekilde yetiştirilebiliyor. Dingin bir dönemde bebek yapmak büyük bir avantaj. Çünkü çok genç yaşta kişilik özellikleri oturmamış, kendini bulma gayreti içinde bulunan bir kadının bebek yapması ve bu sorumluluğu almaya çalışması oldukça güç. Ama yine de önemli olanın karakter özellikleri olduğunu belirtmek gerekir.
Şimdiki aklım olsaydı
Erken yaşlarda evlenen annelerin en çok yakındıkları konular ise şöyle sıralıyor Psikolog Yerlikaya: Erken evlenen ve erken yaşta çocuk sahibi olan annelerin, yaş ilerledikçe geriye baktıklarında bazı pişmanlıklar yaşadıkları görülüyor. ‘Daha başka nasıl olurdu , ‘Şimdiki aklım olsaydı daha geç çocuk sahibi olurdum , ‘Sorumlulukların altında çok ezildim , ‘Bekleyerek çocuk sahibi olsaydım, hayatımı daha farklı yaşayabilirdim , ‘Belki bu şekilde çocuğuma daha faydalı olabilirdim deniliyor.
Şimdiye kadar konunun psikolojik yönünü inceledik. Ama bir de fizyolojik sorunlar var ortada. Bunu da Jin. Opr.Dr.Can Yener ile görüştük. Dr.Yener, ideal anne olma yaşı 20′den sonra, 35′ten öncedir diyor ve devam ediyor: Kadının toplumdaki yeri ve durumu yükseldikçe, doğum yapma yaşı da buna paralel olarak tüm dünyada artış gösterdi. Ancak 35 yaşından sonra doğum yapan anneler, tüm dünyada sorun. Ama mühim olan kadının 35 yaşında hamile kalması değil, 35 yaşından sonra doğum yapmasıdır. Yani geç yaşlarda doğum yapacak olan kadınların ne gün hamile kaldığından çok, ne gün doğum yaptığı önemlidir.
Yumurta yaşı
Yener, geç doğumlarda önemli olanın yumurta yaşı ve kalitesi olduğunu söylüyor: Geç doğumlarda önemli olan faktör, yumurta yaşıdır. Bir kız bebek, annesinden doğduğu gün yumurtalıklarında yaklaşık 100-150 bin adet yumurta taşır. Doğduğunda ne kadar yumurtası varsa, hayatinin sonuna kadar onlarla devam eder. Adet görmeye başladıktan sonra her ay, bu 100-150 bin yumurtanın 50. tanesi harcanır. Vücut, aradan en iyi 50 tane yumurtayı seçer, bunlar büyümeye başlar. Ama 50 yumurtanın bir tanesi, o da en kalitelisi, seçilir ve yumurtlamaya hazır hale gelir.
Kalite düşüyor
Geç yaşlarda doğum yapan kadınların daha az kaliteli ve daha güçsüz yumurtalarla hamile kaldıklarına dikkat çeken Yener, Yumurtalar yıllar boyu harcanır ve en sona kalanlar, en az seçilmiş, daha kalitesiz yumurtalardır. Çünkü en iyi ve güçlü yumurtalar daha önceki yıllarda harcanmıştır. Bir kadın 35 yaşından sonra 10 yıl daha hamile kalabilir ama bu yumurtalar baştakiler kadar sağlıklı ve kaliteli değildir. Geç yaşta hamile kalınca daha zayıf, genetik olarak belki daha az iyi yumurtaların sona kalmasından dolayı gelecek olan bebeklerde de sakatlıkların, kromozom sakatlıklarının görülme oranı yükselmeye başlar. Bu yaşlarda doğum yapan kadınların bebeklerinde en çok görülen durum ise ‘Down Sendromu dur. Bu, 21 nolu kormozomun 2 yerine, 3 tane olması durumudur. Ama biz bunu da birçok yöntemle daha anne karnındayken tespit edebiliyoruz. Bunun haricinde, eğer annenin başka bir rahatsızlığı yoksa, 35 yaşından sonra da hamile kalmasının pek büyük bir riski yok diyor. Bununla birlikte teenage döneminde (18 yaşından küçük), doğum yapan kadınların hiçbir avantajlarının olmadığnı söyleyen Dr. Yener, Erken yaşlarda doğumun avantajı yok. Hatta tam tersine; erken doğum, düşük, zor doğum ve gebelikte ortaya çıkan beslenme bozuklukları gibi dezavantajları var, diyor.
Hazır olmak önemli
Kadının hem ekonomik hem de psikolojik olarak bebeğe hazır olması elbette ki önemli. Ancak fizyolojik olarak, kadının sağlıklı bebekler doğurabilmesi için bazı kriterler var. Dolayısıyla belki çok erken yaşlarda değil, ama mümkün olduğunca geciktirmeden de, bir bebek sahibi olmak en doğrusu.
Anne olmaya hazır mısınız?
Bir bebek doğurmadan önce eşinizle beraber aşağıdaki sorulara yanıt vererek ortak bir karara varabilirsiniz. Belki de gözden kaçırdıklarınızı fark eder ve daha akılcı bir karar verebilirisiniz
Niçin çocuk istiyorsunuz? Çevre baskısı mı yoksa gerçekten istediğiniz için mi?
Sizce hamilelik ve çocuk sahibi olmak nasıl bir şey?
Kendinizi bir çocukla nasıl hayal ediyor ve düşünüyorsunuz?
Eşinizden neler bekliyorsunuz?
Sorumlulukların nasıl paylaşılmasını istiyorsunuz?
Bunlar akılcı beklentiler mi?
Beklentilerinizin ortak yanları neler?
Bebek sahibi olmanızın ilişkiniz! nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Eğer çocuklarınız varsa yeni bir bebek onlar için ne anlam ifade edecek?
Eğer yalnızsanız çevrenizde ulaşabileceğiniz ne tip destekler var?
Bir çocuğa nasıl bir bakım ve eğitim verebilirsiniz?
Nerede ve kiminle yaşayacaksınız?
Çocuğunuzu yetiştirirken, yaşamınızda kariyer ve diğer alanlardaki beklentilerinizde neler önemli olacak?
Kendinizi yeterince tanıyor musunuz?
Hamileyim yasim kücük hamilelik ve yas gebelik hangi yasta en dogrusudur..cocuk dogurmak icin belli bir yas varmi Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |