Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Meyvelerin Kullanılması
Meyvelerin KullanılmasıMeyveler taze ve işlenmiş olarak iki şekilde tüketilirler.
A) Taze olarak; Meyveler genelde taze olarak tüketilirler. Meyvelerin çocuklar için püresi yapılır, sıkılarak suyu çıkartılır veya meyveler bütün olarak yenir. Meyveleri taze olarak yerken C vitamininde önemli kapıylar olur. Meyveler yetiştirilirken diğer bitkiler gibi haşerelerden korunmak için ilaçlanırlar. Bu ilaçlar meyve üzerinde kalır. Meyveler yıkanmadan yenilirse zehirlenmelere yol açar. Bu nedenle yenilmeden evvel mutlaka çok iyi yıkanmaladırlar.
B) İşlenmiş olarak: Taze olarak yenilemeyen ezilmiş, ham ve küçük meyveler veya çok olanları komposto, tatlı, marmelat, reçel ve jöle yapılarak kullanılabilir.
Komposto: Taze elma, ayva, erik gib meyveler komposto için elverişlidir. Yalnız meyvenin türüne göre pişirme yöntemi uygulanır. Sert meyveler (ayva, armut, elma) kullanılıyor ve kompostonun yumuşak olanı isteniyorsa önce soyulmuş, gerekirse dilimlenmiş meyveler sıcak suya atılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir ve sonra şeker ilave edilir.
Bunun aksine yumuşak meyveler (çilek, erik, taze kayısı) kullanılıyorsa meyvelerin çabuk dağılmaması için önce hafif koyulukta şekerli şurup hazırlanır. Yıkanıp, ayıklanan meyveler bu şuruba eklenir. 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir. Böylece bu meyvelerin dağılmaları önlenir. Komposto suyunun,kıvamında bir koyulukta olması gerekir.
Elma, armut, şeftali, çilik ve vişne gibi meyvelerden hafif tatlılar yapılabilir. Meyve ve meyve sularının şekerle pişirilmesi ile reçele, marmelat ve ve jöle adı verilen ürünler7 elde edilir. Kayısı, elma, armut, ayva, mandalina, incir, portakal, üzüm, çilek, vişne gibi meyveler şekerden yapılmış şurup içinde pişirilirler. Marmelat, ezilmiş meyvenin şekerle kaynatılmasıyla elde edilir. Elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir ve portakaldan yapılabilir.
Jöle: Pektini fazla meyve suyunun şekerle kaynatılması ile elde edilir. İyi bir jöle parlak, berrak, çöküntü ve kristallerden yoksun, yumuşak yapıda, taze meyvenin koku, lezzet ve rengini koruyan, kabından alt-üst edildiğinde şekli bozulmayan, sallandığında titreyen, kolay kesilebilen, kesinti yerinde parlakve keskin bir satıhbırakan yapıdadır.
Böyle bir jöle için şu esaslara dikkat edilmelidir.
1) Jöle yapılacak meyve suları uygun oranda hem asit hem de pektin içermelidir.
2) Meyve sularının asit ve petkin miktarına uygun oranda şeker kullanılmalıdır.
3) Pişirme yöntemine dikkat edilmelidir.
Reçel, marmelat ve jölelerin % 65i şekerdir. Bu orandaki şeker bakteri, maya ve küflerin gelişimini zorlaştırarak yiyeceklerin uzun süre saklanmasını sağlar. Şeker miktarı az olursa küfler kolayca çoğalır.
Meyveler kurutularak da saklanabilir. Elma, yarma şeftali, kayısı, armut, vişne, dut, erik, üzüm, incir gibi meyveler kurutulmaya elverişlidir. Kurutulan meyvelerin görünüşlerinin ve lezzetlerinin güzel olması için, kurutulmadan önce bazıişlemlere tabi tutulmaları gerekir. Örneğin sarı meyveler kükürt buharına tutulurlar. Böylelikle kararmaları önlenir. Kurutulan meyvelerde C vitamini kaybolur. Kurutmakla A vitamininde oluşan kayıp daha azdır (% 25-30).
Kuru meyvelerden aşure, komposto ve hoşaf yapılabilir. Pişmiş kuru meyvelerden, kullanılan şeker miktarı artırılarak, reçel veya marmelat elde edilmesi mümkündür.
Sonuç olarak meyveler, günlük yemek listemizde yer alması gereken yiyeceklerden biridir. Meyveler vitamin ve mineral yönünden zengindir. Düşük kalorili olduklarından şişman kimselerin tatlı yerine sofralarında taze meyve bulundurmaları tavsiye edilir. Meyveler besin değerlerinin yanında bağırsakların normal çalışması için de gereklidir. Meyvelerin taze olarak tüketilmeleri daha uygun olmakla beraber komposto, reçel, marmelat ya da jöle yapılarak da değerlendirilmeleri mümkündür. Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |