9 Soruda Alzheimer Hastalığı
9 Soruda Alzheimer Hastalığı1) Alzheimer hastalığı nasıl bir hastalıktır?
Alzheimer hastalığı, hafıza, konuşma, yön bulma, insanları tanıma, problem çözme gibi çeşitli zihinsel işlevlerin zamanla zayıfladığı, günlük işleri yerine getirme yeteneğinin azaldığı ve davranış bozukluklarının görülebildiği ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Hastalığın sebebi, beyindeki bazı hücrelerin bilinmeyen nedenlerle yavaş yavaş kaybolmasıdır.
2) Alzheimer hastalığı kimlerde görülür?
Genel olarak ileri yaşlarda ortaya çıkar. Nadiren kırklı ve ellili yaşlarda da görülmekle birlikte, daha çok 60 yaşın üzerindekilerde rastlanmaktadır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak yapılan araştırmalar, ailesinde Alzhemir hastası bulunanlarda ve ciddi kafa travması geçerinlerde bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
3) Alzheimer hastalığı sık rastlanan bir hastalık mıdır?
Azheimer hastalığı, 65 yaşın üzerinde her 10-20 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde ise hemen hemen her iki kişiden birinde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda, erkeklere kıyasla biraz daha sık görülebilir. Ülkemizde henüz yeterli araştırma yapılmamış olmakla birlikte, yaklaşık 200 bin kadar Alzheimer hastasının bulunduğu tahmin edilmektedir.
4) Alzheimer hastalığı bulaşıcı mıdır?
Alzheimer hastalığı bulaşacı değildir ve korunmayı gerektirmez, çünkü herhangi bir mikroba bağlı olarak gelişmez. Bazı genler aracılığıyla kuşaktan kuşağa geçebilen bir tip olmakla birlikte, bu nadirdir ve ailenizden birinde Alzheimer hastalığı varsa, bu mutlaka sizde de olacak anlamına gelmez.
5) Alzheimer hastalığı nasıl tanınır?
Başlangıç dönemlerinde fazla belirtili vermeyebilir. Ancak zaman içinde, isim, tarih ve olayları hatırlayamama, yolunu kaybetme, eşyalarını koyduğu yeri bulamama, insanları tanıyamama, karar vermede ve problem çözmede zorluk çekme, isteksizlik ve ilgisizlik hali ya da duygu ve davranışlarda değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar ve bunlar bir süre sonra yakın çevresindekiler tarafından da dikkat çeker hale gelir. Ancak bu tür bozukluklar bazen başka hastalıklara bağlı olarak da gelişmiş olabilir ve Alzheimer hastalığı ile karışabilir. Tüm bu bilgilerin yanı sıra, laboravutvar testleri ve beyin filmlerinin de yardımıyla Alzheimer hastalığının tanısını koymak % 80 oranında mümkün olabilmektedir.
6) Alzheimer hastalığı nasıl ilerler?
Alzheimer hastalığı yavaş yavaş ilerler. Genellikle 5-10 yıl içinde hastanın zihinsel ve bedensel açıdan tamamen bağımlı hale geldiği ağır bir hastalık tablosu yaratabilir. Yürüme, idrar tutma gibi işlevler, genellikle en son bozulurlar.
7) Alzheimer hastalığı, hasta yakınlarına bir yük getirir mi?
Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkması ve zaman içinde günlük yaşamı kısıtlayacak çeşithi zihinsel ve bedensel bozukluklara yol açaması nedeniyle sürekli ve özenli bir bakımı gerektirir. Ev içindeki yaşantıyı ve ilişkileri doğrudan etkileyecek olan Alzheimer hastalığı, aileye ya da hastaya bakmakla yükümlü olan diğer insanlara küçümsenemeyecek bir sosyal ve ekamonik yük getirecektir. Bu görevi üstlenecek kişi veya kişilerin her türlü fedakarlığa hazırlıklı olması gerekir. Bir Alzheimer hastasına yardım edebilmek için, öncelikle bilgili, sabırlı ve anlayışlı olmak şarttır. Ülkemizde yeterli sayıda olmasa da, Alzheimer hastalarının bakıını sağlayabilecek bakımevleri ve yaşlılar için yurtlar da mevcuttur.
8) Alzheimer hastalığının tedavisi var mıdır?
Alzheimer hastalığına yol açan nedenler henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte, her geçen gün bilgi ve deneyimimiz artmaktadır. Bugün için Alzheimer hastalığını tamamen iyileştiren veya durduran herhangi bir tedavi yoktur. Ancak son yıllarda geliştirilen bazı yeni ilaçlarla, hastalığın belirtilerini kısmen gidermek mümkün olabilmektedir. Hayal görmeler, yanlış inançlar ve davranış bozuklukları da ilaçlarla kontrol edilebilir. Böylelikle hastaların yaşam kalitesi artabilir ve hasta yakınlarının üzerindeki yük hafifleyebilir. İyi bir bakımın da tedaviye büyük ölçüde katkıda bulunacağı unutulmamalıdır.
9) Kime başvurmak gerekir?
Alzheimer hastalığı ile özellikle nörologlar (sinir hastalıkları uzmanları) ve psikiyatristler (ruh hastalıkları uzmanları) ilgilenmektedir. Sizsde ya da bir yakınınızda Alzheimer hastalığının belirtilerinden biri veya birkaçının bulunduğundan kuşkulanıyorsanız, vakit geçirmeden bör nörolog veya psikiyatriste ya da sizi tanıyan bir doktora başvurarak, teşhis için ilk adımı atmalısınız. Doktorunuz çeşitli klinik ve laboratuvar testler yaparak sizi en doğru şekilde yönlendire Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |