10-04-2010, 03:00 AM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Astım Hakkında Merak Edilen Sorular ve Yanıtları
Astım Hakkında Merak Edilen Sorular ve YanıtlarıAstım Krizinin Tedavisi İçin Evde Ne Yapılabilir?
Hastanızda yukarıdaki belirtilerin olması durumunda akut astım atağı olabilir. Bu durumda varsa hemen zirve akım hızı aleti ile ölçüm yapın. Eğer zirve akım hızı hastanızın en iyi değerinin yarısından fazla ise paniğe kapılmadan hastanıza iki sıkım rahatlatıcı ilaç (salbutamol gibi) verin. Yirmi dakika sonra yeniden ölçüm yapın, hastanız rahatlamamışsa tekrar iki sıkım ilaç verin. Bu işlemi toplam üç kez olacak şekilde tekrarlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra hasta rahatlarsa kullanmakta olduğunuz ilaçlara devam edin ve durumu hekiminize bildirin. Bu işlemlere rağmen hastanız rahatlamazsa acil olarak hastaneye veya hekiminize başvurun.
Astım Öldürücü Bir Hastalık mıdır?
Astım çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen diğer bir çok süreğen hastalıktan farklı olarak ölüm oranlarının düşük olduğu bir hastalıktır. Bütün dünyada zaman zaman tam olarak bilinemeyen bazı nedenlerden dolayı astıma bağlı ölümler artsa da bugün için paniğe kapılmaya gerek yoktur. Dünyada hasta ve ölüm kayıtlarının çok iyi tutulduğu gelişmiş ülkelerden aldığımız bilgilere göre son yıllarda astıma bağlı ölüm oranları şöyledir: ABDde 1980li yıllarda astıma bağlı ölümlerde yıllık yüzde 62lik bir artış olmuş ve toplumdaki astıma bağlı ölümler yüz binde iki olarak saptanmıştır. Kentlerde oturanlarda ve siyah ırkta astıma bağlı ölümler daha fazladır. Ölüm oranları bazı ülkelerde daha yüksektir. Örneğin, Yeni Zelandada yılda 20 - 30 kişi astıma bağlı olarak ölmektedir. Yapılan araştırmalar ayrıca çocuklarda astıma bağlı ölümlerin 10 - 14 yaş grubunda yoğunlaştığını ortaya koymuştur. Ülkemizde astıma bağlı ölümlerin sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte teşhis ve tedavi imkanlarının daha yetersiz olduğu, bir çok vakanın tedavisinde gecikme olduğunu bu nedenle ülkemizde de astıma bağlı ölümlerin giderek arttığını tahmin edebiliriz. Bu konuda son olarak astım tedavisinin zamanında ve doğru yapılması durumunda ölümlerin azaldığını belirtmeliyiz.
Astımın Çocukların Yaşam Kalitesi Üzerine Ne Gibi Etkileri Vardır?
Astıma bağlı ölümler diğer hastalıklara göre çok düşük olmakla beraber astım esas olarak çocuklarda çok önemli bir kronik hastalık nedenidir. 1990 yılında ABDde yaklaşık yarım milyon insan hastaneye astım nedeniyle yatmıştır. Bunların yaklaşık üçte biri 15 yaşından küçük çocuklardır. Astım özellikle gelişmiş ülkelerde okuldan geri kalmanın da çok önemli bir sebebidir. Astım ABDde yılda ortalama her çocuk için 6 günlük okul aksamasına yol açmaktadır. Çocukların aylarca, bazen yıllarca ilaç kullanmak zorunda kalmaları, diğer arkadaşları gibi rahat koşup oynayamamaları da çok önemli bir sorundur.
Astım Hastalarının Spor Yapmasında Sakınca Var mıdır?
Dünyada çok sayıda astımlı oldukları halde şampiyon olmuş sporcu vardır. Astım spor yapmak için bir engel değildir. Özellikle yüzme her astımlı hastanın çok kolay yapabileceği ve akciğer kapasitelerini geliştirebileceği bir spordur. Diğer spor dalları da astımlı hastalar tarafından rahatlıkla yapılabilir. Ancak, bazı astımlı hastalar soğuk havada koşunca nefes darlığı hissedebilirler. Bu hastalar koşmadan önce ilaç alarak nefes darlığını önleyebilirler. Çocuğunuz astımı olduğundan öğretmenlerini haberdar etmeniz ve spor faaliyetleri sırasında şikayeti arttığında kullanacağı ilaçlar konusunda bilgi vermeniz, bu gibi sorunları daha kolay halletmenizde size yardımcı olacaktır.
Astımlı Hastaların Giyimi Nasıl Olmalıdır?
Astımlı hastaların, özellikle çocukların genel olarak sağlıklı insanlardan daha çok terledikleri bilinmektedir. Bunu önlemek mümkün değilse de hastanın giyimini düzenleyerek terlemesini azaltmak mümkündür. Astımlı hastalar mümkün olduğu kadar pamuklu giysiler kullanmalıdırlar. Soğuktan etkilenecek korkusuyla kalın ve özellikle tüylenen yünlü giysiler ve terleten sentetik giysiler tercih edilmemelidir. Akarların çoğalmasını önlemek için hastaların elbiseleri sık sık 60 derecelik suda yıkanıp ütülenmelidir.
Astımlı Çocuklara Hangi Aşılar Yapılır?
Astımlı çocuklara çocukluk aşılarının tümü zamanında yapılmalıdır. Hiç bir aşının ertelenmesine veya iptal edilmesine gerek yoktur. Grip gibi virüslere bağlı enfeksiyonlar astımlı çocuklarda çok ağır seyrettiğinden bunların önlenmesi hastalığın kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur. Bu tür hastalıklar arasında yalnızca tıbbi adı influenza olan gribe karşı aşı vardır. Bu nedenle astımlı hastalara normal çocukluk aşılarının yanında her yıl sonbaharda grip aşısı da yapılmalıdır. Ancak bunun için hekiminizin karar vermesi gereklidir. Bu aşı basit soğuk algınlığı dediğimiz hastalığa etkili değildir. Grip, soğuk algınlığı ve mikrobik nezle gibi hastalıklara benzese de onlardan daha ağır seyreden, çok yüksek ateş, kas ağrıları ve halsizliğe neden olan ve çoğu kez insanı yatağa düşüren bir hastalıktır. Aşı, bu hastalığı önlemeye yönelik olduğu için aşı yapılmasına rağmen hastaların yine soğuk algınlıı olması aileleri şaşırtmamalıdır.
Astımlı Çocukların Banyosu Nasıl Olmalıdır?
Astımlı hastaların sağlıklı insanlar gibi sık banyo yapmasında hiç bir sakınca yoktur. Ancak yoğun buhar bazı hastalarda rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle banyonun buharla dolu ve havasız olmamasına dikkat ediniz. Başka önemli bir nokta da banyoların nemli ve havasız yerler olması nedeniyle buralarda akarların ve küf mantarlarının çoğalmasının kolaylaşmasıdır. Bu nedenle banyonuzu sık sık havalandırarak kuru kalmasını sağlayınız.
Astımlı Hastaları Başka Bir Yere Götürmek Yarar Sağlar mı?
Hastaların ve ailelerin kafalarını kurcalayan en önemli sorulardan biri de budur. Aileler hastalığın bulundukları yöreden kaynaklandığını düşünerek başka bir yere taşınmak istemektedirler. Özellikle ülkemizin nemli bölgelerinde yaşayan aileler çoğu kere çocukları astımdan kurtulur düşüncesi ile kuru iklimlere taşınmayı istemektedirler. Ancak araştırmalar astımın dünyanın her yerinde ve her iklimde görülebildiğini ve çevre değişikliğinin ciddi bir yarar sağlamadığını göstermiştir. Bu nedenle ev içi iyi düzenlenmişse, allerjenler kontrol altına alınmış ve rutubetsizce ve havalanması iyi ise yer değiştirmeye gerek yoktur.
ALT KONULAR Astım Bulaşıcı mıdır? Astımın Yer, İklim ve Mevsimle İlişkisi Var mıdır? Çocuklukta Geçirilen Hastalıkların Astım ile İlişkisi Var mıdır? Evde Sigara İçilmesi ile Astım Arasında Bir İlişki Var mıdır? Aspirin Neden Astımlı Hastalara Zararlıdır? Hava Kirliliği ile Astım Arasında Bir İlişki Var mıdır? Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
| |