10-04-2010, 12:02 PM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Peynir klasiği: Beyaz peynir Günün her saati sofralarımıza gelen beyaz peynir; kahvaltıda zeytin, peynir, ekmek üçlüsünün vazgeçilmeziyken beş çayında simit eşliğinde karşımıza çıkar. Çilingir sofralarında ise rakının vazgeçilmez mezesidir. Beyaz peynir hakkında merak ettikleriniz satır aralarında saklı...
Teneke peyniri ve salamura peynir olarak da bilinen beyaz peynir, Türkiye de üretilen peynirler içinde en önemlisi ve yaygınıdır. Peynir üretimine ayrılan sütlerin 3/4 ü beyaz peynir yapımında kullanılır. Özellikle Marmara ve Trakya bölgesinde koyun sütünden hazırlanan yumuşak ve yağlı beyaz peynirler, çoğunlukla mevsimlik ya da yıl boyunca çalışan mandra denilen imalathanelerde, usta becerisine dayalı olarak geleneksel yöntemlerle üretilir.
Son yıllarda her alanda olduğu gibi peynir üretiminde de değişiklikler meydana gelmiştir. Eskiden çiğ sütün mayalanmasıyla yapılan beyaz peynir şimdilerde büyük işletmelerde pastörize sütten yapılmaktadır.
Beyaz peynir yapımında koyun, keçi, inek ve manda sütü kullanılabilir. Ancak peynire kazandırdığı tat açısından koyun sütü veya koyun-keçi sütü karışımı tercih edilir.
Türkiye nin en kaliteli beyaz peynirleri; Trakya, Marmara, Ege ve Orta Anadolu bölgelerinde yapılır.
Üretimi
Beyaz peynir üretiminde kullanılan çiğ süt, geleneksel olarak kalaylı temiz bir kazanın içerisinde 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra başka bir kazana alınır. Sütün yapışmaması için bu kazan önce temiz su ile ıslatılır. Sonra kazanın genişliği büyüklüğünde iki bez ıslatılır ve kazana serilir. Dört köşeli ve ahşap karkaslı bir elek, altına tahta çatal konduktan sonra kazanın ağzına yerleştirilir. Son olarak süt elekten geçirilerek kazana süzülür. 22-26ø arasında sabit ısıda bekletilir.
Sıcaklık düştükçe tekrar ısıtılır. Bu esnada altının tutmaması için sütün sürekli karıştırılması gerekir. Bir teneke süte bir çay kaşığı maya sulandırılarak konur ve süt son kez karıştırılıp üzeri kapatılır. Maya konduktan sonra kazanın kesinlikle sarsılmaması gerekir. Aksi taktirde peynir pütür pütür olur. Maya konduktan sonra süt 1.5 saat içinde pıhtılaşmaya başlar. Pıhtılaşma tamamlanınca bir bıçak yardımıyla kesilir. 5 dakika kadar beklenir. Daha sonra kesme işlemi tekrarlanır. Pıhtı iyice parçalandıktan sonra alt üst edilir. Tezgah üzerine dört köşe bir kalıp konur. Üzerine delikli bir bez yerleştirilir ve pıhtı bu kalıba boşaltılıp bezle kapatılır. Üzerine ağırlık konur. Süzülmesi için 5 saat kadar bekletilir. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra "teleme" adını alan peynir, kübler şeklinde kesilir. Ahşaptan yapılmış hamur teknesine konur. Diğer tarafta bol tuzlu su hazırlanır ve peynir bu su ile 3-4 saat kadar salamura edilir. Son olarak satışa sunulacakları teneke kutulara, önce tek sıra olarak yerleştirilir. 12 saat beklenir. Daha sonra bir sıra tuz, bir sıra peynir olmak üzere dizilir. Gerekirse salamura suyu eklenir. Teneke kutunun ağzı lehimlenir ve buzhanelerde olgunlaşıncaya kadar 2 ya da 3 ay bekletilir.
Çeşitleri
Beyaz peynirin pek çok türü vardır. Bunların en tanınmışları teleme peyniri, Trakya süt peyniri, İstanbul çayır peyniri, Afyon köy peyniri, Manyas torba peyniri, Bursa Yenişehir köy peyniri, Bursa Yenişehir çoban peyniri, Bolu yayla peyniri, Denizli yörük peyniri, Manisa çayır peyniri, Ordu torba peyniri, Bafra camış peyniri, İnebolu peyniri, Safranbolu torba peyniridir.
Kaynak: Yemektarifleri Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |