DİSMORFOBİ
DİSMORFOBİ
Kişinin vücudunun herhangi bir bölgesinde hoşnutsuz olup bunu yoğun olarak düşünmesidir. Eğer hafif derecede fiziksel anomali varsa, kişinin kaygısı beklenilenin çok üzerindedir. Bazı kişilik bozukluklarında görülebileceği gibi tek başınada görülebilir. Eğer bir belirti olmadan tek başına dismorfobi " vücut dismorfobik bozukluğu " olarak tanımlanır. Major depresif bozukluk, OKB ve sosyal fobiyle görülebilir.
Dismorfobi en sık yüzdeki kusurlar, saç, göğüsler, genital organlar veya vücudun tümünden görülebilir. Vakaların büyük coğunluğunu çalışmayan ve hiç evlenmemiş kişiler oluşturur. Vücut dismorfobik bozukluğu olan kişi rinoplasti, mamoplasti, yüz kırışıklıkları, yada gerdan sarkıklarının düzeltilmesini isteyebilir.
Ancak ameliyattan sonra kişi coğunlukla rahatlamaz, ileri evrelerde sıklıkla daha şiddetli psikopatolojik şikayetler gösterirler. Tekrarlayan ve tedaviye dirençli bazı depresyonlarda kişi ancak vücudunu rahatsız olduğu bölgesini düzelttirdiği zaman çökünlüğünden kurtulacağını zanneder. Genellikle bu bozukluk bir sır gibi saklanır. Zamanın coğunu ayna karşında geçirir. Sosyal ortamlarda duyduğu sıkıntıya bağlı olarak, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete gelişir. Sosyal izolasyon, ilişkilerde tatminsizlik, utanç, düşük benlik değeri sıktır. Hastanın sosyal, mesleki ve özel hayatında bozulmalara yol açan bir bozukluktur. Vakaların %90'ında bir major depresif atak, %70'inde anksiyete bozukluğu, %30'unda psikolojik bozukluk öyküsü mevcuttur. Vakaların 1/3'ü eve kapanır, çünkü kendisiyle alay edileceğini düşünür. Vakaların 1/5'i intahar girişiminde bulunur.
alıntıdır-
Dr.Ali GÖK İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
Aynalar Bize Yalan Söylüyor!
Yapılan araştırmalara göre, aynada kendimizi gördüğümüz halimizle, başkalarının bizi nasıl gördüğü arasında fark var. Bu yüzden başkaları tarafından nasıl göründüğümüzü anlamak için aynaya bakmamız yersiz!
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, gözlerimiz sürekli resimlerin sağına odaklandığından, aynaya baktığımızda yüzümüzün sağına dikkat ediyoruz. Oysa sokakta bizi görenler yüzümüzün soluna bakıyorlar. İki imaj arasında büyük fark var.
St Andrew’s Üniversitesi’nin Algı Laboratuarı’ndaki araştırmayı yöneten Prof. Dave Perrett, beynin yüzleri tanıma yolunun bu sonucu doğurduğunu ve "Bir insana kendi fotoğrafını gösterin. Sonra aynı fotoğrafın aynadaki aksini gösterin. Bu kişi, aynadakini daha çekici bulacaktır" dedi. Profesör, insanın kendisini nadiren ’olduğu gibi’ gördüğünü söyledi.