Japon Mutfağındaki Değişim
Herkes tarafından beğenilen sushi geleneksel Japon yemeklerinden biridir. Sirkeli pilavın, balık ya da su kabuklusu ile birleştirilme alışkanlığı Edo döneminde ortaya çıktı. 1923′teki büyük Kanto depreminden sonra ülke geneline yayıldı.
Portekiz mutfağından uyarlanmış olduğuna inanılan tempura Edo döneminde Japonya`da ün kazanmıştır. Japon yemek kültürü diğer uluslara ait birçok uyarlama örnekleri ve uyarlama aşçılık alışkanlıkları sunar.
Japon Yushoku
Yushoku‘nun tam olarak anlamı batı-tarzı pişirmedir, fakat daha sonra anlamı tipik ev-tarzı yemek anlamında genişlemiştir. 19. yy’ın sonlarında Japonya diğer ülkelerle ticarete başladıktan sonra Japonlar diğer uluslara ait farklı tadları keşfettiler. Gerek giderek gelişen yeni ahçılık tarzı ve gerekse de Japonların hünerleriyle kendilerine uyarladıkları ve kendilerinin yaptıkları yabancı yemekler ile birlikte yoshoku tarzı japon yemekleri oluştu. Günümüzde geleneksel yemeklerin dışında yapılan ev yemekleri yoshoku tarzıdır.
Japonya’da Sofraların Şahı: Pilav
Jomon döneminin sonunda, pirinç yetiştiriciliği Çin’den alınmıştır. Daha sonraki yüzyıllarda pirinç, yemeklerde en çok kullanılan ana madde olmaya başladı. Diyet uzmanları pilav, miso çorbası (sebze çorbası), ve ızgara balığın iyi dengelenmiş bir diyet olduğunu söylerler. Japonya’da geleneksel yemek restoranlarında, bu üçlünün bulunduğu bir kaç çeşit menü mutlaka bulunur.
Japonların Orjinal ‘Fast Food’u, Kaiten Suşi
Kaiten-sushi bir çeşit suşi lokantası, fakat lokantada suşi tabakları bir bandın üzerinde sürekli dönüyor ve müşteriler bu banttan( ya da aşçıdan direk olarak) diledikleri suşi’yi alıyorlar. Bu restoran tarzı Osaka’nın ‘Genroku-Sushi’ lokantasında 1958 yılında icat edildi. Yemeğin sunumunu ve hazırlanışı daha verimli hale getiren bu sistem, lokanta sahiplerine maliyetleri düşürme imkanı sunarken, müşteri tarafında kazanım daha hesaplı ve hızlı servis Suşi oldu.