Limon çeşitli yerlerde kullanılan bir meyvedir. Hararet kesici, türlü içkilerin, şerbetlerin yapılışında, tedavilerde, bazı sosların yapımında, yemeklerde hep limonlardan yararlanılır. Bunun için mutfakta daima bulunmalıdır. Ayrıca biftek, kotlet, haşlanmış balık, çeşitli ızgaralar servis tabaklarına konulduktan sonra tabakların çevreleri limon dilimleriyle süslenirse yemekler daha güzel bir görüntüye sahip olur.
Limon, süsleme işi için çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. En çok kullanılan ve en basit biçimi, limonun dört parçaya bölünmüş şeklidir.
Bu işlem şöyle yapılır: Limon önce uzunlamasına ortasından kesilir, sonra her bölüm ikişer veya üçer parçaya bölünür. Bölünmüş olan limon parçaları ızgara yemeklerinin yanına konarak süslenir.
Bundan başka gene çok kullanılan basit bir şekil daha vardır: Limon yuvarlak dilimler halinde kesilir. Bu yuvarlak limon dilimleri çaylarda ve çeşitli içkilerde süs olarak kullanılır. Limon dilimlerinin daha güzel bir görüntüye sahip olmaları için kabukları üçgen biçiminde kesilir.
1 numaralı fotoğraf:
Limon dilimlerinin kelebek şeklinde kesildiği görülüyor: Limon önce ince ve yuvarlak dilimler halinde kesilir, sonra dilimlerin herhangi bir tarafından, fotoğrafta görüldüğü gibi bir üçgeç çıkartılır, çıkartılan üçgenin tam karşından bir üçgen daha çıkartılır, bıçağın ucuyla dilimin ortasından kenarına doğru kesmek yeter. Bunlar genellikle balık haşlamalarında, kızartmalarında, dilbalığı ve biftek ızgaralarında kullanılmaktadır.
2 numaralı fotoğraf:
Limonlar, gene çok ince olmamak üzere yuvarlak dilimler halinde kesilir. Sonra fotoğrafta görüldüğü gibi bıçağın ucuyla içinin yarısı çıkarılır. Kabuk ta bir tek yerinden kesilerek içe doğru katlanır. Bu dilimler maydanozlarla birlikte servis tabaklarının kenarlarına konarak süslenir.
3 numaralı fotoğraf:
Limonlar, önce yuvarlak dilimler halinde kesilir, sonra her biri ortasından ikişer parçaya bölünür. Gene her birinin etli kısımları orta yerlerinden kesilir, yalnız kabuğun kesilmesine dikkat etmek gerekir. Sonra ortalarından kesilmiş olan limon dilimleri fotoğrafta görüldüğü gibi birbirine geçirilir.
4 numaralı fotoğraf:
Limonun tepesinden başlayıp küçük bir bıçak veya çakıyla kabuğu küçük parçalar halinde veya çam kozalağı biçiminde koparmadan ortasına kadar yarılır. İşlem bittikten sonra limon bir güle benzer. Bununla kayık tabağınızı süsleyebilirsiniz. İstenildiği taktirde kullanılmak üzere limonun altından bir dilim koparılabilir.
5 numaralı fotoğraf:
Bu biçimde hazırlanan limon büyük balıkların ızgaralarında, haşlamalarda, kebaplarda kullanılır. Limonun kabuğu bir ucunda başlayıp helezon biçiminde ortaya kadar kesilir, sonra aynı işleme limonun öbür ucundan başlayıp tekrar edilir ve aynı noktaya gelinir. Kabuk limondan tamamen koparılmaz, bir tek noktasından tutar. Kesilmiş kabukları uçlarından hafifçe çekerek uzatın.
6 numaralı fotoğraf:
Buklelerin arasına 6 numaralı fotoğrafta görüldüğü gibi maydanozlar sıkıştırın.
Servis tabakları bazen de fotoğrafta görüldüğü gibi zigzag kesilerek iki parçaya bölünmüş limonlarla da süslenir. Limon tahtanın üstüne konur. Ucu çok keskin olan bir bıçakla limon hafifçe ortasından çizilir, bu, limonun ortasını sınırlamak için yapılır. Sonra limon zigzaglı olarak etiyle beraber derinlemesine kesilir. Böylece birbirinin aynı olan iki limon parçası elde edilir. İki limon parçasının etleri birbirinden bir bıçakla koparılır.
8 ve 9 numaralı fotoğraf:
Bir limondan küçük bir sepet elde etmek için limonun yarısının iki tarafı karşılıklı olarak etiyle beraber kabuğu oyularak çıkartılır (8 numaralı fotoğraf). Yalnız ortasında sepetin sapını teşkil etmesi için band biçiminde kabuk bırakılır. Sapın kenarlarını hafif vuruşlarla dantel gibi kesin. Sonra sepet kısmının etini de oyarak kabuktan ayırın (9 numaralı fotoğraf). Sepetin içi maydanozla doldurularak süslenir.
10 numaralı fotoğraf:
Çizgili limon adı verilen bu biçim şöyle yapılır: Limonun kabuğu bıçağın ucuyla ince ince aralıklı ve uzunlamasına kesilir. Sonra üstünde çizgiler meydana gelen limon, yuvarlak dilimler halinde kesilir. Bu dilimler çayla birlikte servis yapılır. Ayrıca kurutulmuş ekmek ununa batırılarak kızartılmış olan balıkların yanında da servis yapılabilir.
Limonlara biçim vermek görüldüğü gibi zor bir iş değildir. Herkes kendine göre türlü biçimler yaratabilir. Çeşitli biçimde limonlarla süslenen servis tabaklarının daha canlı ve daha güzel bir görünüşleri olur.