Saç Ekimi Teknikleri Nelerdir?
Çoğunlukla artan yaş ile beraber kel kalma sorunu ile karşılaşan kişilere uygulanan saç ekimi, kaza gibi durumlarda saç kaybı yaşamış olan kişilere de uygulanabilmektedir. Herhangi bir yaş sınırı olmadan yapılabilen
saç ekimi teknikleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar FUT ve FUE teknikleridir. İki yöntemden birinin tercihi hem hastanın isteğine hem de hekimin yönlendirmesine bağlı olarak değişecektir.
FUT Tekniği ile Saç Ekimi Yöntemi
Klasik şerit yöntemi olarak bilinen FUT tekniği, FUE yöntemine göre daha eski bir ekimi tekniğidir. Bu yöntemde ense üzerinde bulunan dökülmeye karşı dayanıklı olan kıl köklerinin bir şerit halinde çıkarılması ile işlem yapılmaktadır. Bu teknik, FUE yönteminin geliştirilmesi ile beraber çok tercih edilmeyen bir yöntem olsa da uygulamasına hala rastlanmaktadır.
FUT tekniği öncesi lokal anestezi yapılarak hastanın acı ve ağrı hissetmeden operasyonun tamamlanması sağlanmış olmaktadır. Uyuşturulan ense bölgesinden alınan belirli boyutlardaki deri parçası, iyice temizlendikten sonra ekim yapılmak istenen bölgeye nakledilmektedir. Bu yöntem ile ense üzerinde kesik için dikiş atma işlemi yapılarak yaklaşık 1 ay sargıda bekletilir. Ense bölgesinde kesik izi dikişten sonra bile kalabilmektedir. Operasyon sonrası ağrı ve iyileşme süresinin uzun olması sebebi ile FUT yöntemi, son yıllarda tercih edilmemektedir.
FUE Tekniği ile Saç Ekimi Yöntemleri
Yeni bir saç ekimi yöntemi olan FUE tekniği, giderek daha popüler bir teknik haline gelmektedir. Bu yöntemde de tıpkı FUT yönteminde olduğu gibi saç kökleri ense bölgesinden alınmaktadır. Fakat FUT yönteminde olduğu gibi şerit halinde değil, tek tek alınan saç kökleri ile saç ekimi gerçekleştirilir.
Özel uçlu mikro motorlar yardımı ile ense üzerinde bulunan dökülmeye karşı dayanıklı olan saç kökleri teker teker alınmaktadır. Lokal aneztezi yöntemi ile hastanın acı ve ağrı hissetmeden gerçekleştirilen FUE yöntemi ile ekim çok daha kolay bir hale gelmektedir. Saç alınan ense bölgesi üzerinde kesik ve dikiş işlemi yapılmadığı için operasyon sonrası herhangi bir iz kalmamaktadır. Operasyon sonrası az ağrı yaşatması ve iyileşme süresinin FUT yönteminden daha hızlı olması bu yöntemin FUT'un yerini almasını sağlamaktadır.