Üniversitedeki öğretim üyelerine tam gün yasası geliyor Sağlık Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başhekimlerden sonra kamuda çalışan tüm doktorlara muayenehane yasağı getirmeye hazırlanıyor. Ek ödemelerle ortalama 5.5 milyar lira maaş alan doktorlar ya muayenehanelerini kapatıp hastanelerde tam gün çalışacak, ya da kamu dışında görev yapacak.
Bakan Akdağ, doktorların yüzde 62'sinin tam gün çalıştığını, geriye kalan yüzde 38'lik kısmın ise tercih yapacağını belirterek, Kamuda doktorların yarım gün çalışmasını kaldırıyoruz dedi.
Bakan Akdağ, sağlık muhabirleriyle Hekimevi'nde kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı tüm kamu hastanelerinde doktorların tam gün çalışmasını sağlamak için başlattıkları girişimlerin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, daha önce tam gün çalışan hekim sayısının yüzde 11'den yüzde 62'ye yükseldiğini söyledi. Geriye kalan yüzde 38'lik kısmın yarı zamanlı çalıştığını hatırlatan Akdağ, kamuda çalışan doktorların yarım gün çalışmasını önleyeceklerini söyledi. Hem hastanede hem de muayenehanede çalışma döneminin sona erdiğini ifade eden Bakan Akdağ, Sayın Başbakan'ın bu konuda talimatı var. Doktorlarımız tercihini yapacak. Geriye kalan yüzde 38'lik kısım arzu ederse kamuda çalışacak, arzu etmezlerse kamudan ayrılıp özel muayenehanelerinde mesleğini sürdürecek diye konuştu.
Doktorlara hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak için çaba sarf ettiklerini anlatan Akdağ, ek ödemelerle birlikte kamuda çalışan bir uzman hekimin ortalama 5 bin 500 YTL (5.5 milyar lira) ücret aldığını söyledi. Akdağ, Uzman hekimlerimiz ortalama bin 500 YTL maaş, ortalama 4 bin YTL ise döner sermayeden ücret alıyorlar. Bu rakam daha düşük olduğu gibi daha yüksek de olabilir ama ortalama bir uzman hekim ayda 5 bin 500 YTL ücret alıyor. Geçmiş dönemlerde doktorlara, 'Ben sana bin 300 lira vereyim sen git üstünü muayenehanede kazan' denildiği için doktorlarımız yarı zamanlı çalıştı. Türkiye'de hiçbir hekimin işsiz veya parasız kalacağına inanmıyorum. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu artık dışarıdan, yani özel muayenehanelerden de hizmet alıyor. Tercihlerini kamu dışından yana kullanırlarsa bile kayıpları olmaz. Bugün pratisyen hekim olan aile hekimlerinin aldığı ücret bile 4 bin YTL'nin altına düşmüyor dedi.
Bakan Akdağ, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da yapacakları değişiklik ile 'tam gün' uygulamasına geçildiğinde üniversite hastanelerinde görev yapan doçent ve profesör gibi akademik personelin kazançlarının doyurucu olması için yeni mevzuatlar getireceklerini kaydetti. Sağlık Bakanı Akdağ, yabancı hekimlerin çalışmasının Türkiye'deki iş piyasasına olumsuz etki yapacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Türkiye'ye 5 bin yabancı hekimin gelmesi halinde bile doktorların iş alanlarında en küçük bir daralma olmayacağını ifade eden Akdağ, buna gerekçe olarak ise hekim sayısının yetersizliğini gösterdi. Türkiye'de şu anda toplam 100 bin hekimin görev yaptığını hatırlatan Akdağ, rakamın 2023 yılında 200 bine çıkmaması halinde sağlık hizmetlerinin yürütülemez hale geleceğini iddia etti. Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
Türkiye'nin nüfusu ve hizmet alımındaki engeller kaldırıldıkça talep artıyor. Her yıl mezun olan 4 bin 500 tıp öğrencisiyle bu sağlık hizmetleri yürüyemez. 2023 yılında Recep Akdağ sağlık bakanı olmayacak, zaten benim de böyle bir hedefim yok. Ama doktor açığını mutlaka kapatmamız lazım, aksi halde sağlık hizmetlerinde ciddi sıkıntılar yaşanır. YöK bu konuda hiçbir işbirliğine yanaşmıyor. YöK Başkanı'nı bu konuları konuşmamız için iki kere davet ettim, gelmedi. Gelmedikleri gibi doktor ihtiyacı olmadığını düşünüyorlar. Bu yıl da bu imkanı kaçırdık. Umarım yeni YöK yönetimiyle bu sorunu çözeriz. Türk Tabipleri Birliği (TTB) YöK'le aynı paralelde düşünüyor. Davulun sesi uzaktan hoş gelir diyeceğim, TTB çok uzaklarda değil. Hekimlerin sıkıntısı, iş yükünü çok iyi biliyor ve zaman zaman bundan dert yanıyor. Ben bir çocuk hekimiyim, günde 20 hastaya bakabilirim, ama sayı 50 olunca sıkıntı olur. Hekim dağılımında önemli adaletsizlikler vardı, bunu düzelttik.
..................
Konuyla ilgili Medimagazin Genel Yayın Yönetmeni Dr.İbrahim Ersoy'un Medimagazin'de gelecek hafta çıkacak yazısı:
Muayenehanecilikle ilgili son durum
Muayenehanelerle ilgili gelinen noktada bir çok meslektaşımızın kafaları karışmış durumda. Hele geçen hafta ulusal basında muayenehanecilikle Kamu Hastane Birlikleri Yasa'sının ilişkilendirilmesi kafaları daha da karıştırdı. Hemen belirtelim; Kamu Hastane Birliklerinin kurulmasıyla ilgili yasanın muayenehanecilikle alakası yok.
Hatırlayacağınız gibi Nisan ayında Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan önce başhekimlere uygulanan muayenehane açma yasağının artık devlet hastanelerinde çalışan doktorlara da uygulanacağını belirterek, Artık döner sermaye olduğu için doktorlar da muayenehanelerini kapatacak. Ama ben özel olarak çalışacağım diyorsan o zaman da buyur git özel hastanelerde çalış. Bu yolu açtık demişti.
Bunun dışında Medimagazin'de daha önce bir çok kez, muayenehanesi olan hekimlerin devlet hastanelerde performans katsayısının her geçen gün düşürülmesiyle ilgili haberlere yer verdik. Ayrıca haberlerde bunun tam gün yasasına geçiş için bir altyapı hazırlığı olduğunu bir çok kez belirtmiştik.
Ya muayenehane, ya hastane haberlerinden sonra geçen hafta bir çok meslektaşımız Muayenehaneler ne olacak? sorusunu bize sordu. Muayenehanesinin duvarlarını boyatmak isteyen bir doçent ablama şu cevabı verdim: Aralık ayına kadar bekleyin!
Bu süre içerisinde Bakanlıktan görüştüğümüz yetkililer, Ya muayenehane, ya hastane seçeneğinin bu yılın sonunda kesinlikle hekimlere sunulacağını bildirdiler. Hatta eğer Bakanlık hastanesini seçecekse, Duvarlarını boyatmasın, en kısa zamanda elden çıkarsın, çünkü birkaç ay sonra para da etmeyecek diyenler de oldu.
Bu gelinen noktada Medimagazin'de daha önceleri de yazdığımız gibi Bakanlık tam gün çalışmayla ilgili kararını çoktan verdi. Şu an bunun düzenlemeleri, özel sektörle nasıl ilişkilendirileceği, üniversitedeki öğretim üyelerinin muayenehanelerinin ne olacağı konusunda formüller üretiliyor.
Bu durumda tam gün seçeneğinin Sağlık Bakanlığında uygulanmasından sonra üniversitede çalışan öğretim üyelerine de yansıyacağı, ancak bunun farklı hukuki düzenlemelerle yapılacağı için biraz daha gecikeceğini söyleyebiliriz.
Bakanlık uzman hekimlerin yaklaşık 3'te 2'sini oluşturan devlet ve eğitim hastanelerinde yapılacak bu uygulamanın diğer 3'te 1'e uygulamamanın adaletsiz olacağını düşündüğü için bu konuda da kararlı görünüyor.
Bakanlık bu arada tam gün uygulamasını getirdiğinde Bakanlık hastanelerinden istifa ederek özel sektöre geçişi önlemek için, özel hastaneler ve tıp merkezlerinde fark almamanın formüllerini de arıyor. Bildiğiniz gibi şu an özel sektör hekimler açısından daha cazip durumda. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeler birkaç aydır özel sektörü yoğun bir hekim arayışına itti. Ve doğal olarak özel hastaneler hekim ücretlerinde iyileştirmeler yaptı. İşte bu durumda devlet hastanelerindeki uzman hekim kadrolarını korumak isteyen Bakanlık, özel hastaneler ve tıp merkezlerinde fark ödenmemesinin nasıl olacağı konusunda çalışmalar yapıyor.
Tüm bunlar yapılırken Bakanlığın Muayenehaneleri tamamen bitirelim anlayışıyla hareket etmemesi gerekiyor. Unutmamak gerekir ki, şu ana kadar muayenehaneler sağlık alanında önemli bir boşluğu doldurmuştur. Bu nedenle hekimlerin özel sektörde tamamen sermayenin eline teslim edilmesi, sadece hekimlerle ilgili bir durum değil, aynı zamanda toplum sağlığını da ilgilendiren bir durum olacaktır.AA Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |