Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 432,578
Tesekkür: 0
429 Mesajinıza toplam 518 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Nasıl Bir Tam Gün Yasası? SAĞLIK HİZMETLERİNDE TAM-SüRE ÇALIŞMA
Dr. Şükrü GüNER
TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi
Hekimlerin % 75 ini ilgilendiren bir konu. Kamuda çalışan hekimlerin muayenehanelerini kapatmaları, kısaca Tam Gün Çalışma yeniden gündeme geldi. Bu yılın sonuna kadar da uygulama başlatılacak.
Kamu hekimlerinin aynı zamanda özel hekimlikte yapabilmeleri Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri verilen bir haktır. Bu kadar köklü bir geçmişi olan uygulamanın değiştirilmesi kapalı kapılar arkasında değil, ilgili meslek örgütlerinin, tıp fakültelerinin, eğitim hastanelerinin görüşleri alınmalıdır. Başta hekimler olmak üzere, sağlık sektörünün diğer kesimlerine, tartışmaya açılmalıdır. Bu ön çalışmalar yapılmadan getirilen uygulamalar daha önceki 2 girişim gibi, başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Tam Süre, bir çalışma biçimidir. Doğru bir ilkedir. Ama tek başına ele almak olumlu bir sonuç getiremez.
Aynı zamanda Tam Süre, Sağlık sorunlarımızın çözümü demek değildir. Bu yanlışa düşmemek gerekir.
Geçmişte Tam Süre Uygulamaları
Türk Tabipleri Birliği 1967 yılından beri Büyük Kongre Kararı ile Tam Süre çalışma ilkesini benimsemiştir. (1)
25. 06.1965 yılında yeterli hazırlık yapılmadan kamu hastanelerinde çalışan hekimlere Tam Süre Çalışma Yasası çıkartıldı. Uygulamada başarılı olamadı. Kısa bir süre sonra vaz geçildi.
İkinci girişim ise, 29.06.1978 tarihinde çıkartılan 2162 sayılı Sağlık Personelinin Tam Süre Çalışma Esaslarına Dair Yasa ile olmuştur.
Bu Yasa'nın çıkışında Türk Tabipleri Birliği destek vermiş, nasıl olması gerektiği düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak defalarca, Bakanlığa iletmiştir.
Yasa'nın Uygulama Yönetmeliği hazırlanmasında da Bakanlıktaki çalışmalara katılmıştır.
Ne yazık ki, bu desteğe rağmen uyarılar dikkate alınmamış, Yasa'nın yaşayabilmesi için gerekli tedbirler alınmamıştır.
Yapılan yanlışlıkların başında Yasa çıkmadan evvel yeterli ön çalışmanın yapılmamış olmasıdır.
Yasa Tasarısı ancak diğer Bakanlıklardan görüş almak üzere gönderildikten sonra Türk Tabipleri Birliğine verilmiştir. Yasa Meclisten geçtikten sonra Sayın Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk eksik ve aksak yanlarını düzeltecek yeni yasaların çıkarılması dileğiyle yasayı onaylamıştır.(2) Zamanın Sağlık Bakanı ise Sayın Dr. Mete Tan'dır.
Yasa çıktığı günden itibaren, uygulamalar, hep hekimler aleyhine olmuştur.
1978 Tam Süre Yasasında, uygulamada önemli hatalar yapılmış ve hekimlerin güvenini sarsmıştır.
Yasanın ekonomik ve sosyal güvenceler, uygulamada zedelenmiştir.
Tazminatların hesaplanması yasaya rağmen yanlış yapılmıştır.
Bir çok meslek grubunun göstergeleri yükseltilerek maaşları artırıldığı halde hekimlere Tam Süre Yasasından dolayı bu yükseltme yapılmamıştır. Bu durum emekli ikramiyesi ve emekli maaşlarının düşmesi sonucunu doğuracaktır.
Ve ödenekler emekliliğe yansıtılmamıştır.
Türk Tabipleri Birliği, Tam Süre Yasası yanlış uygulamaları ve Yeni Yasalarla tam süre çalışmanın getirdiği değerleri ortadan kaldırma girişimleri üzerine Danıştay Davası açmak zorunda kalmıştır. (3)
Nihayet 12 Eylül Hükümeti 2368 No' lu Yasayı 31.12.1980 tarihli Resmi Gazete yayınlayarak Tam Süre Yasasını yürürlükten kaldırmıştır. Fakat haftalık 45 saatlik çalışmayı muhafaza etmiştir.
Hekimler Niçin Muayenehane Açıyorlar?
Hekimlerin kamuda çalışırken aynı zamanda muayenehane açmalarının nedenlerinin başında ekonomi ve siyasi iktidarların uyguladığı sağlık sistemi, gelir.
Geçici bir süre kamuda çalışanların ücretleri iyileştirilse de, hekimler bunun sürekliliğinden endişe duyarlar. Ama asıl olarak sisteme ve uygulamalara duyulan güvensizliktir.
Alacağı ücretin tek taraflı olarak belirlendiği, ne zaman tayini çıkacağı, ne zaman geçici göreve gönderileceği, ne zaman önünün kesileceği, belli olmayan bir ortama hekimler güven duymamaktadır.
Günde 100 ün üstünde hasta baktırılmak zorunda bırakılan,
24 saat çalışması gereken bir ameliyathanenin çeşitli nedenlerle çoğu kez 6-8 saat çalıştırılmasıyla, ameliyat olanakları kısıtlı,
Yeterli yardımcı sağlık personeli olmayan ve genellike başına siyasi iktidarla yakınlığından başka hiç bir özelliği olmayan idarecilerin atandığı bir ortama, güven duymamaktadır.
Hekimler arası dayanışmada da kuvvetli bağlar geleneksel olarak olduğu pek söylenemez.
Tüm bu değerler hekimlere bireysel çalışmayı daha çekici kılmaktadır.
Hekimin ve kamu sağlık sisteminin sorunu tek başına ücret sorunu değildir. Aynı zamanda çalışma ortamı, çalışma güvencesi ve yönetimde kendini ifade edebilme gibi önemli sorunlar vardır.
Tam Gün Çalışma Yeniden Gündemde
Son aylarda hazırlık çalışmaları hızlandırılan, kamu hekimlerinin muayenehanelerini kapatmaları çalışmaları, 1978 Tam Süre Yasası çalışmalarına benziyor.
Hatta ondan daha da içe kapanık yürütülüyor. Sadece basına sızan haberlerden bilgi sahibi oluyoruz.
Hazırlık çalışmalarında geçmişteki deneyimlerden faydalanılmıyor. İlgili meslek kuruluşlarından görüş alınmıyor. Hastanelerde ön çalışma yapılmıyor. Konuya sadece muayenehaneleri kapatmak ve hekimlere biraz daha fazla ücret vermek olarak bakılıyor.
Oysa sorunlar bu kadar yüzeysel değil.
60 binin üzerinde özelde çalışan hekim var. Bunun sadece 10 bine yakını tamamen özelde. Geri kalanı hem kamu, hem özel' de çalışıyor.
Yasa uygulandığında ne kadar kamu hekimi muayenehanesini kapatacak?
özellikle eğitim kadrosundaki hekimler ayrılırsa bu açık nasıl kapatılacak?
Başhekimlere muayenehane yasağı getirildiğinde ayrılan başhekim sayısını hiç te azımsamayalım.
Tıp Fakültelere sisteme nasıl girecekler?
Hekimin alacağı ücretin garantisi ne olacak?
Size yukarıda 1978 deneyimini anlattım.
Daha önemlisi, sağlık sisteminde yalnız hekimler mi var? Diş hekimleri, eczacılar, hemşireler ve diğerleri arasında uyum nasıl sağlanacak?
Kamu sağlık kurumunda çalışan ve tarif edilen okullardan mezun olmayan idari personel sisteme dahil edilmediğinde, ne gibi sorunlarla karşılaşılacak?..
Bu soruları cevaplandırmadan yapılacak uygulama olumlu bir sonuç getirmeyeceği gibi, akıbeti de eski girişimler gibi olacaktır.
Nasıl Bir Tam Süre Yasası?
Tam Süre çalışma doğru bir ilkedir. Bu ilkenin hayata geçirilebilmesi, kalıcı ve başarılı olabilmesi için;
- Sağlanacak ekonomik destek, hiç bir zaman özel çalışmayı düşündürmeyecek oranda olmalıdır. Bunun da güvencesi Toplu Sözleşmeli Grevli Sendika hakkıdır. Bu haktan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Hekimler hiç bir zaman hastalarını ihmal edecek kadar grev düşkünü değildirler.
- Tayin, nakil ve yükselme işlemlerinde siyasi iktidarlardan bağımsız görev yapan Yüksek Hekimler Kurulu oluşturulmalıdır.
- Hekimler ve diğer sağlık personelinin, yönetimde kendilerini ifade edebilme ve yönetime katılımı sağlanmalıdır.
Tam Süre çalışma, ancak geniş bir ön çalışma, hazırlık safhasında ilgili kuruluşların görüşlerine başvurulması ve dikkate alınması, geçmiş deneyimlerden de faydalanılması ile başarılı olabilir.
Kapalı kapılar arkasında yapılan hazırlıklarla, aceleyle kamuoyunu sunularak çıkartılacak bir yasa geçmişin tekrarı olacaktır.
Sağlık hizmetlerinin özelliğinden dolayı, hiç bir düzenleme, hekimlerin ve sağlık personelinin desteği olmadan başarılı olamaz.
Kaynaklar:
1. Dr. Erdal Atabek, Toplum ve Hekim TTB Yayınları Eylül 1978 Sayı 9
2. Dr. Bildat Kahraman Toplum ve Hekim, TTB Yayınları Şubat 1979 Sayı 14
3. Toplum ve Hekim TTB Yayınları Mayıs 1979 Sayı 17
www.istabip.org.tr Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |