Hollanda Nymegen üniversitesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Freek Verheught, dünyada her yıl 17 milyon insanın, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. 3. Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi, Antalya'da başladı. Kongrenin açılışına katılan Hollanda Nymegen üniversitesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Freek Verheught, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tıkanan kalp damarlarının ilaçla veya balonla açılabildiğini belirtti.
Kalp damarları tıkanan kişinin kısa sürede hastaneye gitmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Verheught, Türkiye için de bu çok önemli. Bu tip hastaların en kısa sürede hastaneye ulaştırılması için çok sayıda ambulansın bulunması gerekiyor dedi.
Tıkanan damarların açılmasının ardından yeniden tıkanmasını önlemek için etkili ilaçlar olduğunu bildiren Prof. Dr. Verheught, ilaçların damar tıkanıklığını önlerken, kanama riskini az da olsa artırdığını kaydetti.
Kalp krizini önlemek için yaşam biçiminin değiştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Verheught, Bunun için kesinlikle sigara içilmemeli, uygun beslenilmeli, şişmanlamamalı diye konuştu.
Kalp krizini önlemenin ölümü de engellemek anlamına geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Verheught, şunları söyledi:
Kalp krizini engellemek için sigara içilmemeli, şişmanlamamalı, hareketliliği artırmalı, beslenme şeklini değiştirmeli. Kalp krizinde Türkiye'de artış var. Bununla mücadele etmek gerekli. Batı tipi yemek, ayaküstü atıştırmak, hareketsiz bir yaşam nedeniyle son 10 yılda Türkiye'de şişmanlık arttı. Şişmanlığı önlemek için Hollanda'da işe
le gidiliyor, asansör yerine merdiven kullanılıyor. Bunu herkes uygulamalı. Hareketsiz kalınmamalı.
Prof. Dr. Verheught, kalp krizinin Avrupa ülkelerinde azaldığını belirterek, Dünyada her yıl 17 milyon insan kalp damar hastalıkları nedeniyle ölüyor. Bu ölümlerin yüzde 80'i, gelişmekte olan ve 3. dünya ülkelerinde gerçekleşiyor dedi.
KONGRENİN KONULARI
Uluslararası Kardiyovasküler Farmakoterapi Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ali Oto da kongrenin açılışı dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı tarafından organize edilen kongre kapsamında 14. Uluslararası Kardiyovasküler Farmokoterapi Kongresi ile Uluslararası Minimal Invaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği Kongresi ve 2007 Kış Okulu'nun da düzenlendiğini bildirdi.
Kongre ve etkinliklerine 47 ülkeden bin 600 bilim adamı ve hekimin katıldığını ifade eden Prof. Dr. Oto, kongrede kalp hastalıklarının ilaçla tedavileriyle ilgili yenilikler, kalp krizi, kalp yetmezliği teşhisi ve tedavisi, kalp cerrahisinde mini cerrahi gelişmeler, hipertansiyon gibi konuların ele alınacağını kaydetti.
Kongre, 2 Aralıkta sona erecek.