oSık sık, azar azar beslenmeye gayret ediniz (günde 4-6 öğün).
oBaşta kahvaltı olmak üzere öğün atlamamaya özen gösteriniz.
oBesin seçiminizde çeşitliliğe önem veriniz. Tek yönlü beslenmeyiniz.
oAna öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem verin. Süt, et, tahıl, sebze ve meyve gruplarını bir arada tüketmeye çalışınız.
oÇay, kahve yerine bitkisel çayları tercih ediniz.
oSigara içiyorsanız bırakınız veya azaltmaya çalışınız.
oÖncelikle kompleks karbonhidratlara önem veriniz (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler). Basit karbonhidratlardan mümkün olabildiğince uzak durunuz (çay şekeri, bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta...).
oBeyaz ekmek yerine, esmer ekmeği (kepekli, çavdar, yulaf, bol tahıllı veya tam buğday ekmeği) tercih ediniz.
oGünde en az 5 porsiyon sebze + meyve yemeye çalışınız (1 avuç meyve veya sebze 1 porsiyon olarak kabul edilebilir).
oSüt, yoğurt, peynir, yumurta (özellikle sarısı ile), yağlı tohumlar (aşırıya kaçmadan fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), kepekli tahıllar (kepekli makarna / erişte / pirinç / un), her tür balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler (çiğ veya az pişmiş olarak), gündelik yaşamda kullanılan iyotlu tuz beynin bilişsel işlevini artıran gıdalardır.
oHaftada en az 3 - 4 kere 30 - 45 dakika yürüyünüz. Yüzme,
e binme, tenis gibi sporlar da olabilir.
oBurundan soluk alıp ağızdan vermeye özen gösteriniz.
oAlkolden uzak durmaya çalışınız. İçerseniz 1 - 2 kadehi geçmeyiniz.
oEvinizi, çalışma odanızı ve işyerinizi doğal yollarla aydınlatmaya, havalandırmaya özen gösteriniz.
Uzman Diyetisyen
M. Turgay KÖSE
ETİK DİYET DANIŞMANLIK
Valikonağı Cad. No: 169/6 Nişantaşı - İSTANBUL
Tel: (0 212) 240 31 64 Fax: (0 212) 240 31 65
www.etikdiyet.com