Albay
Tesekkür: 0
429 Mesajinıza toplam 518 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM BAKANLIĞI REFİK SAYDAM HIFZISSIHHA MERKEZİ BAŞKANLIĞI HİZMET YÖNETMELİĞİ
SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM BAKANLIĞI REFİK SAYDAM HIFZISSIHHA MERKEZİ BAŞKANLIĞI HİZMET YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
BİRİNCİ KISIM
AMAÇ KAPSAM VE TANIMLAR :
MADDE 1- Bu Yönetmelik 4.1.1941 tarih ve 3959 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Hıfzısıhha Müessesesi Teşkiline Dair Kanunun 12’nci maddesi uyarınca hazırlanmış olup, Türkiye Cumhuriyeti Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Müessesesinin kuruluş, görev, yetki, sorumluluk, yönetsel ve bilimsel çalışma esaslarını düzenlemektir.
TANIMLAR :
MADDE 2.- Bu Yönetmelikte geçen:
“Bakanlık” sözünden Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı,
“Müessese” sözünden Türkiye Cumhuriyeti Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Müessesi (*),
“Enstitü” sözünden Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsü,
“Okul“ sözünden Hıfzıssıhha Okulu anlaşılır.
KURULUŞ VE GÖREVLER :
MADDE3.- Müessese Bakanlığa bağlı bir kuruluş olup, Enstitü ile Okul’dan oluşur. Müessese Enstitü Müdürü tarafından yönetilir.
İKİNCİ KISIM
MÜESSESENİN TEMEL GÖREV VE İŞLEVLERİ:
MADDE 4.-Müessesenin temel görevleri ve işlevleri şunlardır:
1) Çeşitli aşı ve serumlarla, kan ürünleri, antijen ve antiserumları üretmek. Bakanlığın gerekli göreceği diğer biyolojik ve kimyasal preparatları hazırlamak,
2) Çevre kirlenmesi, araştırması ve analizlerini yapmak ve bu amaçla gerekecek yeni birimler kurmak,
3) Her türlü yerli ve yabancı farmasötik preparatların ilk muayeneleri ile, piyasadan alınan numuneleri inceleyerek kalite kontrollarını yapmak,
4) Her türlü ruhsatlı ve ruhsatsız ilaçların farmakolojik etkilerini incelemek, kontrendikasyonlarını ve tedavideki yerlerini saptamak ve göstermek,
5) Halk sağlığını ilgilendiren ve kanunlarla belirtilen her türlü mikrobiyolojik, serolojik, parazitolojik, fiziksel muayene ve kimyasal analizleri yapmak,
6) Laboratuvar analiz, kontrol ve üretim metodlarının ülke içinde bir örnek hale getirilmesini sağlamak ve referans laboratuvarı görevlerini yapmak, gerekli görülecek bölgelerde şubeler kurulmasını ve bunların düzenli aralıklarla bilimsel, eğitsel ve yönetsel kontrollarını yaparak etkin çalışmalarını sağlamak,
7) Diğer ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, inceleme, araştırma ve bilimsel yayınlar yapmak, periyodik bilimsel dergi ve yurt çapında laboratuvar yönetimlerinin standardizasyonuna yöneltici yöntemler yayınlamak, düzenli aralıklarla bilimsel konferanslar ve kurslar düzenlemek,
8) Tababet Uzmanlık Tüzüğü’ne göre Uzman personel yetiştirmek, yurt çapında laboratuvar ve halk sağlığı personeli yetiştirme çalışmalarını düzenlemek, gerektikçe, hazırlanacak ortak protokoller çerçevesinde üniversiteler ve bilimsel kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak programlar düzenlemek,
9) Personelin, Bakanlığın izni ve onayı ile bilimsel toplantı ve kurslara katılmalarını sağlamak, toplantı ve kurslar düzenlemek
10) Kontrol, üretim ve araştırma işlevlerine uygun nitelikte ve sayıda deney hayvanı yetiştirmek,
11) Türk ve yabancı üniversite ve yüksek okul ve ilgili meslek okulları mezunlarının halk sağlığı alanında yetiştirilmelerini sağlamak,
12) Halk sağlığı ve bununla ilgili konularda, sivil, askeri ve yabancı kuruluşlarla işbirliği içinde eğitim, öğretim, inceleme ve araştırmalar yapmak,
13) Bakanlığa, halk sağlığı alanındaki sorunlarda belirli aralıklarla ve gerektikçe görüş bildirmek.
14) Halk sağlığı hizmetlerinin yürütülüşünde yarar sağlıyabilecek erken tanı, korunma ve tedavi konularında epidemiyolojik alan uygulamaları ve laboratuvar incelemeleri yapmak,
Organlar ve Bunların Nitelik, Görev, Yetki ve Sorumlulukları;
ENSTİTÜ MÜDÜRÜ:
MADDE5.- Enstitüsü Müdürü’nün uzman tıp doktoru olması, yabancı dillerden İngilizce, Almanca, Fransızca’dan en az birini bilmesi, enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji dalında öncelik tanımak üzere klinik laboratuvar dallarında birinde en az 10 yıllık uzman olması, ayrıca bilimsel yayınlarının bulunması gerekir. Aynı nitelikte olanlar arasında akademik ünvanı olanlara öncelik tanınır.
MADDE 6.- Enstitü Müdürü, Müesseseyi yürürlükteki kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler uyarınca yönetir. Aşağıdaki görevleri yapmak ve yaptırmakla yükümlü ve sorumludur.
1) Müessese’nin her türlü işinin yürütülmesinde kurullar, bölümler, gruplar, birimler ve laboratuvarlar arasında işbirliğinin kurar, görevlerini zamanında ve verimli biçimde yapılmasını sağlamak üzere gerekli önlemleri alır.
2) Müesseseyi bilimsel yönden yurt içinde ve dışında temsil eder veya temsilci kişiyi seçer,
3) Araştırma ve yayın işlerini ilgili kurullarla planlar, yürütür ve bu hususlarda Bakanlığa önerilerde bulunur ve görüşünü bildirir.
4) Müessesenin çalışma alanına giren bütün bilimsel ve teknik konularda, başta üniversiteler olmak üzere, çeşitli kuruluş ve kurumlarla işbirliğini sağlar. Bu konulara ilgili olarak, yurt içinde ve dışındaki gelişmeleri izler, uygun görülecek yeniliklerin Müessesede uygulanmasını sağlar.
5) Personelin, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığındaki Personele Sicil Raporu Vermeye Yetkili Amirler Yönetmeliğine göre sicil amirliğini yapar.
6) Müessese bütçesini hazırlar, harcamaları yürürlükteki kanun uyarınca harcanmasını sağlar ve ödenek durumunu sürekli gözler,
7) Müessese ihtiyaçlarını tespit eder ve zamanında Bakanlığa önerilerde bulunur.
8) Müessese Kurullarının görüşlerini alarak, Müessese’nin gelişmesi yönünden tespit edilen yöntemlerin uygulanmasını sağlar.
ENSTİTÜ MÜDÜR YARDIMCILARI:
MADDE 7.-Enstitü Müdür Yardımcılarından birinin Enstitü Müdürü’nün niteliklerini taşıması, diğerlerinin üniversite mezunu olmaları gerekir. Enstitüsü Müdür Yardımcıları Enstitü Müdürü tarafından görevle ilgili olarak verilen işleri yaparlar.
OKUL MÜDÜRÜ:
MADDE 8.-Okul Müdürü’nün tıp doktoru ve Okul hizmetleri ile ilgili bir dalda en az 10 yıllık uzman olması gerekir.
MADDE 9.- Okul Müdürü, Okulu yürürlükteki kanun, tüzük ve yönetmelikler uyarınca uyarınca yönetir. Okul’un her türlü işlerinin yürütülmesinde Okul birimleri arasında işbirliğini sağlar. Enstitüsü Müdürü’nün onayı ile Okul-dışı temas ve anlaşmaları yürütür, Okul Kurulunu toplar ve başkanlığını yapar.
GENEL SEKRETER:
MADDE 10.-Enstitü ve Okul Genel Sekreterleri Müessese hizmetleri ile ilgili uzmanlık dallarında uzman olanlardan veya yüksek öğrenimi olanlardan ve tercihan yabancı dil bilenler arasından seçilir ve Enstitü Müdürü’nün önerisi üzerine Bakanlıkça atanır.
Genel Sekreterler aşağıdaki görevlerin yerine getirilmesinde Enstitü Müdürüne karşı sorumludur.
1) Yönetsel konularda işbirliğini sağlar,
2) Dış ilişkileri ve yazışmaları yürütür,
3) Müessese kitaplığını denetler,
4) Yayın komisyonunun tabii üyesi olup, Müessese kitaplığını, Basın-Yayın ve Tanıtma hizmetlerini düzenler,
5) Organizasyon ve metot geliştirme işlerini yürütür.
6) İstatistik hizmetleri ile tercüme işlerini düzenler.
MADDE 11. – Enstitü Müdürü, Okul Müdürü ve yardımcıları meslek ve uzmanlık dalları ile ilgili bir laboratuvarda görev alabilir veya çalışmalara katılabilirler.
DANIŞMA KURULU:
MADDE 12. – Danışma Kurulu, Enstitü Müdürü’nün başkanlığında Okul Müdürü, Müdür Yardımcıları, Genel Sekreterler, Bölüm ve Grup Başkanları, Serum Çiftliği Müdürü’nden oluşur. Danışma Kurulu Enstitü Müdürü’nün çağrısı veya yılda en az 4 kez toplanır.
DANIŞMA KURULUNUN GÖREVLERİ:
MADDE 13. – Danışma kurulunun görevleri şunlardır:
1) Müessese’nin yönetimi ile üretim, eğitim, araştırma ve kontrol hizmetlerinin genel politikasında görüşlerini belirtir ve gerekli istişari kararları alır.
2) Müessese’nin yıllık çalışma programını hazırlayarak Enstitü Müdürlüğüne sunar ve uygulamada alınan sonuçları değerlendirir.
3) Komisyon seçimlerine ilişkin esasların tespitinde yardımcı olur.
DENETLEME KURULU
MADDE 14. – Denetleme Kurulu, Müesseseye bağlı olan Enstitü şube ve laboratuvarlarının bilimsel denetlemelerinden sorumlu ve yükümlü bir kuruldur. Müessese’nin bölüm ve grup başkanlarında oluşur. Enstitü Müdürüne karşı sorumludur, görevleri şunlardır:
1) Enstitü şube ve laboratuvarlarının periyodik bilimsel kontrollarını yapmak, gerektikçe bu işlevleri yürütecek çalışma grupları kurmak, bu laboratuvarlara bilinen örnekleri göndererek analiz sonuçlarını istemek ve değerlendirerek gerekli uyarı ve bilimsel düzenlemeleri yapmak,
2) Bu laboratuvarların araç – gereç ve bilgi bakımından eksiklerini belirleyip olanaklar oranında tamamlamak için Enstitü Müdürü nezdinde girişmelerde bulunmak,
3) Uyarılara rağmen çalışmalarını iyileştirmemekte direnen laboratuvarların sorumlularını gereği yapılmak üzere Enstitü Müdürüne bildirmek,
4) Laboratuvar sorumlularını ve teknik elemanlarını görev başında sürekli eğitmek ve yeni yöntemlerle yöntem değişikliklerini uygulayabilir duruma getirebilmek için düzenli aralıklarla merkezde ve mümkünse yerinde kurslar düzenlenmesi konusunda gereken girişimlerde bulunmak,
BİLİM KURULU:
MADDE 15. – Bilim Kurulu, Müessese’nin temel hizmet alanları olan üretim, kontrol ve tanı gruplarından danışma kurulunca önerilerek Enstitü Müdürü tarafından seçilecek 3 uzman, Enstitü Müdürünün seçeceği 2 uzman, Okul Müdürü ve Bölüm Başkanları arasından seçeceği 3 uzman, 2 Bakanlık temsilcisi; Üniversitelerarası Kurulca yurdumuzdaki üniversitelerin ilgili bilim dallarına, Mikrobiyoloji, Farmakoloji, Biyokimya, Eczacılık ve Kimya bilim dallarına mensup öğretim üyeleri arasından seçilecek 5 uzmandan oluşur. Enstitü Müdürü Kurulun tabii üyesi ve başkanıdır. Kurul raportörlüğünü Enstitü Genel Sekreteri yapar, Oy hakkı yoktur. Kurul, yarıdan bir fazlasının mevcudiyeti halinde toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
Bilim Kurulunun görev süresi 3 yıldır. Üyeler tekrar seçilebilirler. Kurul, yılda en az 3 kez belirli aralıklarla ve gerektiğinde Enstitü Müdürünün daveti ile toplanır.
BİLİM KURULUNUN GÖREVLERİ:
MADDE 16. – Bilim Kurulu
1) Müessese’nin bilimsel çalışma ve yönelişleri için – önerilerini belirleyerek Enstitü Müdürlüğüne iletir.
2) Bilimsel çalışmaların planlanması ve iyileştirilmesinde Enstitü Müdürüne yardımcı olur.
3) Müessesede 1 yıl içinde yapılacak olan seminer, konferans, sempozyum, gibi
bilimsel toplantıları planlar ve programlaştırır.
4) Teknik eleman, asistan ve uzman eğitim programlarının düzenlenmesinde ve günün koşullarına göre geliştirilmesinde Enstitü Müdürüne önerileri tespit eder.
OKUL KURULU:
MADDE 17. – Okul Kurulu, Okul bölüm başkanlarından oluşur. Okul Müdürü, yardımcısı Okul kurulunun tabii üyesidir. Kurul, ayda bir kez Okul Müdürünün başkanlığında toplanır.
OKUL KURULUNUN GÖREVLERİ:
MADDE 18. – Okul Kurulu
1) Okul’un öğretim ve eğitim programlarının hazırlanması yurt içi ve yurt – dışı toplantılara katılacak okul temsilcilerinin ve yurt dışına gönderilecek kursiyerlerin seçilmelerini sağlamak,
2) Okul bölümleri ve şubeleri arasında ve Okul ile dış kuruluşlar arasında işbirliği ile yürütülecek projelerin önem ve önceliklerini belirlemek,
3) Bu yönetmelik uyarınca bilimsel görüşlerini belirtmek, Okul Müdürlüğüne danışmanlık yapmak,
SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI:
MADDE 19.- Sivil savunma uzmanı, özel kanun ve yönetmelikleri uyarınca görev yapar.
SÜREKLİ VE SÜRELİ KOMİSYONLAR :
MADDE 20.- Sürekli ve süreli komisyonlar şunlardır.
1) Yayın ve Kitaplık Komisyonu
2) Sosyal Yardımlaşma Komisyonu
3) Asistan Yetiştirme ve Eğitim Komisyonu
4) Muayene ve Satınalma Komisyonu
Müessesede, bunlara ek olarak ihtiyaçlar için başka komisyonlarda kurulabilir.
MADDE 21.- Müessese hizmetlerinin istenilen düzeyde yürütülmesini sağlamak amacıyla kurulmuş ve ihtiyaca göre kurulacak olan yönetmelikte sözü edilmeyen birimlerin faaliyetlerine devam edilir ve hazırlanacak bir hizmet yönergesi ile bunların görevleri belirlenir.
MÜESSESE’NİN BİLİMSEL HİZMET BÖLÜMLERİ:
MADDE.22- müessese, bilimsel hizmetlerini bölümler ve laboratuvarlarla yürütür. Ancak, yurt ihtiyaçlarına ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak, gerektikçe yeni bölümler ve laboratuvarlar kurulabilir. Mevcut bölüm, grup ve laboratuvarların nitelik, görev, yetki ve işlevleri aşağıdaki maddelerde açıklanmıştır.
MADDE.23- Biyolojik Maddeler Üretim Laboratuvarları Bölümü:
Bu bölümde her türlü aşı, serum, kan ürünleri ve besiyerleri üretim hizmetleri ile bunlara bağlı araştırma ve eğitim hizmetleri yürütülür.
1) Bakteri ve Toksoid Aşılar Laboratuvarlarının görevleri:
A- Koruyucu hekimlik yönünden önemli olan çeşitli bakteri, tifo, paratifo, kolera, boğmaca gibi aşılarla difteri ve tetanoz aşıları gibi anatoksinleri üretilir,
B- Üretilen aşıların biyolojik ve kimyasal kontrollarını yapar,
C- Aşı dağıtım işini düzenleme ve yürütmede, sevk ünitesine yardımcı olur,
D- Aşı üretim ve kontrol metodları üzerinde bilimsel araştırmalar yaparak, metodları geliştirir ve standardize eder,
E- Kontrol metodlarının geliştirilmesinde, Türkiye Ulusal Standartlarının tespitinde, Biyolojik Kontrol Laboratuvarı ile işbirliğinde bulunur,
F- Aşı uygulamaları ve immünoloji konuları üzerinde bilimsel görüşlerini açıklar, çalışmalara katılır.
2) Serum Üretim ve İmmünoloji Laboratuvarlarının görevleri:
A- Kontrol metodlarının geliştirilmesinde ve Türkiye Ulusal Standartlarının tespitinde, Biyolojik Kontrol Laboratuvarıyla işbirliğinde bulunur,
B- Serum uygulamaları ve immünoloji konuları üzerinde bilimsel görüşlerini açıklar, çalışmalara katılır.
C- Difteri,Tetanoz,Polivalan Gazlı Gangren serumları gibi koruyucu ve tedavi edici antitoksinleri hazırlar,
D- Akrep sokması ve yılan ısırmasında tedavi edici olarak kullanılan serumları üretir,
E- Şarbon ve kuduz serumlarını hazırlar,
F- Yukarıda sıralanan serumların üretiminde kullanılan farklı bakteri, toksin,virüs ve diğer antijenleri ilgili laboratuvarlarla iş ve güç birliğinde bulunarak hazırlar,
G- Üretilen serumları pürifiye ve konsantre eder,
H- Serum üretim ve kontrol metodları üzerinde bilimsel araştırmalar yaparak metodları geliştirir ve standardize eder,
3) BCG Aşısı Üretim Laboratuvarının görevleri:
A- Verem savaşında koruyucu olarak kullanılmakta olan BCG aşısını hazırlar,
B- Aşı üretimi için gerekli suşları hazırlar,
C- Gerekli test tüberkülinini sağlar ve hazırlar,
D- Üretilen aşıların kontrolunu yapar ve standardizasyonunu sağlar,
E- Aşı dağıtım ve gönderme işlerini yürütür ve yardımcı olur.
4) Virüs Aşıları Üretim Laboratuvarının görevi:
A- Kuduz aşısı üretimi ve kontrollarını ve aşı üretim metodlarını geliştirmek amacı ile laboratuvar ve alan araştırmaları yapar. Kuduz antiserumu üretimi için gerekli antijenleri hazırlar. Üretilen aşı ve serumların standardizasyonunu sağlar,
B- İnflüenza aşısını, Ulusal Ünflüenza Merkezi’nin önerilerine göre üretir kontrollarını yapar,metod geliştirme araştırmalarında bulunur,
C- Virüs ve Riketsiya aşılarının endikasyon,kontrendikasyon ve komplikasyonları ile ilgili konularda danışmanlık görevini yapar,
D- Virüs ve Riketsiya aşıları üretimi konularında dış ülkeler laboratuvarları ile yazışma ve kurslara katılma yolu ile bilgi alış-verişinde bulunur.
E- Üretilen aşıların prospektüslerini hazırlar,
F- Asistan, kursiyer ve stajyerlerin ilgili konularda eğitimi için yardımcı olur,
G- Polio,kızamık,kızamıkcık gibi diğer virüs aşılarının da kontrol ve üretimi için gerekli çalışmaları yapar.
5) Kan Ürünleri Üretim Laboratuvarlarının görevleri:
A- Ham madde olan kanı sağlar, ayırım ve sınıflandırılmasını yapar, uygun şartlarda saklar,
B- Kan ve kan ürünleri ile ilgili çalışmaları yürütür,
C- Kan gruplandırmada kullanılan test serumlarını üretir,
D- Özel antikor titrajı ve antikor tespiti hizmetlerini yürütür,
E- Bölümde üretilen, yurtta üretilen ve yabancı ülkelerden piyasaya sürülen kan ürünlerinin norm kontrollarını yapar,
F- Plazma komponentleri ile elektrolitlerin dozajlarını tespit eder ve gösterir.
6) Antijen ve Antiserum Üretim Laboratuvarının Görevleri:
A- Mikrobiyolojik standart yöntemlerin uygulanmasında kullanılan antijen ve antiserumları üretir, bölge ve çevre laboratuvarlarına gönderir,
B- Bakteri ve diğer mikroorganizmaların saklanabilen kültürlerini hazırlar,
C- Bunların ilgili laboratuvarlarla iş ve güç birliği içinde liyofilizasyonlarını yapar,
D- Geliştirilecek metodlarla antijen ve antiserumları hazırlar.
7) Besiyerleri Üretim Laboratuvarının görevi:
A-Her türlü besiyerlerini hazırlar ve gerekli hizmetleri yapar.
MADDE 24.-Tanı Laboratuvarları Bölümü:
Tanı Laboratuvarları, ilgili konularda referans laboratuvarı olarak da iş görürler. Gerektiğinde güncel konularıda incelerler. Bu laboratuvarlar metod geliştirme ve yöntemlerin yurt çapında standardizasyonunda görev alırlar; il ve ilçe laboratuvarlarının bilimsel konularda eğitim ve denetim hizmetlerine katılırlar.
1) Mikrobiyoloji Laboratuvarının görevleri:
A- Genel bakteriyolojik incelemeleri yapar,
B- Özel bakteriyolojik incelemeleri yapar,
C- Enterik bakteri idantifikasyonlarını yapar,
D- Tüberküloz dahil mikrobiyolojik incelemeler yapar,
E- Mikolojik incelemeleri yapar,
F- Parazitolojik incelemeleri yapar,
G- Serolojik tüm incelemeleri yapar,
H- Su ve besin maddelerinin bakteriyolojik kontrollarını yapar.
Bu işlevlerin yürütülebilmesi için, gerektiğinde bu laboratuvarlara bağlı olarak yeteri kadar özel alt birimler ve laboratuvarlar kurularak örgütlendirilir. Ulusal ve uluslar arası bilimsel kuruluşlarla işbirliği kurarak, Türkiye Ulusal Referans Merkezlerinin kurulmasına katılır.
2) Viroloji Laboratuvarının görevleri:
A- Viral ve Riketsiyal hastalıkların serolojik yöntemler ve izolasyon deneyleri ile tanımını yaparlar. Bu amaçla, doku kültürü, embriyonlu yumurta, deney hayvanları ve diğer yöntemlerle ilgili laboratuvarları kurarlar,
B- Ulusal ve uluslar arası bilimsel kuruluşlar nezdinde Türkiye Ulusal İnflüenza Merkezi görevini yapar. Bu amaçla inflüenza konusunda tanım ve epidemiyolojik araştırma yapar. Ulusal inflüenza Merkezi ile sürekli bağlantı sağlıyarak bilgi alış-verişinde bulunur.
3) Kültür Koleksiyon Laboratuvarlarının görevleri:
A- Laboratuvara yurdun tüm kuruluşları ve kişiler tarafından gönderilen suşların tanısını kontrol eder.
B- Suşları saflaştırarak liyofilize ve tasnif eder,
C- Suş kolleksiyonu ve suşların kökenleri bakımından düzenli kayıtlara dayalı kataloglar hazırlar,
D- İstek halinde, suşları üretme ve saklama tarihleri ile birlikte sahiplerine gönderir,
E- Ulusal ve uluslar arası benzer kuruluşlarla işbirliği yaparak, bilimsel çalışmalar için kesinlikle gerekli olan tüm suşları biriktirir ve kullanmaya hazır bulundurur.
4) Biyokimya Laboratuvarının görevleri:
A- Her türlü kan ve idrar analizlerini yapar,
B- Değişik amaçlarla müesseseye gönderilen her türlü maddenin biyokimyasal analizlerini yapar.
5) Hematoloji laboratuvarının görevleri:
A- Rutin hematolojik laboratuvar incelemeleri yapar,
B- Kan gruplandırmada kullanılan test serumlarının üretimine yardımcı olur.
MADDE 25 – Besin, İlaç ve Biyolojik Maddeler Kontrol Laboratuvarlar Bölümü;
Bu bölümde farmakolojik, biyolojik, kimyasal ve her türlü besin maddeleri ile ihtiyaç maddelerinin, ensektisit ve pestisitlerin analiz ve araştırmaları yapılır.
1) Farmakoloji Laboratuvarının görevleri:
A- Tedavide kullanılan ilaçların etkin maddelerinin biyolojik etkinlik ve dozajlarını belirtir ve açıklar,
B- İlaçlara karışmış olan toksik maddeleri tespit eder, bu amaçla laboratuvar hayvanları üzerinde zararsızlık, akut toksisite, pirojenite ve histamin testleri gibi biyolojik testleri yapar,
C- İlaçların istenmeyen yan ve toksik etkilerini araştırır,
D- Zehirlenme etkeni olan kimyasal ilaç, ağır metaller, pestisit, rodentisit, fungisit, alkaloidler gibi maddeler ile bitkisel kökenli zehirlerin, zehirli mantar, zehirli ballar gibi vücut sıvılarında ve organlarda,çeşitli besin maddelerinde tespitini ve tanımlamasını yapar,
E- Prospektüs inceler, yeni literatürlerin ışığı altında eski ilaçların formülleri üzerinde klinik ve farmakolojik düzeltmeleri yapar,
F- Yurt-içi ve yurt-dışı yazışmalar yaparak ilaçlar hakkındaki en son gelişmeleri izler.Uluslararası kuruluşların farmakolojik konularda davet ettiği çalışmalara ve seminerlere eleman gönderir.
G- Yurt içinde zaman zaman doktorlara anket formları göndererek, kullanılan ilaçlara ait yan ve toksik etkileri inceler ve dökümünü yapar,
H- Günlük işlerin yanısıra bilimsel araştırmalara ağırlık verir,
İ- İlaç satınalma konularında, şartname hazırlama ve ilaç ruhsat komisyonlarına, ilaç ve pestisit ruhsat komisyonlarına da katılır.
2) İlaç Kontrol Laboratuvarının Görevleri;
A- Memleketimizde üretilen ve dış ülkelerden satın alınacak olan tıbbi ve veteriner preparatlara ruhsat verilebilmesi için gönderilen ilaç örneklerinin,
B-Ülkemizde üretilen ilaç ham madde örneklerinin,
C- Resmi ve özel olarak, kodeks muayenelerinin yapılması için gönderilen örnekler ve bilinmeyen madde örneklerinin,
D- Resmi makamlarca istenen, piyasadaki tıbbi,veteriner müstahzar örneklerinin,
E-Bakanlık ve Cumhuriyet Savcılıklarınca gönderilen şüpheli ilaç örneklerinin,
F- Bakanlık örgütlerinde bulunup, kullanma süresi belirli preparatlardan, kullanma süresi sonunda ilgili makamlarca gerekli görülmesi halinde inceleme için gönderilen örneklerin,
G-Bakanlık örgütünün ihtiyaç duyduğu, şartnamelerine uygun olarak satın alınmalarını sağlamak amacıyla gönderilen preparat örneklerinin;
Nitelik kontrolları için gerekli galenik, fizik, mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerini yapar,
Nitelik kontrolları için, gerekli galenik, fizik, mikrobiyolojik ve kimyasal analenmesini yaparak, var olan laboratuvar koşullarında uygulama alanına koyar ve bu yöntemler üzerinde çalışmaları derinleştirerek metodları geliştirir ve standardize eder,
I- Genel olarak, ruhsat tarihleri itibariyle eski olan preparatların piyasa kontrolları sırasında örnekler üzerinde yapılan incelemelerde, birleşimindeki maddeler arasında geçimsizlik olan preparatlar ve dayanıklı olmayan ilaçlar hakkında bu preparatların formüllerinin düzeltilmesi gereğini belirten raporlar düzenler ve Bakanlığa sunar,
İ- Yukarda belirtilen konularda yapılan çalışmalarla birlikte bilimsel araştırmaları da yürüterek gerektiğinde yayınlar,
J- Bakanlık İlaç Ruhsat İnceleme Komisyonuna temsilci gönderir,
K- Bakanlığın isteği üzerine, ilaç satınalma işlemlerinde gerekli olacak şartnamelerin hazırlanmasına yardım eder,
L- Uluslararası kuruluşların daveti ile uluslararası standartların tespiti ile ilgili çalışmalara katılır
M- İlaçlarla ilgili konularda seminerler düzenler ve dış ülkelerdeki benzer seminerlere katılır, dış ülkelerdeki İlaç Kontrol Enstitüleri ile bilgi alış verişinde bulunur.
3) Biyolojik Maddeler Kontrol Laboratuvarının Görevleri:
Uluslar arası kuruluşların öneri ve uyarıları doğrultusunda “Ulusal Asgari Düzeyleri” belirliyerek, bunların ışığı altında, aşağıdaki işlevleri yürütür.
A- Müessesede üretilen bütün aşı ve serumların son ünite, sterilite ve zararsızlık kontrollarını yapar, aşıların potens kontrolları için gerekli çalışmaları sürdürür,
B- Kan ürünlerinin sterilite, zararsızlık ve fizik kontrollarını sürdürür,
C- Bakanlığın dış ülkelerden satın aldığı aşı, serum ve diğer biyolojik maddelerin kontrolunu yapar,
D-Yerli ve yabancı her çeşit biyolojik preparatlarla, tıpta kullanılan katgüt, enjeksiyon setleri gibi araç ve gereçlerin sterilite ve zararsızlık kontrollarını yapar.
4- Kimyasal Analiz Laboratuvarının Görevleri:
A- Her türlü gıda ve ihtiyaç maddelerinin analizlerini yapar,
B- Ruhsatı gerektiren gıda ve preparatların incelenmesini sürdürür,
C- Gıda normlarının ve standart metodların geliştirilmesini sağlar.
D- Kurs ve seminerler düzenler,
E- Gerektiğinde yeni laboratuvarların kurulmasını önerir,
F- Bilimsel araştırmalarda bulunur,
G- Bölge Hıfzıssıhha Enstitüleri ve laboratuvarları bünyesindeki gıda laboratuvarlarının bilimsel standart yöntemlere göre eşgüdüm içinde çalışmalarını sağlar.
H -Yurdun, gıda ve bilimsel teknolojik hizmetlerinde, gerekli çalışmalarda görev alır, destekler ve gerekirse projeleri yürütür.
I- İnsan beslenmesi ile ilgili çalışmalara katkıda bulunur, gerektiğinde deneysel çalışmalar yapar.
5) Ensektisit ve Pestisit Laboratuvarının görevleri:
A- Gıdaların üzerinde kalan ve içine geçen pestisit artıklarını tespit ederek ilgili kanunlara uygunluk derecesini araştırır,
B- Ensektisit, rodentisit ve mollüsitlerin, kanunlara göre ruhsatlandırılması için gerekli analizleri ve biyolojik etkinlik testlerini yapar, sayılan maddelerin bunlarla ilgili kanunlara ve ruhsatlarına uygun olarak yapılıp yapılmadıklarınını araştırmak için piyasa kontrolu amacı ile Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüklerince alınan örnekleri analiz eder,
C- Çevrenin pestisitlerle bulaşmasının araştırır,
D- Halk sağlığını ilgilendiren vektörlerle meydana gelen dirençleri araştırır.
E- Pestisitlerle zehirlenmelerde kişisel ve toplumsal erken tanı ve erken tedaviyi sağlıyacak esaslar üzerinde uygulamalı araştırmalar yapar ve laboratuvar çalışmalarına katılır.
F- Pestisitlerle çevre bulaşması ve toplumsal sorunlarında, kanunların düzenlenmesinde, Bakanlık ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına yardımcı olur.
MADDE 26.- Halk Sağlığı İdaresi ve Eğitim Bilimleri Bölümü:
Bu bölümde, fert ve toplumun sağlık konularındaki bilgi, tutum ve davranışlarının hijyen ve sağlık kurallarına uygun ve arzu edilen şekilde olması ve bir alışkanlık durumuna gelmesi, bunun sonucu olarak fert ve toplumun sıhhatli yaşaması için yapılması gereken çalışmaların prensip ve metodları araştırılır. Bu bölüm aşağıdaki şubelerden oluşur.
1) Sağlık İdaresi,
2) Sağlık Eğitimi,
3) Sağlık Planlaması,
4) Sosyal Bilimler,
MADDE 27.- Epidemiyoloji Eğitim Araştırma Bölümü:
Bu bölümde enfeksiyon hastalıkları enfeksiyon dışı hastalıklar saha araştırmaları, tatbikat ve eğitimleri incelenir. Bu bölüm aşağıdaki şubelerden oluşur.
1) Epidemiyoloji,
2) İstatistik,
MADDE 28.- İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü:
Bu bölümde insan ile iş ilişkilerinin sağlık yönünden incelenmesi, çalışanlara sağlıkla ilgili her türlü sorunların halli konularında yapılacak çalışmaların prensip ve metodları tayin ve tespit edilir. Bu bölüm aşağıdaki şubelerden oluşur.
1) İş Sağlığı,
2) İş Güvenliği,
MADDE 29.- Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Bölümü
Bu bölümde çevre sağlığı bakımından insan sağlığına etki eden su, gıda, hava, mesken, helâ, kanalizasyon sağlığı ile Endüstri atıkları, çöpler ve değerlendirilmesi, kemiriciler ve vektör kontrolu, şehir ve köy planlaması gibi konular araştırılır. Bu bölüm aşağıdaki şubelerden oluşur.
1) Fizik Çevre Sağlığı
2) Biyolojik Çevre Sağlığı
MADDE 30.- Besin ve Beslenme Bilimleri Eğitim Araştırma Bölümü:
Bu bölümde beslenme hastalıklar epidemiyolojisi, diyebetik, beslenme biyokimyası ve patolojisi, gıda analizleri ve teknolojisi, fert ve toplumun beslenmelerinin rasyonel bir tarzda yapılması konuları incelenir. Bu bölüm aşağıdaki şubelerden oluşur.
1) Toplum Beslenmesi
2) Besin Bilimleri
EK MADDE 1. – Tüberküloz – Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Bölümü:
Bu bölümde halk sağlığı sorunu olan Tüberküloz ve Tüberküloz dışı göğüs hastalıkları konularında epidemiyolojik araştırma, metod geliştirme ve bu alanda çalışacak sağlık personeline uygulamalı eğitim yapılır.
Bu bölüm aşağıdaki şubelerden oluşur:
1 – Tüberküloz – Göğüs Hastalıkları Dispanser Hizmetleri Şubesi.
2 – Saha Araştırma Hizmetleri Şubesi.
3 – Eğitim Hizmetleri Şubesi.
4 – Hemşirelik ve Sosyal Yardım Hizmetleri Şubesi.
EK MADDE 2. – Ana ve Çocuk Sağlığı – Nüfus Planlaması Bölümü:
Bu bölümde halk sağlığı sorunu olan ana – çocuk sağılığı ve nüfus planlaması konularında araştırmalarda bulunur, bu alanda çalışacak personele uygulamalı eğitim yapılır.
Bu bölüm aşağıdaki şubelerden oluşur:
1 – Ana ve Çocuk Sağlığı Şubesi.
2 – Nüfus Planlaması Şubesi.
MADDE 31.- Deney Hayvanları Üretim Bölümünün görevleri:
1) Müessese laboratuvarlarının ihtiyacı olan tavşan, fare, kobay, sıçan, ve benzeri laboratuvar deney hayvanlarını yetiştirir.
2) Gerekli elevaj stoklarını yetiştirir ve hazırlar.
3) Elevajdaki deney hayvanlarını, çıkması beklenen parazit ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için gerekli koruyucu önlemleri alır,
4) Mevsimlere göre beslenme ile ilgili yem formüllerini tespit eder.
5) İlgili konular üzerinde bilimsel çalışmalara katılır ve araştırmalar yapar.
MADDE 32. – Serum Çiftliği :
Bu bölümde ihtiyaç duyulan her türlü serum ve deney hayvanlarının üretimi, bakımı ile çeşitli serumların üretim ve kontrolü temin edilir. Serum Çiftliği Müdürü, çiftlikteki bütün yönetsel görevlerden sorumludur.
MADDE 33. – Hıfzıssıhha Enstitüleri Şubeleri:
Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi’nin görevleri arasında sayılan, halk sağlığı ile ilgili laboratuvar hizmetlerini yapmakla yükümlüdür.
Enstitü Şube Müdürleri, teknik ve mali yönden Enstitü Müdürlüğüne karşı sorumludurlar. Enstitü Şube Müdürleri bu yönetmelik ve hazırlanacak özel yönergelerle hizmeti yürütürler.
MADDE 34. – Bilimsel gelişmelere ve ihtiyaçlara paralel olarak Merkezde yeni üretim ve araştırma birimleri, taşrada Enstitü Şubeleri açılabilir.
Bölüm Başkanlarının Nitelikleri , Görev, Yetki ve Sorumlulukları:
MADDE 35. – Bölüm Başkanlarının Nitelikleri:
Bölüm başkanları ve Enstitü Şube Müdürleri, görevi gerektirdiği bilim dalında uzman olanlar, ya da kendi alanlarında doktora yapmış olanlardan en az bir yabancı dili bilen ve orijinal bilimsel yayınları olanlar arasından seçilerek atanır. Bu seçimde, ilgili bilim dalı laboratuvarlarında tercihan 5 yıl çalışma koşulu aranır.
Bütün ilgili bölüm başkanlarının ve Enstitü şube müdürlerinin tıp doktoru olması gereklidir. Bölüm başkanları, bölümün yapmakla yükümlü olduğu görevleri ve istenilen işleri, gereğinde yardımcısı, laboratuvar şefleri ve uzmanlarına danışarak, kanunlar, tüzükler, yönetmelikler ve yönergedeki ilkelere uygun olarak yürütürler, aşağıdaki görevleri yaparlar.
1) Çeşitli eğitim düzeyindeki görevli personelin işe ve hizmete uyumunu ve hizmet içi yetişmelerini sağlamak için gereken önlemleri alırlar ve çalışmalarını denetlerler,
2) Enstitü Müdürlüğünce ve Bakanlıkça görevlendirileceği yurt-içi ve yurt dışındaki toplantı, komisyon ve seminer çalışmalarına katılırlar ve gerektiğinde bu çalışmaları yönetirler,
3) Bölümleri ile ilgili konularda, yurt-içi ve dışındaki yenilik ve gelişmeleri izler ve bunların ülkemiz koşullarında gerekli ve yararlı olanlarını bölümünde uygulamak üzere, Enstitü Müdürlüğüne öneride bulunurlar,
4) Bölümüne eğitim amacı ile gönderilen asistan, stajyer, kursiyer ve benzeri personelin yetişmelerinden, birinci derecede görevli ve sorumludur,
5) İlgili konularda yurt-içi, yurt-dışı ve uluslar arası benzer kuruluşlarla, Enstitü Müdürü’nün onayı ve gerektiğinde Bilim Kurulu’nun inceleme ve önerisi üzerine yazışmalar yapar, bilimsel düzeyde ve anlamda işbirliğinde bulunur, yurt-içi ve yurt- dışında toplantılar düzenler, bilim dernekleri ile ilişki kurarlar,
6) Yurt çapında mikrobiyolojik ve diğer laboratuvar disiplinlerinde, referans düzeyde çalışmalar, ya da incelemeler yapar ve bu hizmetleri yürütürler. İlgili çalışma yapan diğer kuruluşlarla işbirliğinde bulunurlar,
7) İlgili bölüm başkanları, mikrobiyolojik hastalıklarla epidemiyolojik ve laboratuvar çalışmaları yapar, ya da bu çeşit çalışmalara katılırlar,
8) İstek halinde, Müessesece yürütülen hizmetler ve görevlerle ilgili konularda bilimsel ve son görüşleri derleyip açıklamalarda bulunurlar,
9) Her ay sonunda bölümün aylık çalışmalarını bir çizelge halinde Enstitü Müdürlüğüne bildiriler,
10) Üretime yönelik bölümler, aylık üretim miktarlarını, bir önceki aya ve yıllık ortalamalara göre düşüş ve artışlarını, stok durumlarını, her ay sonunda Enstitü Müdürlüklerine bildirirler,
11) Kanunlar gereği, bildirimi zorunlu konuları, zamanında ilgili kuruluşlara duyurmak üzere Enstitü Müdürlüğüne bilgi verirler.
Laboratuvar Şeflerinin Nitelikleri, Görev, Yetki ve Sorumlulukları:
MADDE 36. – Laboratuvar Şefleri:
Görevin gerektirdiği bilim dalında uzman olmuş, en az bir yabancı dil bilen, orijinal ve bilimsel yayınları olanlar arasından ve ilgili bilim dalında ve laboratuvarlarında, uzmanlar için tercihan 4, diğerleri için tercihan 7 yıl çalışanlar arasından seçilerek atanır. Mikrobiyoloji, Hetamoloji, Biyokimya, Farmakoloji, laboratuvarlarının şeflerinin tıp doktoru olması zorunludur.
Laboratuvar şefleri, laboratuvarları kanunlar, tüzükler, yönetmelik ve yönergedeki ilkeler çerçevesinde yönetirler.
İKİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
KALDIRILAN HÜKÜMLER:
MADDE 37. – 26 Aralık 1967 gün ve 12786 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Hıfzıssıhha Okulu Çalışma Yönetmeliği ile 24 Eylül 1971 gün ve 13966 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Hıfzıssıhha Okulu Çalışma Yönetmeliğinin 2 ve 3 üncü maddelerinin değiştirilmesi hakkında yönetmelik hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ HÜKÜMLER:
GEÇİCİ MADDE 1 – Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Enstitü ve Okul Kadrolarına atanmış olup halen görev yapmakta olanların durumları gözden geçirilip, kanunlarla tanınan özlük hakları saklı olmak üzere, Enstitü Müdürü’nün önerilerine dayanarak Bakanlıkça gerekli görülen düzenlemeler yapılabilir.
YÜRÜRLÜK MADDESİ:
MADDE 38. – Bu yönetmelik Resmi Gazete’ de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
YÜRÜTME MADDESİ:
MADDE 39. – Bu yönetmelik hükümlerini Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı yürütür.
-----------------------
(*) Bu kurumun adı, 13.12.1983 gün ve 181 sayılı KHK’nin geçici 6’ıncı maddesiyle
“Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı” olarak değiştirilmiştir. Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |