Çocuklarla Doğaya Çıkmak
Doğa Gezilerini Çocuklar için Heyecan Verici Kılmak İçin 10 Kural
Bir çocuk için doğa gezilerini nasıl heyecan verici kılarsınız? Doğadaki aktiviteleri televizyon ve bilgisayarla nasıl yarıştırabilirsiniz? Bir çocuğa sebatın, ruh ve mantığın getirdiği başarıyı tuşların değil doğanın öğrettiğini nasıl kanıtlarsınız?
Cevap: Çocuklarla Kamp Yapmanın 10 Kuralı!. Bunlar, gençleri doğa hakkında heyecanlandırırken, yetişkinlerin bu heyecanı öldürmeden işleyişe katılmasını sağlayıcı derslerdir. Bunların bazıları aşikar bazıları değil; ama hepsi önemli
1. Çocuklarla yapılan geziler aksiyonu garanti eden aktiviteler olmalıdır. Mesela sincapların, geyiklerin ve diğer hayvanların bolca gözlemlenebileceği vahşi hayatı da içeren parklarda kamp yapmak olabilir. Ya da balıklarla dolu bir gölette veya bir av sahasında tüm gün çam kozalakları avlayabilecekleri bölgeler olabilir. Çünkü çocuklar hareket ister put gibi oturmayı değil!
2. Heveslilik bulaşıcıdır!. Eğer bir aktiviteden kendiniz heyecan duymuyorsanız çocukların heyecan duymasını beklemeyin.Doğadayken içten gelen derin bir yaşama sevinci ile gösterin ve her şeyi sanki hayatınızda ilk defa görüyormuş gibi davranın.
3. Daima ama daima sizden kısa biriyle konuşurken çömelin veya oturun. Bu çocuk ile yetişkinin seviyesini aynı kılar. İşte bu yüzden çocuklar ve yetişkinler için küçük bir sandalda balık avlamak en iyi seçeneklerden biridir. Gençler için kendilerine tepeden bakan ve sürekli emirler yağdıran birinden daha kötü bir şey olamaz. Bunun neresi EĞLENCE!?
4. Birşeyin nasıl yapılacağını her zaman göstererek anlatın. Bu, ateş için çalı çırpı toplamak, bir balığın nasıl temizleneceği ya da bir düğümün nasıl atılacağı olabilir. Bir şey öğretnmek istediğinizde her zaman gösterin asla sadece ANLATMAYIN!. Bir çocuğa seminer verildiği zaman genellikle çocukta bir "düğme" kapanır. Aslında yetişkinler izlendiklerinin bile farkına varmazken çocuklar bazı davranışları ve yöntemleri izleyerek öğrenebilirler.
5. Bırakın çocuklar çocuk kalsın. Hareketleri oluruna bırakmak önceden planlanmış olanlara bağlı kalmaya zorlamaya çalışmaktan iyidir. Eğer çocukların dikkati bir kelebeği kovalamaya veya bir sincabı gizlice izlemeye kaymışsa bırakın onlarla ilgilensinler. Çocuklar taşları kaldırıp altındaki böcekleri incelemekten ve bunları balıklara atıp olanları incelemekten çok zevk alırlar.
6. Genç insanların konsantrasyonlarının daha kısa sürdüğünü bilmelisiniz. Hayal kırıklığına uğramaktansa bu durumu lehinize çevirebilirsiniz. Nasıl mı? Yanınızda şekerleme ve kraker dolu bir torba taşıyarak!. Kamp sırasında eğer bir bezginlik veya heyecan düşüklüğü olursa torba ortaya çıkar. Onları ne gibi tatlı sürprizlerin beklediğini belli etmezseniz ortaya çıkardığınızda herbiri için bir sürpriz olacaktır.
7. Mutlak bir kesinlikte çocukların uyku tulumlarının temiz, kuru ve sıcak olmasına dikkat edin. Hiçbir şey uyumaya çalışırken rahatsız olmaktan kötü olamaz. Üstelik dinlendirici bir uyku ertesi gün için artı bir çekicilik sağlar. Ek olarak çocuklar geceleri vahşi hayvanlardan ürkebilir. Burada ebveyn bunun olmasını beklemeden dışarıdaki koruyucu ve her şeyle ilgilenen kişi rolünü üstlenmelidir.
8. Çocuklar doğa kurallarına çabucak uyum gösterirler. Yanınızda fazladan çöp torbaları getirip yol üstündeki çöpler toplanabilir. Çocukların hafızaları, başkalarının yapmış olduğunun yanlış, kendilerininkinin ise doğru olduğunu hatırlayacak kadar kuvvetlidir.
9. Eğer çocukların hayatları boyunca doğaya sarılmalarını istiyorsanız, yakaladığı balığı havada tutarken, kamp ateşini canlandırırken veya diğer kamp görevlerini tamamlarken yakın çekim fotoğraflarını çekin. Çocuklar ne kadar eğlendiklerini unutabilirler. Eğer çekilmiş resimleri varsa asla unutmazlar.
10. Bir çocuğa söyleyebileceğiniz en önemsiz kelime "ben" dir. "Teşekkür ederim" ve "Ne düşünüyorsun?" kelimelerini sıklıkla kullanmaya özen gösterin. Eğer bunları sıkça söylemezseniz KAYBEDERSİNİZ!. Son olarak bu kelimelerin en önemlisi ise:
"SENİNLE GURUR DUYUYORUM!"