Porselen diş kaplama nedir? Farklı nedenlerden dolayı, dişlerde aşırı madde kaybının yaşanmasına bağlı olarak uygulanan yeni nesil diş kaplama uygulamasına porselen diş kaplama denir.
Porselen diş kaplamanın; dişteki aşırı madde kaygınının etkili bir düzeyde giderilmesini mümkün kıldığı bilinmektedir. Bu durum özellikle farklı nedenlere bağlı olarak porselen diş kaplamalara olan ilgiyi de arttırmaktadır. Günümüz koşullarında porselen diş kaplamanın estetik görsellik noktasında üst düzeyde bir kabiliyeti ortaya koyuyor olması da bu tür uygulamaların son zamanlarda sıklıkla tercih edilmesini mümkün kılar.
Beslenme bozuklukları, genetik faktörler ve diğer çevresel faktörler diş sağlığı için oldukça önemlidir. Eğer diş temizliğine gerekli özen göstermezseniz zamanla dişlerinizde sararma, dökülme, ağrı veya çürüme meydana gelebilir. İşte dişte yer alan hasarları ve kusurları ortadan kaldırmak ve daha estetik bir görünüme ulaşmak için yapılan tedaviye porselen diş kaplama tedavisi denilmektedir. Bu tedavi yöntemi, sadece hasarlı olan dişlere uygulamaktadır. Sağlıklı dişlere tedavi uygulanması yanlış tedavi sonuçlarına yol açabilmektedir.
Kompozit ve Porselen Diş Kaplama Arasında ki Farklar
Dişlerin özellikle ön taraflarını ince bir şekilde ve diş renginde özel bir materyalle sarılmasına diş kaplama denilmektedir. Bu kaplama iki şekilde yapılmaktadır. Kompozit diş kaplama ve en kullanışlı ve en çok tercih edilen porselen diş kaplama tedavileridir. Her iki tedavinin ortak noktası, her ikisinin de kalıcı olmasıdır. Ancak porselen kaplama diğer tedavi yöntemine göre daha dayanıklıdır. Aynı zamanda en doğal diş görünümü de porselen kaplama ile mümkündür.
Kompozit diş kaplamalar uzun süreden bu yana uygulanan diş kaplama uygulamaları arasında yer almaktadır. Porselen diş kaplamalar da yakın zamanda popüler olmuş nitelikli diş kaplama uygulamaları arasında yer alır. Sonuçları açısından porselen diş kaplamanın etkili bir başarıyı ortaya koyması bu tür kaplamalara olan ilgiyi de arttırmaktadır. Günümüz koşullarında porselen diş kaplama uygulamasının etkili bir düzeyde yapılması noktasında farklı teknik ve yöntemlerin devreye girdiğini rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.
Porselen Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Porselen dişler, dört şekilde uygulanır. Porselen, porselen seramik, metal alaşımlı porselen ve ön arka diş kaplamadır. Bu yöntemlerden bir tanesi hasta ve doktor tarafından uygun olan tedavi belirlenir. Sonrasında ilk olarak kapamaların büyüklüğüne ve yapısına göre hasarlı dişler törpülenir. Ardından törpülenen dişlere kalıp dökülür ve diş etine en uyumlu diş kalıbı çıkartılır.
Daha sonra bu kalıp porselen işlenmek üzere tıbbi laboratuvara gönderilir. Bu işlem 1 hafta en geç 2 hafta içerisinde gerçekleştirilmektedir. Kalıplar hazır hale geldiğinde ise tedavi işlemine başlanır. Tedaviye ilk olarak hastanın ağrı, sızı veya acı çekmemesi için lokal anestezi yapılır. Bu esnada kalıpların uygunluğu ve rengi kontrol edilir. Son aşamada ise özel diş yapıştırıcısı kullanılarak kalıplar kalıcı olarak dişlere yapıştırılır.
Porselen Diş Kaplamasından Sonrasında Diş Bakımı
Kaplama işleminden sonra anestezi etkisini kaybetmesinin ardından hasta normal bir şekilde yemek yemeye ve içmeye devam edebilir. Tedaviden sonra birkaç gün dişte sert bir hissiyat oluşabilir ki bu durum gayet normaldir. 3 gün içinde diş fırçalamanıza özen göstermeniz halinde bu sert histen kurtulacaksınız. Eğer bu his 1 hafta içerisinde geçmezse mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Diş kaplamalarınızın uzun ömürlü ve bakımlı görünmesi için yapmanız gerekenler:
- Sert nesneler (kalem, buz vs.) çiğnemeyin.
- Nispeten meyveler ve diğer sert gıdaları tüketirken arka dişlerinizi kullanın. Yumuşak gıdaları tüketmek için ise ön dişlerinizi kullanın.
- Her gün mutlaka yumuşak fırçalı diş fırçasıyla günde en az 2 kere (sabah ve akşam) dişlerinizi fırçalayın.
- Spor yaparken ağız ve diş koruyucusu kullanın.
- En küçük diş problemlerinde beklemeden mutlaka doktorunuza başvurun.
Porselen Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?
Porselen dişlerin ömrü, hastadan hastaya göre değişmektedir. Hasta ağız ve diş sağlığına ne kadar çok dikkat ederse porselen dişler ise o kadar uzun ömürlü olacaktır. Tedavinin uzun yıllar kalıcı olabilmesi için diğer bir önemli husus ise doktor kontrolüdür. Bu kontroller haftalık, aylık ve yıllık periyotlarda yapılmaktadır.
Bu kontrollerin zamanı gediğinde mutlaka aksatmadan gitmenizde büyük fayda vardır. Bu kontrollerde dişler yenilenerek törpülenir ve ilk günkü görünümüne döner. Eğer bu iki önemli konuya dikkat edilirse bir porselen kaplama diş, ortalama olarak 10 veya 15 yıl gibi bir sürede kullanılabilir. Bu süre hem ön hem de arka dişler geçerlidir.
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
Yukarıda bahsedildiği gibi porselen diş kaplama 4 farklı yolla yapılmaktadır. Bu yollardan her birinin fiyatı birbirinden farklı olup en uygun tedavi yöntemi metal alaşımlı diş tedavisidir. Öte yandan en pahalı tedavi ise porselen alaşımlı diş kaplama tedavisidir. Ayrıca fiyatlar şu etkenlere göre de değişmektedir:
Kaplanması gereken yani hasarlı diş sayısıyla fiyatlar doğru orantılıdır. Ne kadar çok tedavi edilmesi gereken diş varsa tedavi fiyatı da o kadar artış gösterir.
Seçtiğiniz doktorda fiyatları doğrudan etkilemektedir. Günümüzde çok sayıda insanın diş konusunda tedavi alıyor olmasından dolayı birçok diş doktoru hizmet vermektedir. Bu nedenle her hekim farklı fiyatlar sunmaktadır. Eğer bu tedavi yöntemini yaptırmak istiyorsanız mutlaka geniş kapsamlı bir pazar araştırması yapmanız gerekmektedir.
Fiyatları etkileyen son etmen ise kontrol masraflarıdır. Bu etmen tedavi sırasında doğrudan fiyatları etkilemese de ilerleyen yıllarda dolaylı olarak fiyatları etkilemektedir. Tedavi sonrasında ki ilk bir yıl için kontroller ücretsizdir. Ancak sonraki yıllarda ki kontroller ücretli olup bu ücretlerde hekimden hekime değişiklik göstermektedir.
Özellikle porselen diş kaplama gündeme geldiği zaman hem hasta konforu açısından hem de sonuçları açısında üst düzeyde bir performans karşımıza çıkmaktadır.
Kaynak: https://bursacenecerrahi.com/porselen-dis-kaplama-nedir/