Yer : İstanbul Araştırmaları Enstitüsü
Tarih : 29 Mayıs - 3 Ağustos 2008
"Melling ve Dunn’ın Panoramalarında İstanbul” sergisinde İstanbul’un 18. ve 19. yüzyıl görüntüleri, orijinal panoramalarla gün ışığına çıkıyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, imparatorların ve sultanların kentine “Uzun Öyküler: Melling ve Dunn’ın Panoramalarında İstanbul” sergisiyle görsel bir pencere açıyor.
Küratörlüğünü Ekrem Işın’ın, danışmanlığını M. Baha Tanman’ın üstlendiği, kentin tarihsel topografyasına odaklanan bir mikro tarih çalışması niteliğindeki sergide 2 adet orijinal panorama ve bu panoramaların büyütülerek mimari okumaları yapılmış versiyonları yer alıyor.
Orijinal boyutu 23,5 x 180 cm. olan Antoine-Ignace Melling’in, fotoğraf öncesi İstanbul’un son tanıkları arasında en önemli yeri işgal eden panoraması, Aydınlanma Çağı’nın ideallerine bağlılığını, 18. yüzyıl sonu İstanbulu’nun panoramik tarihsel topografyasındaki gerçekçi yaklaşımıyla kanıtlıyor.
Orijinal boyutu 12,3 X 417,5 cm. olan Montagu B. Dunn’ın İstanbul panoraması ise, sanatçının Kırım Savaşı (1853-1856) sırasında geldiği İstanbul’u Tanzimat sonrası yeni çehresiyle yansıtıyor. Modernizm sürecindeki İstanbul’un değişen kent imgesini gözler önüne seren bilimsel birer tanık olan panoramalar, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Suna ve İnan Kıraç Koleksiyonu’na ait.
Bir Rönesans buluşu olan panoramalar, sanatsal ağırlıklarının yanı sıra “bir bakışta bütünü görebilme” özelliğiyle de tarihi önemli saptamalara temel oluşturuyor. Geçmişten günümüze görsel kent öyküleri de denilebilecek olan bu ilginç sergi, 3 Ağustos 2008 tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilir.