Sedef deri hastalıklarının en önemlilerinden olup, kronik, tekrarlayıcı ve sık görülen bir cilt hastalığıdır. Nedeni olarak uzmanlar bağışıklık sisteminin düzgün çalışmaması olduğunu savunmaktadırlar. Toplumda yüzde 1 ila 3 oranında görülmektedir. Tedavisi uzun süreli ve kesin olmamakla birlikte hastalığın tüm detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
Sedef hastalığı, çok sık görülen deri hastalıklarından bir tanesidir. Ayrıca gereksiz bilgi kalabalığı olan hastalıkların başında gelir. Gereksiz bilgiler içinde bazı tedavi paylaşımları da bulunur ve birçoğunun da bilimsel olarak geçerliliği yoktur.
Çok alakasız belirtiler ve tedavisinin zorluğu gibi bilgiler yayılarak; bu hastaların psikolojik bakımdan daha da sıkıntı yaşamasına neden olur. Hastalık nedeni kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle psikolojik nedenlere dayandırılmaktadır.
Sedef hastalığı genetik geçişli bir hastalıktır. Kişinin 7 kuşak akrabalarından taşınabilmektedir. Toplumda çok sık rastlanmakla birlikte birçok tip sedef bulunmaktadır. En çok bulunan sedef tipi Psoriasis Vulgaris, sağlam deriden net bir şekilde ayrılabilen, deriden kabarık kızarıklıkların üzerini kaplayan şekilde gözlenmektedir.
Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef hastalığı (Psoriasis) cilt hücrelerinin değişmesi ile meydana gelen, yaygın bir cilt hastalığıdır. Fazladan oluşan cilt hücreleri kalın, gümüş renkli pullar halinde, kaşındırıcı, kuru ve kırmızı lekeler şeklinde olup, kimi zaman acı verici olabilmektedirler. Bu hastalık ile cildin yüzeyindeki hücreler hızlı bir şekilde dağılmaya ve büyümeye başlar.
Sedef hastalığı kalıcı ve uzun süreler devam eden bir hastalık olma özelliğine sahiptir. Zaman içerisinde defalarca kez iyileşmesine rağmen, sedef hastalığının belirtileri iyileşme gösterirken, tekrarlaması an meselesidir. Kişinin yapabileceği en muhtemel davranış, ilaçlarına düzenli ve sadık kalmak ayrıca gün ışığından da kaçınmaktır.
Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Hastalığın nedeni ile ilgili şu ana kadar kesin olarak belirlenmiş bir madde yoktur. Psikolojik etkenler hastalık üzerinde çok etkilidir. Sedef hastalığının herhangi bir organın işleyişiyle ilgisi yoktur. Tüketilen besinler kesinlikle hastalığın görülmesinde etkili değildir ama halk arasında çok yenmek istenen ama yenmeyen bir besin olduğunda hastalığın görüldüğü yönünde bilgiler vardır.
- Yaşanan ani kayıplar nedeniyle şoka girmek.
- Günlük hayatta sorunlu yaşantısı olanlarda görülen sıkıntı ve gerginlik.
- Aile içinde ya da çevrede sevgi eksikliği yaşanması.
- Aile ile çocuk arasındaki olumsuz ilişkiler.
- Dişlerde sürekli olarak görülen çürükler.
- Boğazlarda, bademcikte kronik olarak görülen iltihap.
- İdrar yollarında, bağırsaklarda görülen iltihaplar.
- Ciltte kaşınma sonucunda oluşan zedelenmeler ve deri açıklıkları.
Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sedef hastalığı vücutta alarm vermeye başladığında gerekli önlemler alınarak hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Sedef hastalığı kişinin psikolojisini de etkilediği için kişinin moralinin düzgün ilerlemesi iyileşme sürecinde çok önemlidir.
- Deri üzerindeki farklılıklar genellikle pembe-kırmızı tonlarındadır.
- Deri yüzeyinde kabarcıklar şeklinde görülür.
- İri bir formda, parlak ve kurumuş cilt kepekleridir.
- Yaralar 1 – 2 mm kadar küçük olabilirken; 40 cm kadar geniş bir alana da yayılabilir.
- Şekil bakımından çeşit çeşittir ve sayıca birden fazla da olabilir.
- Vücudun büyük alanlarını kapsaması durumu çok nadir görülür.
- Yaralar genellikle kollarda, bacaklarda ve gövde de görülür ve görülür görülmez bir uzman tarafından kolayca anlaşılabilir. Bu bölgeler dışında saçta, avuçta, ayaklarda görülenler ise diğer birçok deri hastalığının benzeridir ve tespiti zorlaşabilir. Bazı durumlarda tırnaklarda da belirtiler görülebilir. Tırnakta kalınlaşma, renk farklılığı ya da çukurlar görülür.
Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Mikropla gelişen ve büyüyen bir hastalık olmadığı için temaslarda kişiden kişiye bulaşma söz konusu değildir. Sedefin ciltteki görünümü nedeniyle dokunulduğunda bulaşma hissi verebilir fakat dokunmayla kesinlikle bulaşıcı olmadığı kanıtlanmıştır.
Sedef Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Sedef hastalığından korunmak için cilt bakımına özen göstermelisiniz. Mutlaka düzenli olarak temizlemelisiniz ve nemlendirilmesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca en temel nedenlerden olan psikolojik sorunlara çözümler aramalısınız. Stresli bir yaşantıdan uzak durmalısınız.
Sedef Hastalığının Tedavisi Nedir?
Nedeni konusunda tam bir netlik olmadığından etkili bir tedavisi yoktur ama görülen belirtilerin durumuna göre tedavi seçeneği belirebilir. En azından tekrar oluşmasının önüne geçilebilir. Tedavi ile tam olarak iyileştirilemediğinden temel amaç yan etkilerin verdiği hasarı en aza indirmektir. Hastalar öncelikle iyileşeceklerine kendileri inanmalı ve hekimlerine güvenmelidirler. Kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir.
Genel olarak tedavi için deri üzerine sürülen losyonlardan faydalanılır. Losyon uygulaması öncesinde kepek döktürücü ilaçlarla cilt yüzeyi arındırılır. Böylece losyon etkisi daha iyi görülür. Böyle uygulamalarla genelde 1 ay içinde olumlu sonuçlar görülür.
Belirtiler çok ilerleme göstermişse; ultraviyole ışınlarla özel tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tür tedavilerde gerekli olan süreç 1 aydan uzundur. Türkiye’de 15 yıldır uygulanan bu yöntemlerle tedavide bir miktar ilerleme kaydedilmiştir. İyileşme göstermeyen durumlarda yan etkiler göz önünde alınarak; ilaçla ya da iğne ile tedavi başlar. Tedavi ile beraber mutlaka psikoloji tedavisi de görülmelidir.
İyileşme esnasında hastalığın tekrar nüksetmesi her şeyi başa sarar. Fiziki tedavi yanında psikiyatrisi ile beraber götürülen tedaviler daha etkilidir. Çünkü hastalığın temelinde psikolojik nedenlerde yatar.
Sedef hastalığı çok sık tekrar etme riski olan bir hastalıktır. Bu nedenle kişiler artık doğal yollara ya da kutsal olduğuna inanılan yollara başvururlar. Ayrıca kaplıca tedavilerinin etki gösterdiği görülmüştür ancak bilimsel bir açıklaması yoktur. İsrail’de Lut gölü, Balıklı kaplıcası gibi yerler sedef hastalığı turizminde gelişme göstermiştir.
Tüm hastalıkların nedeni ve tedavisi yeme düzeniyle de alakalıdır. Sedef hastalarının da tüketmemesi gereken gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar; portakal suyu, greyfurt, limon, mandalina, turşu, sarımsak, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, dana eti, alkollü içecekler, işlenmiş gıdalar, gluten içeren yiyecekler, alkollü içecekler gibidir.
Kaynak: Sedef Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi | Bilgihanem