*
bayan ismi
ŞADİYE, AŞK DEMEK... HAYATIMIN KADINI DEMEK... İNŞALLAH HERKES BİR ŞADİYE'YE SAİP OLUR DİCEM AMA MALESEF ONDAN BİR TANE VAR VE O BANA AİT. SENİ ÇOK SEVİYORUM ŞADİYE'M...
nerdesin?
tanımam etmem..ş harfine takıldım bu gece.gecekondu kurcam buraya..bknz.gribin yanetkisi
ŞADİ:
memnunluk,
lik, gönül rahatligi..
(Şeda'dan) nagme ile siir okuyan, ilimden edebiyattan hissesi olan..
ŞADİYE:
Güzel sesle sarki okuyan, siir söyleyen kadin...
fönixle ortadogudaki olmayan baris cabalarini tehlikeye atacak boyutta bir tartismamiz olmustu serbest kürsüde.
bu onyedi benli sadiyeyi idgamla onyedi belli sadiye diye belleyen ben, bu lakirdinin ne manaya geldigine dair yaptigim arastirma sonucunu serbest kürsüde yazmistim..:
.......................................
folter Bay,29, Almanya (18.10.2003 00:29)
Pencereden bakan dilber asagidan cevap bekler,
bilmez ki asagida alfonso almis eline gitarini serenad eylemektedir:
'geleceksen gel gayri onyedi belli sadiye'
fönix(18.10.2003 03:08) Cevap yaz | Yazılmış 1 cevabı oku
folter onyedi belli olur mu hic, onyedi tane ben i var bu hatun un, bunlarin hepsi de yüzün de olmayacagina göre...
bu sözleri yazan erkisi hatun u acayip taniyor, anlasilan hatun söz vermis, bulusacaklar da gelmemis, bu da bekliyor...
folter (18.10.2003 20:35) Cevap yaz | Yazılmış 1 cevabı oku
bu türkünün moda oldugu devirlerde türk estetik anlayisi tombulluktan gecici olarak invce bele kaydigi nadir devirlerden birinde 17 numero beliyle sadiye demek maanasina geliyor diye duymustum..
fönix(19.10.2003 03:32) Cevap yaz | Yazılmış 1 cevabı oku
acaba hangi ölcülere göre 17, cünkü 7 ila 8 38-40 beden oluyor, artik 17 yi var hesapla, valla 17 numara beli olan birine ben sarki yapmazdim, öylesine oy tombulum, tombulum bile denmez...amerikada bolca var...
de valla, belki hoslarina gider, kadin kismina hic belli olmaz...
folter (19.10.2003 09:38) Cevap yaz | Yazılmış 1 cevabı oku
belki 17 santimdir bel kalinligi...fönix(19.10.2003 18:38) Cevap yaz | Yazılmış 1 cevabı oku
o zaman bu sadiye bebek daha, ya da bir deri bir kemik hatta ölmüs...
folter (19.10.2003 21:35) Cevap yaz | Yazılmış 1 cevabı oku
bel ölcülürken iki tarafi degl sadece tek tarafi ölcülür.. toplam 34 etmesi lazim ki avrupadaki tersi dönmüs güle benzeyen, belle kalcanin birlestigi yerde darlik ölcüsü zirveye ulasan, hemen ardindan da dudak ucuklatacak kadar genisleyen dilber resimlerindeki bel ölcüleri herhalde bu 17x2'den daha büyük degildir...
fönix(19.10.2003 22:53) Cevap yaz | Yazılmış 1 cevabı oku
yine de sadiye nin 17 cm lik beli bana mantikli gelmiyor, bir ciddi arastirma yapilmali bu sarki sözü icin...
..............................
SONUC:
türkünün yazilislarinda tamaminda onyedi benli Sadiyem diye geciyor..
bir de türkü icinde bir yerde
'Zengin Kocaya Vardın, '
misraindan anliyoruz ki söz konusu Sadiye ince belli bir bakire degildir, el altindan etinden ve sütünden yararlanmaya devam edilen bir eski göz agrisidir...
fönixin degindigi: 17 tane beni olan sadiye'ye, bak benlerinin hepsini biliyorum, istedigimi yapmazsan ona göre ha yollu tehdid kokusu da türkünün genel havasindan seziliyor..
Aya Karşı Duramam,
Dama Kilit Vuramam.
Ay Buluta Girince,
On Yedi Benli Şadiye'm,
Bağlasalar Duramam.
kitasinda zirveye cikan kokuya göre türküyü söyledigi tasavvur olunan delikanli o geceyi sadiyeyle gecirmeyi kafaya koymus, sadiye'den de herhangi bir mizikcilik sadir olmasi ihtimaline binaen de, ben sayisini ortaya atarak, sirri asikar etme tehdidini koklatmis oluyor...
yani helal olsun..
bu kadar olur...
AY BULUTTA BULUTTA
Uşak-Nurten İnnap
Ay Bulutta Bulutta,
Mendilim Kaldı Dutta.
Geleceksen Gel Gayri,
On Yedi Benli Şadiye'm,
Daha Gönlüm Umutta.
Ay Buluta Gidiyor,
Gözüm Yari Güdüyor.
Geleceksen Gel Gayri,
On Yedi Benli Şadiye'm,
Gençlik Elden Gidiyor.
Evleri Camiye Yakın,
Ak Gülleri Sen Dakın.
Zengin Kocaya Vardın,
On Yedi Benli Sadiye'm,
Hani Gerdanda Altın.
Aya Karşı Duramam,
Dama Kilit Vuramam.
Ay Buluta Girince,
On Yedi Benli Şadiye'm,
Bağlasalar Duramam.
güzeller güzeli Sadiye, dillere destan mavi gözlü Sadiye, acti bir gün pencereyi ve atladi ölümün kucagina, kapadi gözlerini kanlar icinde, verdi son nefesini izdiraplar halinde...ahh Sadiye ahh, neden kiydin canina? Bogdun hepimizi mateme, terk ettin bizi...ama Sadiye'nin rüyalari varmis, gök yüzüne baktikca tatli hülyalara dalarmis, gizli gizli birini severmis, yüksek mevkiilerden düsler kurarmis, geceler boyunca haline acir ve akitirmis göz yasini...bunlardan peki hangimizin haberi vardi...ahh Sadiye ahh...neden söylemedin neden?
Kaynak:Antropoloji