içinde eşsiz eserlerin bulunduğu dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesini barındıran orta boy ilimiz.kanımca hristiyan vatandaş derişiminin en yüksek olduğu şehir.ormanlarla kaplı dağlarını,verimli topraklarını ve işlek iskenderun limanı'nı görünce çölde yaşayan suriye'nin burayı neden bu kadar çok istediğini daha iyi anladım.
değişik dinlerden, değişik kökenlerden insanların beraberce yaşadığı canım iskenderun'umu barındıran türkiye ilçesi...
türkiye nin en güneydeki ili.
ilçesi iskenderun il merkezinden daha gelişmiştir
plaka 31
türkiyenin künefesi en şerbetli en leziz tadına sahip bölgesi. hatay turunçgil leriyle meşhur, iskenderundaki sahiliyle güzel ve ağır sanayicilikte belli bir başarıya ulaşmış türkiyenin en güzel bölgelerinden biri...
sabahsız'ın memleketi. gelip bize künefe yapmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.
hatay adı 1936 yılında atatürk tarafından bölgenin türk kimliğine vurgu yapmak için verildi. bundan önce türk ve yabancı belgelerde bölgenin adı iskenderun sancağı olarak geçer. güneş türk dil teorisinin revaçta olduğu bu yıllarda, orta asyada kurulmuş eski türk devletlerinden birinin adı olan hatay bu bölgeye isim olarak verilerek ideolojik bir yönlendirme yapılmış ve bu bölgede yaşayanların türklükleri kesinleştirilimiştir.
suriye'nin de haritalarında kendi topraklarında gösterdiği şehirdir. onlara en güzel cevabı bir komutanımız devlet başkanı dahil hiç bir suriyeli hatay'a pasaportsuz giremez diyerek vermiştir.
vivaldi adlı bir disco bara sahip şehir. başka isim kalmamış gibi bunu reva görmüşler klasik müziğin en önemli bestecilerinden birine. yakında mozart adlı bir kebap lahmacun salonuda görürsek şaşmayalım hatay da.
bostancı'da bir meyhane.
lozan antlaşmasında sınırlarımız dışında kalmıştır fakat atatürk'ün akıllı politikaları sayesinde yurt topraklarına katılmıştır.
izmir'de bir semt
türkiye'nin en güney ili.benim de doğduğum şehir.sanıldığının aksine merkezi hatay diye bir yer değildir.hatay diye bir ilçe de yoktur.merkezi antakya'dır.tarih dolu bir ilçedir antakya.kişi başı araba sayısının çok yüksek olduğu bu yüzden de toplu taşıma sisteminin gelişmediği yerdir.yahudi , hristiyan , müslüman , ateist , arap , türk her ırk , dinin iç içe olduğu yerdir.bkız sayısının erkek sayısının çok çok üstünde olduğu bir yerdir.mesela antakya dışında hiçbir şehirde yan yana kız kıza dolaşan 6-7 kız göremedim ben.künefesi ve yemekleri meşhurdur antakya'nın ayrıca.st.pier kilisesi vardır ki hristiyan adının ilk geçtiği yerdir burası.diğer bir ilçesi iskenderun'dur.liman kentidir.nüfusu antakya'dan daha fazladır.antakya'dan daha gelişmiştir.daha çok kafesi , eğlenecek mekanı vardır.yazın iskender'un un arsuz beldesi hatay'ın en yoğun yeridir.zira arsuz mükemmel bir tatil yeridir.yazın genç nüfus bakımından patlama yaşayan yerdir.
türkiyede en çok
ve motorsiklet kullanılma oranına sahip şehir. arkasından adana ve konya takip eder.
izmir'in güzel semtlerinden biridir. özellikle inönü caddesi'nin vazgeçilmezi her zaman tam dolu olan,zamanında sabahları binmeye çalışırken az ıstırap çekmediğim 86 numaralı otobüsüyle ön plana çıkar, duvarlarında crazies göztepe yazıları görmek olağandır
Kaynak: İtüSözlük