neredeyse tüm akhisar'ın yaz tatilini geçirdiği tatil beldesi.
izmir'in şirin bir ilçesi. izmir'in kuzeydeki son noktasıdır, öyle ki araları sadece 15 dakikalık yol olduğu halde ayvalık'tan aranacağında alan kodu çevrilmesi gereklidir.
kafasını dinlemek isteyenlere olduğu kadar eğlence arayanlara da hitap eder. bütün sahili boyunca midilli adası'nın manzarası vardır.
mavi deniz yeşil dikili sloganlı festivaller yapılır her yaz.
denizi turkuaz renk olan sahil beldesi.
son çare en ünlü çaycısıdır. çandarlı ve ayvalık arasında bulunduğundan, haftasonları için bu iki yer tercih edilir.
liman'daki liman restorant'ta balık yenilebilir.
bir tane pizzacısı vardır, onda da kediler doğum yapar deposunda.
çok sakin bir yerdir, yazın somalılar, almancılar ve bir de 26 plakalılar basar ilçeyi.
havası çok iyi olduğu için astımlılar rahat eder.
sivrisineklerin anavatanı.
buradan dünyaya dağılıyorlar.
kışlarını ilçe , yazlarını il olarak geçiren yer. ayvalık 40 km, bergama 30 km, izmir 120 km dir dikiliden. jeotermal kaynakları oldukça zengindir. shp'li belediye başkanı osman özgüven'in 80li yıllarda 2 dönem üstüste belediye başkanlığı yaptığı izmir ilçesidir dikili. araya giren anap-dypli arası belediye başkanının 2 dönemlik macerasından sonra son seçimlerde 35 oy farkıyla tekrar göreve kaldığı yerden devam etmektedir özgüven başkan. sosyal ve kültürel etkinlikleriyle adından sıkça söz ettiren ama yine de olması gerektiği kadar meşhur olamamış bir ege kazası nihayetinde. 30 kmden fazla kesintisiz kumsalı vardır. tee ayvalığa kadar. hatta ayvalıktan sevgili koşmaya başlasa, sende dikiliden koşmaya başlasan kucaklarını açarak, araya hiç bir kesinti girmez, ortada kucaklaşırsınız. bakırçay havzası olarak tabir edilen coğrafi bölgenin en şirin yeridir dikili. şirin ama, yapmacık şirin değil. harbi şirin. midilli üzerinden batan güneşe karşı bira için. . koşun, gidin...süperdir...
özlenen yer. kimse bilmez neden özlediğini. sahil yolundan
le salihleraltına gitmek maceradır mutlak suratle lastik patlar. yol kenarındaki büyük ağaçların altında kestirmek sonra da sahildeki cafelerin birinde o ilginç tostlardan yemeyi düşünmek bile heyecanlandırır kış ortasında insanı..
bergama / çanakkale karayolu istikametindeki çıkışında dikili'ye hoşgeldiniz tabelası vardır.
belediye başkanı esas işi dışında başka işlerle uğraşmak suretiyle dikili sakinlerini mutsuz etmekte, su kesintilerinin önüne de geçmemektedir. etrafta ne anlama geldiğini çözemediğimiz modern sanattır modern sanat diye geçiştirdiğimiz granit heykeller dikilmiş ve dikili limanı vb yerler için yön levhaları yerleştirilmiştir.
net görüş olan günlerde midilli sokaklarından geçen arabaları çıplak gözle görürsünüz.
limana taş taşıyan kamyonlar ana yoldan geçerken yol üzerindeki her evi istisnasız titretir. zira altı boştur dikili'nin. zaten deprem sonrası bataklık olan bölgeye yerleşim başladığından ne gelirse allah'tan diye diye otururlar bu evlerde.
denizi çok güzeldir. yazlık tarafı , yakamoz ve bademli tarafı olarak ayrılır .
kasabanın içinden de denize girilir.
bir üst modeli için
içinde demir çelik işletmesi kampının bulunduğu eşsiz koylara sahip ve çok temiz bir denize sahip izmir'in kuzeyindeki şirin ilçe.ayrıca yol düşüldüğü takdirde bademli köyünde bir koruk şurubu içmeniz özellikle tavsiye olunur..
sezonun en yoğun olduğu dönem 15 temmuz-15 ağustos arasıdır.esnaf bu dönemin kısa oluşundan yakınır ve bunu da fiyatlarına mutlaka yansıtır.ayrıca dikili halk plajı mavi bayrağa sahiptir.
kasisleri* alışılagelmiş şekilde çıkıntı şeklinde değil de girinti şeklinde olan bir yerleşimdir, ilk kez denk geliyorsanız size nooluyor lan?!? dedirtir, ki bu süreçte muhtemelen arabanın bir parçasını yolda bırakmışsınızdır, iyi bakınız.*
baby rock'ı falan vardır dikili'nin. sarımsaklı'ya ayvalık'a falan çok yakındır. elini sallasan somalıya çarpar. denizi gayet temizdir, boy boy mavi bayrakları dalgalanır. arkadaşlarınla yazlığa tıkılıp manyaklık yapmak için idealdir. yazlık sitelerine giderken eski samanlıktan bozma discoları vardır, tıklım tıklımdır. discoların dezavantajı gidene kadar iki km.'de arabanın binbirtürlü çukur -aslında krater olan - tehlikesini atlatmak zorunda olmasıdır.
çay bahçesine gazino denilen sanırım tek yerdir. sahilde yan yana sıralanmıştır bu gazinolar.özellikle güneş batarken ki manzarası muhteşemdir.
izmir ilinin 30.115 nüfuslu ve 541 km2 yüzölçümlü ilçesidir.
şefik aydın ilçenin kaymakamıdır. bademli, bahçeli, çağlan, çukuralan, deliktaş, demirtaş, denizköy, esentepe, gökçeağıl, kabakum, islamlar, katıralanı, kıratlı, kıroba, kızılçukur, kocaoba, mazılı, merdivenli, nebiler, salihler, samanlıkköy, uzunburun, yahşibey, yaylayurt, yenice isimlerinde toplam 25 köyü bulunur.
evim.
bu sene benim için daha da anlam kazandı. üniversiteye başladığımdan beri her yaz finallerin bitmesiyle gidip, bütünlemelere kadar 2.5 ayımı geçirdiğim fakat bu yaz artık çalışan insan statüsüne haiz olmam sebebiyle daha şimdiden çok özlediğim sadece 2 haftamı geçirebileceğim, denizi, doğası ve meyve bahçeleri güzel yer.
Kaynak: İtüSözlük