bir döneme damgasını vurmuş olan çocuk kitapları yazarı. harry potter'ın icad olmadığı, mertliğin bozulmadığı zamanlarda 'afacan beşler' 'yaramaz yediler' 'pek bir gizemli altılar' ve benzeri kitaplarıyla çocukların hayal dünyalarının gelişmesine önemli katkı yapan, kitaplığın alt raflarındaki o ince, kütüphane kokan, büyülü dünyanın yaratıcısı beton kulelerin arasında aklımıza 'ağaç-ev'leri, gizemli şatoları, adaları, vadileri sokan küçücük kafamızın içini dostluk, arkadaşlık, güven, sadakat gibi 'çağdışı' kavramlarla dolduran yazar.
nedendir bilmem, hep erkek olarak hayal edilen yazardır, halbüse bayandır kendisi, tam adı enid mary blyton'dır, 1968 yılında vefat etmiştir.
kitap okuma alışkanlığını bana kazandıran gizli yediler ve afacan beşler serilerinin yazarı. hem bu alışkanlığı kazanmaları açısından hem de hayal kurmayı öğrenmeleri için her çocuğun hayatında yer alması gerekir bu kitapların. şahsen hayatımda en mutlu olduğum anlardandır, çok uzun yıllar önce serinin yaklaşık 20 kitaplık kısmının istanbul'dan ücra bir köye ve benim ellerime ulaştığı an. çocukluk yıllarında başarısız gizli örgüt kurma girişimlerinin sebebidir.
serüven x'i diye sekiz kitaplık bir serisi vardır ki hastasıyım. her birini en az iki kere okumadımsa ben de azwepsa değilim... breh breh breh...
hiç unutulamayan kadın yazar.
kitapları genelde afacan besler, seruvenci yediler gibi isimler içerirdi. romanlarda çocuklar maceradan maceraya sürüklenir, tüm esrarları çözerlerdi. şişman olan çocuk en zekileriydi yanlış hatırlamıyorsam. okumayı öğrenir öğrenmez kapılmıştım romanlarına, henüz okula gitmeyen kardeşimin enid blyton kitaplarımı sakladığını hatırlarım. eski oyun arkadaşını paylaşmak istememişti galiba.
bir de kendi çapımda
li çeteler kurup, mahalledekileri -ne garip küçükken daha çok derdik bizim mahalle, mahalleden arkadaşım falan- eski evlere sokardım. ama hiç kitaplardaki gibi bir macera çıkmazdı karşımıza... yazık!
zamanın en harbi macera romanlarının yazarı hatun kişi. serüven çocukları dizisiyle kendisini sevdirmiştir.
Kaynak: İtüSözlük