27-12-2007, 11:17 AM
|
#1 (permalink)
|
Üsteğmen
Üyelik tarihi: Jun 2007
Mesajlar: 163
Tesekkür: 202
98 Mesajinıza toplam 415 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| GİTARA BAŞLARKEN Şunu hemen belirteyim ki çalmak bir gecelik iş değildir. Bu başlangıçta öğrenilmesi kolay ancak üzerinde ustalaşılması zor bir enstürmandır.
TEMEL KURALLAR
Burada anlatılacak temel kurallar hem genel hemde bu çalışmalara ilişkindir . Şimdilik sadece incelemeniz yeterli olacaktır.
Dizek: Birbirine eşit ve paralel beş çizgidir. Bu çizgilere ve aralarındaki boşluklara notalar yerleştirilir .
Notalar : Sesleri ve bu seslerin süre uzunluklarını gösterirler. Aralarındaki şekil farklılıkları , kendi içlerindeki süre uzunluklarını belirtir. Dizek üzerindeki yerleşimleri ise sesleri belirtir
Notaların isimleri : Nota isimleri bölmünü tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Açkılar : Dizek başında bulunur . Dizek üzerinde notaların isimlerini belirtmek amacıyla kullanılırlar. Üç açkı biçimi vardır:
a) Fa Açkısı : Kalın sesleri yazmak için kullanılır.
b) Do açkısı : Orta sesleri yazmak için kullanılır.
c) Sol açkısı : İnce sesleri yazmak için kullanılır.
En çok kullanılan açkılar sol açkısı ve dördüncü çizgideki FA açkısıdır.
AÇKI
hangi çizginin üzerine konumlanmışsa o çizgideki nota o açkının adını taşır. (sol) sol açkısı dizekte ikinci çizgi üzerindedir. Böylece dizekte ikinci cizgi çizgi üzerinde notalar sol sesini ve süre uzunluğunu gösterirler.
SOL
Dizek üzerinde notalar aşağıdan yukarı doğru sıralanırlar . Öyleyse sol sesinin yerini bildiğimize göre diğer notaları bulmak kolay olacaktır. Sol sesi üzerindeki boşluk LA sesi verir .
Değişimler: Önüne konduğu notanın sesini değiştirmek için kullanılır.
1.DİYEZ : Önüne konduğu notanın sesini inceltir
2.BEMOL : Önüne konulğü notanın sesini kalınlaştırır.
3.DOĞAL : Diyaz ya da bemolün etkisini kaldırır
Değişim hangi noktayı etkileyecekse o notanın konduğu boşluğu boşluk yada çizgi üzerine konur.
Değişim iki yerde bulunur.
1) Açıdan hemen sonra : Bu durumda o nota tüm parça boyunca o değişim ile çalınır. Örneğin Sol notasının bulunduğu çizgide ise parça boyunca SOL notası o değişimle çalınır. Sol notasının oktavları da aynı değişime uğrar.
2) Herhangi bir ölçü içinde : Bu durumda ise belirttiği nota yalnızca o ölçü içinde değişime uğrar.
Nokta : Yanına konduğu Notanın süresini , o notanın süre uzunluğunun yarısı kadar uzatır.
Noktalı Bilik üç ikilik eder
Noktalı Bir ikilik üç dörtlük eder
Noktalı bir dörtlük üç sekizlik eder
Ölçü içindeki noktaları aritmetik değerlerle ifade edip değerlendirirseniz , her ölçü içindeki değerler toplamın birbirine eşit ve 3 tane 4'lük olduğunu görürsünüz.
Üçleme : Bir nota biçiminin üç eşit parçaya bölünmesidir. Bu yapıldığında altına yada üstüne üç rakam yazılır ve üçleme olduğu belirtilir.
Bağ : Aynı sesi çıkartan iki notanın sürelerini birbirine ekler . Bu işlemle bir çok notayı birbirine ekleyebiliriz.
Diyatonik Dizi : Tonalite kurallarına uyarak seslerin, Birbirini arkasına sırayla dizilmesidir. Yedi nota sırayla dizildikten sonra birinci sesin oktavı sekizinci ses olarak eklendiğinde dizi tamamlanmış olur. Bu dizideki her nota DERECE olarak adlandırılır. Dizinin sesi birinci derecedir.
Bir perde , Yarım perde : Bir dizide komşu dereceler arasındaki uzaklıkların hepsi birbirine eşit değildir. Bu uzaklıklar BİR PERDE ve YARIM PERDE olarak iki çeşittir.
Örnek verdiğimiz dizide araları YARIM PERDE olan derecler şunlardır.
Üçüncü ve dördüncü dereceler arası.
Yedinci ve sekizinci dereceler arası.
Araları TAM PERDE olan dereceler ise:
Birinci ve ikinci dereceler arası ,
İkinci ve üçüncü değerler arası,
Dördüce ve Beşinci değerler arası,
Beşinci ve altıncı değerler arası,
Altıncı ve yedinci değerler arası
Başka bir değişle , Mi ile Fa , Si ile Do arası yarım perdedir. Diğer dereceler arası ise tam perdedir.
Ölçü ve Ölçü Çizgileri : Bir müzik parçası ölçülerden oluşur. Ölçü çizgileride ölçüleri birbirinden ayırır ve dizek çizgilerini dik keserler
Zaman : Bir ölçünün kendi içinde bölümlere ayrılmasına denir. iki zamanlı , Üç zamanlı , Dört zamanlı diyebiliriz.
'Parça kaç kaçlık' diye bir soruyla karşılaşabilirsiniz: Burada açkıdan ve değişimden sonra eklenen rakamlar düşünülür. Dizekteki üst üste iki rakakam göreceksiniz.
A) Alttaki rakam : Ölçü içindeki notanın süre uzunluğunu gösteririr.(Birim olarak)
B) Üstteki rakam : Ölçüyü oluşturan birim notanın süre uzunluğunu gösterir. (Birim olarak)
Örnek : İKİ DÖRTLÜK yazıldığında bir ölçü içinde iki tane dörtlük olduğu anlaşılır. Yani o ölçüdeki notaların süre uzunluklarının toplamı , iki tane dörtlük notanın süre uzunlukları toplamına eşittir. Kafanız karışmadan grafik bölümündeki verilen örneği inceleyin (örnek ismi : iki dörtlük) Bu kavramın kafanıza yerleşmesi çalışmalarımızda temel olacağından oldukça önemlidir.
Yineleme : Müzik parçasının herhangi bir bölmesi iki kere çalınacaksa YİNELEME ÇİZGİSİ kullanılır. Bunlar Çift ölçü çizgisinin yanına ikinci ve üçüncü dizek boşluklarına yerleştirilir.
Dolap : Bir bölmenin yinelenmesi yapıldıktan sonra son ölçü değişik çalınabilir. Buna dolap denir . Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz.
__________________ zaman herşeyi çözer şu beklemek olamasa |
Offline
| |